Consumul zilnic de cafea ar putea prelungi viața cu până la doi ani

Un consum regulat de cafea ar putea prelungi până la doi ani durata vieții unei persoane, contribuind la un proces de îmbătrânire mai sănătos, potrivit unei lucrări de recenzie1 publicate recent în Ageing Research Reviews.
Procentul populației de la nivel global cu vârsta de peste 65 de ani crește rapid și se estimează că va continua să crească de la 10% în 2022 la 16% în 20502.
Această lucrare prezentată de Asociația Română a Cafelei arată că un consum regulat de cafea prelungește viața unei persoane în medie cu 1,8 ani, oferindu-i o viață mai lungă și mai sănătoasă. Această creștere a speranței de viață a fost observată atât la bărbați, cât și la femei.
În afară de rolul cafelei în reducerea riscului de apariție a anumitor afecțiuni cronice majore, echipa care a realizat această lucrare de recenzie a cercetat cu precădere studiile existente privind rolul important al cafelei în mecanismele biologice asociate procesului de îmbătrânire. Acest rol include ameliorarea instabilității genomice sau mutațiilor celulare, cunoscute a fi factori declanșatori ai procesului de îmbătrânire, precum și asigurarea funcției celulare regulate.
Îndrumările clinice tradiționale le recomandă persoanelor vârstnice să reducă sau chiar să evite consumul de cafea3,4,5,6. Recenzia sugerează că aceste îndrumări ar trebui reevaluate pentru a lua în considerare datele științifice care susțin rolul cafelei pentru îmbătrânirea sănătoasă.
Cafeaua este cel mai des asociată cu conținutul de cafeină, pe lângă aceasta, ea include un amestec de peste 2.000 de compuși potențiali bioactivi. Polifenolii pot oferi proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, având un rol în reducerea neuroinflamației sau în reglarea sensibilității la insulină.
Atât cafeina, cât și ceilalți compuși ai cafelei pot contribui la prelungirea speranței de viață. Autorii subliniază potențialul semnificativ al unei analize mai ample a beneficiilor cafelei pentru sănătate.
Rodrigo Cunha, University of Coimbra, autor principal al lucrării de recenzie, a declarat: „Știm că populația lumii îmbătrânește într-un ritm mai rapid decât până acum, de aceea, este tot mai important să explorăm intervenții asupra regimului alimentar care le-ar putea permite oamenilor nu doar să aibă o viață mai îndelungată, ci și mai sănătoasă. Lucrarea noastră subliniază rolul pe care îl poate avea consumul regulat, moderat de cafea asupra mecanismelor biologice care încetinesc sau nu mai funcționează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, declanșând diferite probleme de sănătate și comorbidități.”
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că un consum de până la 400 mg de cafeină (3-5 cești de cafea) pe zi reprezintă o cantitate moderată și sigură pentru majoritatea adulților. În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, aportul de cafeină ar trebui redus la 200 mg pe zi,

Un consum regulat de cafea ar putea prelungi până la doi ani durata vieții unei persoane, contribuind la un proces de îmbătrânire mai sănătos, potrivit unei lucrări de recenzie1 publicate recent în Ageing Research Reviews.
Procentul populației de la nivel global cu vârsta de peste 65 de ani crește rapid și se estimează că va continua să crească de la 10% în 2022 la 16% în 20502.
Această lucrare prezentată de Asociația Română a Cafelei arată că un consum regulat de cafea prelungește viața unei persoane în medie cu 1,8 ani, oferindu-i o viață mai lungă și mai sănătoasă. Această creștere a speranței de viață a fost observată atât la bărbați, cât și la femei.
În afară de rolul cafelei în reducerea riscului de apariție a anumitor afecțiuni cronice majore, echipa care a realizat această lucrare de recenzie a cercetat cu precădere studiile existente privind rolul important al cafelei în mecanismele biologice asociate procesului de îmbătrânire. Acest rol include ameliorarea instabilității genomice sau mutațiilor celulare, cunoscute a fi factori declanșatori ai procesului de îmbătrânire, precum și asigurarea funcției celulare regulate.
Îndrumările clinice tradiționale le recomandă persoanelor vârstnice să reducă sau chiar să evite consumul de cafea3,4,5,6. Recenzia sugerează că aceste îndrumări ar trebui reevaluate pentru a lua în considerare datele științifice care susțin rolul cafelei pentru îmbătrânirea sănătoasă.
Cafeaua este cel mai des asociată cu conținutul de cafeină, pe lângă aceasta, ea include un amestec de peste 2.000 de compuși potențiali bioactivi. Polifenolii pot oferi proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, având un rol în reducerea neuroinflamației sau în reglarea sensibilității la insulină.
Atât cafeina, cât și ceilalți compuși ai cafelei pot contribui la prelungirea speranței de viață. Autorii subliniază potențialul semnificativ al unei analize mai ample a beneficiilor cafelei pentru sănătate.
Rodrigo Cunha, University of Coimbra, autor principal al lucrării de recenzie, a declarat: „Știm că populația lumii îmbătrânește într-un ritm mai rapid decât până acum, de aceea, este tot mai important să explorăm intervenții asupra regimului alimentar care le-ar putea permite oamenilor nu doar să aibă o viață mai îndelungată, ci și mai sănătoasă. Lucrarea noastră subliniază rolul pe care îl poate avea consumul regulat, moderat de cafea asupra mecanismelor biologice care încetinesc sau nu mai funcționează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, declanșând diferite probleme de sănătate și comorbidități.”
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că un consum de până la 400 mg de cafeină (3-5 cești de cafea) pe zi reprezintă o cantitate moderată și sigură pentru majoritatea adulților. În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, aportul de cafeină ar trebui redus la 200 mg pe zi,