Alimente care cresc fertilitatea. Ce ne recomandă nutriționistul

Dacă în trecut rareori reprezenta o problemă, infertilitatea a devenit din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre. Sunt o mulțime de cupluri care nu reușesc să facă un copil, iar specialiștii sunt de părere că asta se poate datora unor factori precum stresul, stilul de viață haotic, alimentația defectuoasă sau poluarea din mediul înconjurător.
Studii recente arată că, spre deosebire de alte lucruri pe care nu le poți controla, cum ar fi înaintarea în vârstă și moștenirea genetică, consumul de anumite alimente și evitarea altora reprezintă o modalitate perfectă pentru a spori fertilitatea!
“Există mai mulți factori asociați cu infertilitatea, cum ar fi vârsta înaintată, prezența modificărilor structurale la nivelul sistemului reproductiv, poluarea și stilul de viață”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Specialistul dezvăluie cum putem ajuta la creșterea fertilității prin consumul unor anumite alimente.
“Aportul de carbohidrați complecși (fructe, legume, nuci, fasole, cereale integrale), fibre (pere, căpșune, avocado, mere, morcovi, sfecla, broccoli), grăsimi mono și polinesaturate (brânză, ciocolată neagră, ouă, pește gras, semințe de chia, ulei de măsline), cum ar fi omega-3s, ar putea avea un efect benefic asupra fertilității.
Un aport adecvat de acid folic (sparanghel, citrice, germeni de grâu, banane), vitamina B12 (scoici, sardine, carne de vită, ton, somon, lapte), vitamina A (unt, caviar, brânză feta), D (gălbenuș de ou, ciuperci), C (ardei galben,cimbru proaspăt, pătrunjel, kiwi, lămâie) și E (semințe de floarea soarelui, migdale, alune, ardei gras roșu), calciu (sardine, tofu, spanac), fier (carne roșie, semințe de dovleac, quinoa, curcan), zinc (stridii, ciuperci shiitake, crab, linte), seleniu (orez brun, ovăz, iaurt, caju) și iod (alge marine, cod, lactate, creveți, ton) este, de asemenea, esențial pentru a preveni infertilitatea”, declară nutriționistul.
“În schimb, trebuie știut că un aport ridicat de grăsimi saturate, acizi grași trans și proteine de origine animală ar putea avea un efect dăunător asupra fertilității. La femei, consumul de TFA (acizi grași trans) este asociat cu infertilitatea ovulatorie, indiferent de vârstă, indice de masă corporală, stil de viață și nivel al hormonilor. Aportul ridicat de TFA a fost asociat cu parametrii metabolici alterați, cum ar fi rezistența la insulină și markeri inflamatori, care pot afecta funcțiile sistemului reproducător”, încheie acesta.

Dacă în trecut rareori reprezenta o problemă, infertilitatea a devenit din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre. Sunt o mulțime de cupluri care nu reușesc să facă un copil, iar specialiștii sunt de părere că asta se poate datora unor factori precum stresul, stilul de viață haotic, alimentația defectuoasă sau poluarea din mediul înconjurător.
Studii recente arată că, spre deosebire de alte lucruri pe care nu le poți controla, cum ar fi înaintarea în vârstă și moștenirea genetică, consumul de anumite alimente și evitarea altora reprezintă o modalitate perfectă pentru a spori fertilitatea!
“Există mai mulți factori asociați cu infertilitatea, cum ar fi vârsta înaintată, prezența modificărilor structurale la nivelul sistemului reproductiv, poluarea și stilul de viață”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Specialistul dezvăluie cum putem ajuta la creșterea fertilității prin consumul unor anumite alimente.
“Aportul de carbohidrați complecși (fructe, legume, nuci, fasole, cereale integrale), fibre (pere, căpșune, avocado, mere, morcovi, sfecla, broccoli), grăsimi mono și polinesaturate (brânză, ciocolată neagră, ouă, pește gras, semințe de chia, ulei de măsline), cum ar fi omega-3s, ar putea avea un efect benefic asupra fertilității.
Un aport adecvat de acid folic (sparanghel, citrice, germeni de grâu, banane), vitamina B12 (scoici, sardine, carne de vită, ton, somon, lapte), vitamina A (unt, caviar, brânză feta), D (gălbenuș de ou, ciuperci), C (ardei galben,cimbru proaspăt, pătrunjel, kiwi, lămâie) și E (semințe de floarea soarelui, migdale, alune, ardei gras roșu), calciu (sardine, tofu, spanac), fier (carne roșie, semințe de dovleac, quinoa, curcan), zinc (stridii, ciuperci shiitake, crab, linte), seleniu (orez brun, ovăz, iaurt, caju) și iod (alge marine, cod, lactate, creveți, ton) este, de asemenea, esențial pentru a preveni infertilitatea”, declară nutriționistul.
“În schimb, trebuie știut că un aport ridicat de grăsimi saturate, acizi grași trans și proteine de origine animală ar putea avea un efect dăunător asupra fertilității. La femei, consumul de TFA (acizi grași trans) este asociat cu infertilitatea ovulatorie, indiferent de vârstă, indice de masă corporală, stil de viață și nivel al hormonilor. Aportul ridicat de TFA a fost asociat cu parametrii metabolici alterați, cum ar fi rezistența la insulină și markeri inflamatori, care pot afecta funcțiile sistemului reproducător”, încheie acesta.