Pâinea cu maia: sănătoasă sau nu?

Toată lumea știe că produsele de patiserie și pâinea în mod special creează dependență. Ne atrag gustul, mirosul și textura ei, pentru că ne aduce aminte copilărie, de un atașament emoțional și de nevoia noastră de simți plăcere din ceea ce mâncăm.
Cu toate acestea, studiile ne arată că nu tot ceea ce găsim la raft este benefic pentru sănătate, așa că trebuie să analizăm piața cu atenție și să alegem cu responsabilitate. Ne ghidează în această călătorie Chef Maria Chirilov, brutar artizanal, cofetar și patiser:
”O pâine de calitate este în primul rând o pâine produsă manual, artizanal, cu răbdare și grijă. Aceasta ar trebui să conțină doar câteva ingrediente de bază: făină integrală, apă, drojdie și sare, evitând aditivii, amelioratorii sau conservanții artificiali. Făina integrală este întotdeauna o alegere mai sănătoasă decât făina albă rafinată, deoarece păstrează fibrele și nutrienții esențiali. De asemenea, este bine să verifici conținutul de zahăr și de sare, care, în unele produse industriale poate fi ridicat. Cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai bine pentru tine.
Totuși, o variantă mult mai sănătoasă este pâinea cu maia, artizanală, pe care o coacem de la zero în fiecare dimineață la Chirilove House. Aceasta este mai bună pentru consum datorită procesului său natural de fermentare, care aduce multiple beneficii pentru sănătate. Spre deosebire de pâinea produsă industrial, care folosește drojdie comercială pentru a accelera dospirea, pâinea cu maia folosește o cultură naturală de bacterii și drojdii sălbatice, ceea ce prelungește timpul de fermentare. Majoritatea producătorilor care aleargă după ”rapid & ieftin” nu au răbdare pentru a trece prin toate aceste procese atât cât se cuvine, însă în cafeneaua noastră lucrurile se fac altfel, SLOW, cu respect pentru tine și familia ta.”
Acest proces mai lent ajută la descompunerea glutenului și a altor componente dificil de digerat, făcând pâinea cu maia mai ușor de tolerat, chiar și pentru persoanele cu sensibilitate la gluten. În plus, fermentația naturală contribuie la dezvoltarea unui profil nutrițional superior, cu mai multe vitamine și minerale care să contribuie la sănătatea organismului.

Un alt avantaj al pâinii cu maia artizanală este absența aditivilor și amelioratorilor, care sunt adesea prezenți în pâinea industrială pentru a accelera producția și a îmbunătăți textura sau termenul de valabilitate.
”Pe lângă aspectele legate de sănătate, vreau să scot în evidență ceva foarte important, mai ales dacă ești gurmand: pâinea cu maia are un gust superior. Procesul de fermentare îndelungată aduce cu sine o aromă complexă, ușor acrișoară, o textură densă și crocantă, ceea ce o face delicioasă și sățioasă. Am văzut mămici care vin cu copii la noi la cafenea și copiii lor cer să le ia, în mod surprinzător, o felie de pâine, nu prăjituri. Dacă e să vorbim de adulți, clienții noștri cumpără săptămânal în medie 1-2 pâini proaspete cu maia pentru familiile lor iar printre preferințe se numără cel mai des pâinea cu merișoare și malț de secară sau cea cu ardei jalapeno și cașcaval cheddar.”

Toată lumea știe că produsele de patiserie și pâinea în mod special creează dependență. Ne atrag gustul, mirosul și textura ei, pentru că ne aduce aminte copilărie, de un atașament emoțional și de nevoia noastră de simți plăcere din ceea ce mâncăm.
Cu toate acestea, studiile ne arată că nu tot ceea ce găsim la raft este benefic pentru sănătate, așa că trebuie să analizăm piața cu atenție și să alegem cu responsabilitate. Ne ghidează în această călătorie Chef Maria Chirilov, brutar artizanal, cofetar și patiser:
”O pâine de calitate este în primul rând o pâine produsă manual, artizanal, cu răbdare și grijă. Aceasta ar trebui să conțină doar câteva ingrediente de bază: făină integrală, apă, drojdie și sare, evitând aditivii, amelioratorii sau conservanții artificiali. Făina integrală este întotdeauna o alegere mai sănătoasă decât făina albă rafinată, deoarece păstrează fibrele și nutrienții esențiali. De asemenea, este bine să verifici conținutul de zahăr și de sare, care, în unele produse industriale poate fi ridicat. Cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai bine pentru tine.
Totuși, o variantă mult mai sănătoasă este pâinea cu maia, artizanală, pe care o coacem de la zero în fiecare dimineață la Chirilove House. Aceasta este mai bună pentru consum datorită procesului său natural de fermentare, care aduce multiple beneficii pentru sănătate. Spre deosebire de pâinea produsă industrial, care folosește drojdie comercială pentru a accelera dospirea, pâinea cu maia folosește o cultură naturală de bacterii și drojdii sălbatice, ceea ce prelungește timpul de fermentare. Majoritatea producătorilor care aleargă după ”rapid & ieftin” nu au răbdare pentru a trece prin toate aceste procese atât cât se cuvine, însă în cafeneaua noastră lucrurile se fac altfel, SLOW, cu respect pentru tine și familia ta.”
Acest proces mai lent ajută la descompunerea glutenului și a altor componente dificil de digerat, făcând pâinea cu maia mai ușor de tolerat, chiar și pentru persoanele cu sensibilitate la gluten. În plus, fermentația naturală contribuie la dezvoltarea unui profil nutrițional superior, cu mai multe vitamine și minerale care să contribuie la sănătatea organismului.

Un alt avantaj al pâinii cu maia artizanală este absența aditivilor și amelioratorilor, care sunt adesea prezenți în pâinea industrială pentru a accelera producția și a îmbunătăți textura sau termenul de valabilitate.
”Pe lângă aspectele legate de sănătate, vreau să scot în evidență ceva foarte important, mai ales dacă ești gurmand: pâinea cu maia are un gust superior. Procesul de fermentare îndelungată aduce cu sine o aromă complexă, ușor acrișoară, o textură densă și crocantă, ceea ce o face delicioasă și sățioasă. Am văzut mămici care vin cu copii la noi la cafenea și copiii lor cer să le ia, în mod surprinzător, o felie de pâine, nu prăjituri. Dacă e să vorbim de adulți, clienții noștri cumpără săptămânal în medie 1-2 pâini proaspete cu maia pentru familiile lor iar printre preferințe se numără cel mai des pâinea cu merișoare și malț de secară sau cea cu ardei jalapeno și cașcaval cheddar.”