Bineînțeles că nu este vorba doar despre romane de dragoste – am deveni, în februarie, mult prea siropoși. Însă orice ocazie este potrivită pentru a face cadou o carte captivantă – fie ea thriller, biografie, un roman dramatic sau o carte cu sfaturi pentru o viață mai bună. Avem 14 recomandări fresh, pentru orice gusturi literare.
![](https://www.alistmagazine.ro/wp-content/uploads/2025/02/carti-1.jpg)
„Cele patru vieţi ale lui Daiyu“, de Jenny Tinghui Zhang, editura Nemira Fiction. Un roman de debut excelent, plasat pe fundalul american al Actului de excludere a Chinei, despre o fată de origine chineză, care luptă cu prejudecățile Vestului American al anilor 1880. Daiyu (care poartă numele unei eroine tragice, venerată pentru frumusețea ei și condamnată la suferință) e răpită și transportată clandestin peste ocean, din China în America. Așa că trebuie să se reinventeze mereu pentru a supraviețui – de la o școală de caligrafie, la un bordel din San Francisco, la un magazin din munții Idaho. În vreme ce reacțiile anti-chineze se răspândesc în toată țara, Daiyu trebuie să apeleze la toate personalitățile pe care le-a îmbrățișat de-a lungul timpului pentru a-și revendica în sfârșit propriul nume și propria poveste.
„Vila secretelor“, de Anne Jacobs, editura Litera. O familie a unui mare industriaș de la începutul secolului XX: gelozie, intrigi, secrete întunecate și o mare dragoste. Marie Hofgartner, o orfană, ajunge în echipa de servitori a fabricantului de textile Johann Melzer. Într-o bună zi, Katharina, fiica de optsprezece ani a familiei Melzer, care așteaptă cu nerăbdare noul sezon al balurilor pentru a fi prezentată în societate, începe să o îndrăgească pe Marie. Și nu doar ea. Când Paul, moștenitorul industriașului, student la München, o întâlnește pe fata cu ochi mari și negri, pacea din Vila Melzer riscă să se destrame.
![](https://www.alistmagazine.ro/wp-content/uploads/2025/02/carti-2.jpg)
„La marginea unui codru nesfârșit“, de Leo Vardiashvili, editura Trei. Tatăl lui Saba a dispărut, iar urmele lui duc înapoi spre Tbilisi, în Georgia. Au trecut două decenii de când tatăl Irakli a fugit din țara natală devastată de război, împreună cu Saba și Sandro, cei doi copilași ai săi, acum bărbați în toată firea. Ajuns în acest oraș, pe urmele tatălui, Saba descoperă tot felul de indicii pe care încearcă să le deslușească – și va descoperi că toate drumurile duc spre trecut și spre secrete înghițite de codrii nesfârșiți ai Georgiei.
„Spațiul viselor“, David Lynch și Kristine McKenna, editura Nemira / Orion. O incursiune fără precedent în viața personală și creativă a vizionarului David Lynch. În acest hibrid de biografie și memorii, David Lynch își dezvăluie pentru prima dată viața trăită sub semnul urmăririi viziunii sale unice, împărtășind durerile și luptele prin care a trecut pentru a da viață proiectelor sale neconvenționale. Reflecțiile sale personale, lirice și nefiltrate sunt îmbogățite de secțiunile biografice scrise de Kristine McKenna, colaboratoarea sa apropiată, care se bazează pe peste o sută de interviuri noi cu persoane din viața lui Lynch – de la foste soții surprinzător de sincere, până la membri ai familiei, actori, agenți, muzicieni și colegi de breaslă – fiecare oferind o perspectivă distinctă asupra evenimentelor.
![](https://www.alistmagazine.ro/wp-content/uploads/2025/02/carti-3.jpg)
„Zâmbetele nu fac zgomot” de Enrica Tesio, editura ap! (ACT și Politon). Este o poveste emoționantă despre presiunea socială, maternitate și căutarea sinelui în haosul vieții moderne. Romanul o are în centru pe Antonia Baldi, o scriitoare talentată de cărți pentru copii, prinsă într-un vârtej de responsabilități profesionale și personale. Ceea ce ar fi trebuit să fie un eveniment de promovare a noii sale cărți se transformă într-un scandal public de proporții când Antonia rostește pe scenă fraza care îi va distruge reputația: „Moș Crăciun nu există!” Cuvintele ei sunt filmate, postate pe internet și devin virale, declanșând un val de indignare. O mamă influentă din public, care își filmează copilul plângând, lansează un boicot împotriva Antoniei, iar în câteva ore întreaga sa carieră pare ruinată. Cancel culture? Probabil.
„Pistolarul”, de Stephen King, editura Nemira / Armada. Pentru fanii lui Stephan King e un motiv de bucurie – se reia seria emblematică „Turnul întunecat”, într-o ediție de colecție (cu design unic, realizat de graficianul Adnan Vasile, și tehnica sprayed edges). Roland din Gilead, Ultimul Pistolar, unul dintre cei mai enigmatici eroi ai lui Stephen King, este o figură tulburătoare, un singuratic prins într-o călătorie fascinantă. În lumea sa dezolantă, care reflectă în mod înfricoșător propria noastră realitate, Roland îl urmărește pe Omul în Negru, întâlnește o femeie atrăgătoare pe nume Alice și leagă o prietenie cu un băiat din New York. În același timp realistă și straniu de onirică, „Pistolarul” îi lasă pe cititori așteptând cu nerăbdare următorul roman.
![](https://www.alistmagazine.ro/wp-content/uploads/2025/02/carti-4.jpg)
„ Rivala”, de Eric-Emmanuel Schmitt, editura Humanitas Fiction. Un roman scurt rafinat, ireverențios și plin de anecdote din culisele operei, un portret inedit al Mariei Callas, pictat în tușe nervoase de cea mai aprigă rivală a sa. Carlotta Berlumi se întoarce în Italia, punând capăt unui lung exil argentinian. Nimeni nu-și amintește de ea, cu excepția lui Enzo, un tânăr pasionat de operă, care i-a auzit numele rostit cu adorație de către bunicul lui. El devine confidentul venerabilei Carlotta, căreia trecerea anilor nu i-a domolit furia de a se fi amăgit când spunea: „Callas? Nu-i dau mult! O să vezi: curând, nimeni nu va mai vorbi despre ea…“
„Stăpâna limitelor: Ghid esențial pentru a vorbi deschis, a fi văzută și a trăi (în sfârșit) liber”, de Terri Cole, editura ap! (Act și Politon). Cartea este un ghid esențial pentru oricine dorește să își îmbunătățească relațiile personale și profesionale prin stabilirea unor limite clare și sănătoase. Autoarea, psihoterapeut cu o vastă experiență, explică de ce multe persoane au dificultăți în a spune „nu” și cum pot învăța să se exprime cu încredere, fără vinovăție sau teamă de respingere. Prin exemple concrete și strategii eficiente, cartea oferă un parcurs clar pentru a recunoaște tiparele nesănătoase și pentru a le schimba într-un mod benefic.
![](https://www.alistmagazine.ro/wp-content/uploads/2025/02/carti-5.jpg)
„Prințesa Poporului”, de Flora Harding, editura Paralela 45. Autoarea jonglează cu ficțiunea și nonficțiunea, căutând mereu legăturile prezentului cu trecutul și reușind să ofere un tablou autentic atât al vieții la Curte a Prințesei Diana, cât și al unei perioade dificile și decadente din istoria monarhiei britanice. Nu mai e un secret pentru nimeni că pentru Lady Diana Spencer, logodna cu Prințul Charles de Wales se dovedește a nu fi deloc așa cum se aștepta. Diana se simte sâcâită de curtenii scorțoși, care nu contenesc să o dăscălească în privința noului ei rol de Prințesă de Wales. Când o cercetătoare de la arhivele regale îi oferă jurnalul Prințesei Charlotte de Wales, scris la începutul secolului al XIX-lea, Diana descoperă un destin asemănător cu al ei.
„Desene ciudate”, de Uketsu, editura Litera. Uketsu e noua revelație a literaturii japoneze – YouTuber și scriitor enigmatic, specializat în horror și mystery, care a explodat pe scena literară japoneză, acolo unde cărțile sale s-au vândut în milioane de exemplare. Apare doar în mediul online, purtând o mască și folosind un modulator de voce. Macabru, inteligent, romanul e o poveste construită din mai multe enigme care se întrepătrund – o serie de desene realizate de o tânără înainte de a muri, un desen tulburător cu un bloc de apartamente, făcut de un copil, o schiță misterioasă, făcută de victima unei crime, în ultimele sale clipe de viață Fiecare dintre ele conține un avertisment sumbru. Puteți găsi indiciile din aceste desene ciudate, pentru a descoperi adevărul sinistru care le leagă?
![](https://www.alistmagazine.ro/wp-content/uploads/2025/02/carti-6.jpg)
„English”, de Wang Gang, editura Paralela 45. Romanul este o acumulare de ironii ale sorții, tragedii și lecții dure de viață, alcătuind o panoramă asupra unei perioade din istoria contemporană a Chinei: Revoluția Culturală. Pe fondul schimbărilor produse de aceasta, într-un colț al Chinei, tânărul Liu Dragoste observă critic lumea adulților: părinți, vecini, profesori, cadre de partid. Dintre aceștia se disting profesorul cel nou de limba engleză, un adevărat gentleman, și profesoara de uigură, Ajitai, de care Liu este îndrăgostit, ca toți colegii săi. Liu începe să vadă în profesorul de engleză, supus pe nedrept la tot felul de hărțuieli, un model de viață, tot așa cum dicționarul de engleză al acestuia, unicat în întreaga regiune, îi apare ca un simbol al cunoașterii și al puterii cuvintelor de a fermeca sau a distruge.
„Toți cei păcătoși sângerează” de S.A. Cosby, editura Crime Scene Press. E un thriller intens despre crimă, justiție și trecutul care nu poate fi îngropat. Titus Crown, primul șerif de culoare din Charon, Virginia, se confruntă cu o anchetă care scoate la lumină secrete întunecate. Când un profesor de liceu este împușcat de un fost elev, iar acesta este ucis de poliție, cazul ia o întorsătură neașteptată. Investigația dezvăluie un criminal în serie care s-a ascuns ani de zile sub nasul autorităților, profitând de indiferența și prejudecățile comunității.
![](https://www.alistmagazine.ro/wp-content/uploads/2025/02/carti-7.jpg)
„Tristul tigru”, Neige Sinno, editura Trei. Volumul este încercarea neobosită a lui Neige Sinno de a găsi adevărul, de a se face auzită, de a-și limpezi memoria de o amintire care le-a murdărit pe toate celelalte: abuzul sexual la care a supus-o tatăl ei vitreg în copilărie. La 21 de ani ea se hotărăște să nu mai sufere în tăcere și își denunță agresorul. Urmează un proces, tatăl vitreg e condamnat, iar ea pleacă în Mexic pentru a-și construi o nouă viață. Neige Sinno își explorează memoria, a ei, a mamei și mai mult, a tatălui abuziv.
„Avertisment”, de Renée Knight, editura Trei. Când găseşte o carte misterioasă pe noptieră, viaţa lui Catherine Ravenscroft se transformă într-un coşmar. Deşi pare o născocire, cartea, numită „Străinul desăvârşit”, recreează veridic şi în cel mai mic detaliu cumplita zi în care Catherine a devenit prizoniera unui secret teribil, pe care o singură persoană îl mai cunoştea – iar aceea a murit. Pe măsură ce trecutul o ajunge din urmă, Catherine simte că lumea ei se prăbuşeşte. Singura cale este să-l înfrunte… chiar dacă adevărul şocant ar putea să o distrugă.
Jennifer Aniston și Selena Gomez sărbătoresc Galentine’s Day
Legate de o veche prietenie, Jennifer Aniston și Selena Gomez sărbătoresc anul acesta împreună Galentine’s Day. Desigur, la…
Megan Fox renunță definitiv la Machine Gun Kelly
Deși așteaptă primul lor copil împreună, actrița Megan Fox susține că a „terminat-o pentru totdeauna” cu Machine Gun Kelly….
Povestea „Sufrageriei Irinei” – Cum a devenit un moment intim o experiență care adună mii de oameni
Pe 21 februarie, Irina Rimes aduce „Sufrageria Irinei” la Sala Palatului, transformând un concept personal într-un spectacol memorabil….
Gisele Bündchen a născut cel de-al treilea copil
Gisele Bündchen a devenit mamă pentru a treia oară, la vârsta de 44 de ani. Modelul a adus…
Trenduri exclusiviste de călătorie în 2025
Un simplu city break într-o metropolă europeană precum Barcelona sau Roma sau o vacanță la mare într-un resort…
Previziuni Feng Shui pentru 2025
Anul 2025 marchează o etapă importantă în viețile tuturor, fiind un an transformațional, cu influențe Feng Shui contrastante,…
Cele mai afrodisiace parfumuri
Preferințele în ceea ce privește parfumurile sunt subiective, dar există câteva arome asupra cărora experții parfumieri au ajuns…
Nu îți place Vunk? Ai locul asigurat la concertul lor din 14 februarie – Vunk Simfonic
Vunk lansează o provocare inedită pentru toți “anti-fanii” lor, cu ocazia concertului din 14 februarie de la Sala…
Prințul Louis, fotograf pentru mama lui, Prințesa Kate
Palatul Kensington a publicat o fotografie plină de însemnătate pentru Prințesa de Wales, Kate Middleton, în ajunul Zilei Mondiale…