Este iubirea suficientă pentru menținerea unor relații nu doar de lungă durată, dar și echilibrate emoțional? Realitatea spune de multe ori că „nu”. Oricât de puternice ar fi sentimentele, ele trec inevitabil prin testul interacțiunilor zilnice cu frustrările cotidiene, prin filtrul propriilor „bagaje” emoționale, al rolurilor în cuplu sau în celor aduse de ipostazele de părinți. Cum poate fi hrănită iubirea, pe măsură ce se transformă, care sunt acele ingrediente care ne ajută să ne descoperim prezenți și pozitivi în relațiile cu ceilalți, explică o serie de autori, specialiști în comunicare, în psihologia de cuplu și, nu în ultimul rând, în cel mai frumos și solicitant domeniu, al parentingului. Cele 7 titluri de succes în toate lumea oferă o perspectivă holistică: drumul parcurs împreună în cuplu și felul în care părinții lucrează activ la parteneriatul lor emoțional influențează și contribuie la dezvoltarea și transformarea copilului într-un adult echilibrat și încrezător în forțele proprii.
Care sunt soluțiile pentru îmbunătățirea relațiilor de cuplu, dar și ale părinților cu copiii lor, cei interesați pot afla din selecția de „7 cărți esențiale, de la cuplu la parenting, la Editura Trei”.
Iubirea în opt capitole. Un plan pentru a face iubirea să dureze, de John Gottman, Julie Schwartz Gottman, Doug Abrams, Rachel Carlton Abrams
„Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți…” – drumul către acest deznodământ nu ține de întâmplare, ci de niște alegeri chibzuite și de o angajare permanentă, după cum demonstrează cartea „Iubirea în opt capitole” scrisă de patru specialiști în domeniul relațiilor. Bazându-se pe 40 de ani de cercetări a mii de perechi în faimosul laborator „Love Lab”, soții Gottman oferă în această lectură un program ingenios, în opt capitole, în care cuplurile (aflate la început de drum sau deja rodate) își pot consolida sau reîmprospăta legăturile. Scrisă cu umor, dar și cu sugestive povești de viață, cartea vizează îmbunătățirea abilităților de comunicare pe teme esențiale pentru orice cuplu – de la încredere, certuri și viață sexuală până la familie, divertisment și idealuri. Exercițiile și sfaturile propuse îi vor motiva pe membrii cuplurilor să poarte discuții mai intime și mai deschise, să fie receptivi față de valorile diferite ale partenerului, să-i valideze emoțiile și nevoile, dar să știe, în același timp, cum să-și exprime cu tact propriile sentimente și năzuințe. John Gottman și Julie Schwartz Gottman sunt două nume de referință pentru terapia de cuplu, efectuând cercetări revoluționare în acest domeniu, în cadrul Institutului Gottman din Seattle. Doug Abrams este scriitor și agent literar, iar soția lui Rachel Carlton Abrams este specializată în medicina integrativă.
Dezvăluirea sinelui tău sexual. Cum să vorbești despre sex, de Libby Bennett, Ginger Holczer
Bogată în explicații psihologice și fiziologice, dar și în cazuri și „sexerciții”, „Dezvăluirea sinelui tău sexual. Cum să vorbești despre sex” abordează într-un mod concret și empatic diferitele tipuri de dificultăți care apar în domeniile sexualității și ale comunicării în cuplu. Pornind de la sugestii și abordări testate cu brio în propriile lor cabinete, cele două autoare, specialiste în sex-terapie, îi vor ajuta pe cititori să devină mai conștienți de propria sexualitate și să discute deschis și informat despre sexualitate cu partenerul, dar și cu copiii sau cu specialiștii din domeniul medical sau psihologic.
Spun asta doar pentru că te iubesc. În ce fel modul în care vorbim poate să clădească sau să distrugă relațiile de familie, de Deborah Tannen
Deborah Tannen explorează în cartea „Spun asta doar pentru că te iubesc. În ce fel modul în care vorbim poate să clădească sau să distrugă relațiile de familie” modul în care, prin dialog, se creează și se modelează relațiile și explică mecanismele care se află în spatele discuțiilor cotidiene. În centrul atenției sunt aduse diferite tipuri de conversații care au loc în familie — în special între membrii adulți. Bazându-se pe analiza conversației, Tannen arată cât de importantă este diferențierea mesajului cuvintelor rostite de metamesaje, acele semnificații emoționale puternice ce vin din istoria relațiilor noastre și din modul în care lucrurile sunt spuse. Pentru a ajuta la înțelegerea și redefinirea discuțiilor din familie, Deborah Tannen oferă și instrumentele necesare.
Cum să asculți și să te faci ascultat, Alain Braconnier
În această carte, celebrul psihoterapeut francez Alain Braconnier pleacă de la o serie de exemple ce țin de educarea copiilor, de viața de cuplu sau de întâlnirile profesionale, pentru a arăta cum putem să învățăm să-i ascultăm pe ceilalți, dar și cum să ne găsim îndrăzneala și atitudinea potrivite pentru a ne face auziți. Cititorul se va putea iniția mai întâi în arta tăcerii receptive și atente, după care va afla cum să vorbească într-un mod asertiv și captivant, dar și cum să suscite empatia celuilalt și să găsească vorbele juste și clare, care pot să îl „atingă” pe celălalt. Alain Braconnier este psihiatru, psihanalist francez şi consultant la Spitalul Universitar „Pitié-Salpêtrière” din Paris.
Masculinitate furată. De ce tinerii bărbați întâmpină probleme și ce e de făcut, de Philip Zimbardo, Nikita D. Coulombe
Masculinitatea este în declin! O spun Philip Zimbardo, profesor de psihologie la Universitățile Stanford, Yale, New York și Columbia, fost președinte al Asociației Americane de Psihologie și scriitoarea Nikita D. Coulombe. Cei doi autori ai cărții „Masculinitate furată” explică de ce în prezent tinerii bărbați au eșecuri mai mari decât oricând pe plan academic, social și sexual, care sunt motivele care au generat această situație și ce este de făcut? Bazându-se pe cercetări, autorii prezintă mai întâi motivele asociate cu trăsăturile de personalitate, precum timiditatea, impulsivitatea și lipsa conștiinciozității. Apoi iau în considerare factorii situaționali, cum ar fi răspândirea fenomenului de absență a tatălui, disponibilitatea jocurilor video stimulative și accesul gratuit la pornografie pe internet. „Dacă un bărbat a primit constant lucruri când era mic, fără să i se impună niște condiții legate de folosirea acestora sau niște responsabilități pe măsura utilizării lor în perioada adolescenței, acesta nu învață să le aprecieze sau să fie mândru de realizarea lor, ci numai de faptul că le deține. Învață să aștepte totul de la ceilalți și să îi manipuleze pentru a obține lucrurile de care el consideră că are nevoie. În zilele noastre, puțini băieți mai știu să prețuiască efortul personal”, precizează autorii.
Tata nu-i ca mama. Cum răspunde un tată la nevoile copilului mic, de Josephine Schwarz-Gerö
Deși în ultima vreme tot mai mulți tați plimbă căruciorul sau nu se jenează să schimbe scutecele bebelușului, rolul patern este confundat, în continuare, cu cel al „părintelui de duminică” în care tatăl își vede mai departe de jobul său și de hobbyurile sale și, uneori, își răsfață, la final de săptămână, copilul cu niște cadouri menite să-i suplinească lipsa, afirmă Josephine Schwarz-Gerö în cartea „Tata nu-i ca mama”. Ea explică de ce astfel de percepții, despre minimizarea importanței rolului tatălui în dezvotarea copilului, sunt eronate. Plecând de la cercetările de ultimă oră din psihologia dezvoltării, dar și de la o bogată cazuistică, cartea arată că mama este „portul” care oferă protecție și adăpost în fața furtunilor vieții, pe când tatăl asigură explorarea în largul mării, curiozitatea și dorința de a influența mersul lucrurilor. Prezența tatălui este, deci, absolut necesară pentru a aduce copilului bucuria descoperirii și autonomia de care are nevoie în primii ani de viață. Josephine Schwarz-Gerö este specialistă în psihosomatica sugarilor și lucrează, în calitate de medic neonatolog, la Clinica de Copii Glanzing din Viena.
Cartea pe care v‑ați fi dorit să o citească părinții voștri. (Copiii voștri se vor bucura că ați citit‑o), de Philippa Perry
Orice părinte își dorește să aibă copii fericiți și să evite țipetele și certurile. Dar care sunt ingredientele pentru un cămin armonios, în care orice neînțelegere este rezolvată cu ușurință? În „Cartea pe care v-ați fi dorit să o citească părinții voștri”, scrisă cu inteligență și umor, terapeuta britanică Philippa Perry dezvăluie aspectele care contează cu adevărat în relația părinte–copil, dar și comportamentele parentale ce merită evitate. Având 20 de ani de experiență terapeutică, autoarea descrie pașii necesari pentru a iniția, menține sau repara legătura afectivă cu copilul, așa încât el să știe cine este și ce își dorește cu adevărat.
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Dana Predescu, doctor
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…
Tulburările de somn în perioada Sărbătorilor. De ce apar și cum pot fi gestionate? Sfaturile specialistului somnolog
Sărbătorile de iarnă sunt adesea o perioadă plină de bucurie, dar și de provocări pentru sănătatea somnului. Dr….
Horoscop 2025: află ce îți rezervă astrele în noul an
2025 este anul în care vom redefini ce înseamnă spiritualitatea. Vom lăsa în urmă persoanele și lucrurile care…
Prietenii celor vârstnici
În fiecare număr îţi prezentăm oameni care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de…
Cele mai bune filme și seriale din 2024
Sunt filme și seriale care ne-au captat atenția, povești care ne-au cucerit și care ne-au impresionat prin subiectul…
Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță…
Rezoluțiile de final de an: cum le duci la bun sfârșit
Un an nou, o nouă șansă de a o lua de la capăt. Finalul de an este mereu…
Despre traumă și restabilirea înțelepciunii corpului
Cât de mult se transformă traumele din trecut în obstacole în calea vitalității și a fericirii umane? Ne…
Timeless Trend: Crăciun cu nuanțe de roșu
Sezonul acesta de Crăciun, roșul revine în forță, dar nu așa cum te-ai aștepta! Dacă până acum era…