În prezent, există multă confuzie cu privire la cât de mult somn are nevoie o persoană. Un lucru care trebuie să fie înțeles este că organismul are nevoie de odihnă, nu de somn. În experiența celor mai mulți oameni, somnul este cea mai profundă formă de odihnă pe care o cunosc, așa că ei vorbesc despre somn.
Dar, în esență, corpul nu cere somn, ci caută odihnă. Doar gândește-te la asta – diminețile tale ar fi destul de proaste dacă nopțile tale nu ar fi odihnitoare. Așadar, nu somnul, ci odihna este cea care face diferența. Dacă îți menții corpul relaxat pe tot parcursul zilei, dacă munca, exercițiile fizice și orice altă activitate reprezintă pentru tine o formă de relaxare, cota ta de somn va scădea în mod natural.
Nu este nevoie să stabilești câte ore să dormi; nu trebuie să setezi o alarmă care să-ți spună când să te trezești. Când te simți suficient de relaxat, trebuie să te trezești. Dacă trupul și mintea sunt menținute la un anumit nivel de vigilență și de conștientizare, vei vedea că, odată ce sunt bine odihnite, sunt nerăbdătoare să vină la viață. Dar dacă vrei să eviți viața, vei avea tendința naturală de a dormi mai mult. Problema este că oamenii au fost învățați să facă totul din greu – în tensiune. Văd oameni care se plimbă în parc foarte tensionați. Acest fel de exercițiu fizic va aduce mai mult rău decât bine. Nu aborda totul ca și cum ar fi un război. Fie că te plimbi, alergi sau faci exerciții fizice, de ce nu le faci ușor, cu bucurie? Nu te lupta cu viața. Să te menții în formă și în stare bună nu este o luptă. Joacă-te un joc, înoată, plimbă-te, orice îți place. Vei avea o problemă doar dacă tot ce vrei să faci este să mănânci plăcintă cu brânză! Altfel, nu e nicio problemă să fii relaxat în orice activitate.
Sadhguru este un simbol global și o voce importantă în ceea ce privește bunăstarea, yoga și dezvoltarea personală.
Introdu alimente naturale
Dacă dormi opt sau nouă ore pe zi, un lucru la care trebuie să te uiți este mâncarea pe care o mănânci. Este foarte important pentru bunăstarea ta generală să consumi măcar o cantitate oarecare de materie vegetariană, în special alimente care pot fi consumate în stare naturală, negătite. Atunci când gătești mâncare, un volum mare de hrană sau de energie vitală este distrus. Acesta este unul dintre motivele pentru care letargia se poate instala în organism. Dacă mănânci o oarecare cantitate de fructe și legume proaspete, sunt multe beneficii, dar un lucru pe care îl vei observa imediat este că îți va scădea cota de somn.
De pe aragaz în farfurie – cât mai repede
În cultura indiană, în mod tradițional, se spune că orice mâncare gătită trebuie consumată întotdeauna în termen de 1,5 până la 2 ore de la preparare. Păstrarea mâncării gătite în frigider pentru perioade lungi de timp și apoi consumul ei îți poate crește cota de somn, pe lângă faptul că poate cauza multe alte probleme organismului. Același lucru este valabil și pentru alimentele conservate. Există ceva numit tamas, care înseamnă literalmente inerție. Alimentele care sunt păstrate astfel vor avea mult tamas, ceea ce poate să îți reducă agilitatea mentală și vigilența.
Cât de mult să mănânci
Atenția cu care îți gestionezi energiile este cea care determină cât de vigilent ești. Pentru a medita, vigilența nu trebuie să fie doar a minții, ci și a propriei tale energii. Pentru a ajuta acest lucru, pentru persoanele aflate pe calea yoghină, se spune că trebuie să mănânce doar douăzeci și patru de îmbucături și că trebuie să mestece fiecare îmbucătură de cel puțin douăzeci și patru de ori. Acest lucru va asigura că mâncarea este digerată parțial în gură înainte de a fi înghițită și nu va provoca moleșeală. Dacă faci acest lucru în timpul mesei de seară, te vei trezi cu ușurință la 3:30 dimineața. În sistemul yoghin, această perioadă se numește Brahma Muhurtam. Este un moment ideal pentru a face practici yoghine, deoarece există un sprijin suplimentar din partea naturii pentru sadhana (mijloace, instrumente, practici pentru creșterea spirituală).
Nu-ți refuza forțat somnul
Cantitatea de somn de care are nevoie corpul tău depinde de nivelul de activitate fizică pe care o desfășori. Nu este nevoie să fixezi nici cantitatea de hrană, nici cea de somn. Atunci când nivelul de activitate este scăzut, mănânci mai puțin. Când e ridicat, este posibil să mănânci mai mult. Același lucru este valabil și pentru somn. În momentul în care corpul este bine odihnit, se va trezi, fie că este la 3 dimineața sau la 8 dimineața. Corpul tău nu ar trebui să se trezească cu alarmă. Odată ce se simte suficient de odihnit, trebuie să se trezească. Dacă îi refuzi cu forța somnul organismului, capacitățile fizice și mentale și orice altceva mai ai vor scădea. Nu ar trebui să faci asta niciodată. Trebuie să-i dai corpului atât de mult somn cât are nevoie. Dar dacă trupul cumva încearcă să folosească patul ca pe un mormânt, nu va dori să iasă din el. Cineva va trebui să te învie din morți! Depinde de modul în care îți gestionezi viața. Dacă te afli într-o stare mentală în care vrei să eviți viața, vei tinde în mod natural să mănânci și să dormi mai mult.
Nu dormi imediat după ce mănânci
Sunt destul de mulți oameni care sunt într-o astfel de stare mentală încât, dacă nu se îndoapă cu mâncare și nu-și moleșesc trupul, nu pot adormi. Trebuie să acorzi suficient timp pentru ca digestia să aibă loc înainte de a dormi. Aș spune că 80% din mâncarea pe care o consumi se va irosi dacă adormi în decurs de două ore după ce ai mâncat. Dacă ești într-o stare în care nu poți dormi dacă nu ai stomacul plin, trebuie să acorzi atenție acestei probleme. Nu este vorba de somn, ci de o anumită stare mentală.
Poziția corectă pentru somn
Atunci când corpul este poziționat orizontal, poți să-ți dai seama imediat că pulsul scade. Corpul face această ajustare deoarece, dacă sângele este pompat cu aceeași forță, va ajunge prea mult în cap, provocând daune. Vasele de sânge care merg în sus sunt mai fin aranjate în comparație cu cele care merg în jos. Pe măsură ce urcă în creier, ele devin aproape ca un fir de păr, până la un punct în care nu mai pot primi nicio picătură în plus. Când dormi, dacă te așezi cu capul spre nord și rămâi așa timp de 5-6 ore, atracția magnetică a Pământului va exercita o presiune asupra creierului, deoarece fierul este un ingredient important în sângele tău. Nu înseamnă că dacă dormi în acest fel, vei muri. Dar dacă faci acest lucru în fiecare zi, îți cauți probleme. Dacă ai depășit o anumită vârstă și vasele de sânge sunt slăbite, se pot produce hemoragii și accidente vasculare cerebrale paralizante. Dacă sistemul îți este robust, s-ar putea să nu dormi foarte bine, pentru că e mai multă circulație în creier decât ar trebui. Dacă te afli în emisfera nordică, estul este cea mai bună direcție în care să-ți așezi capul atunci când dormi. Nord-estul este OK. Vestul este în regulă. Sudul, dacă trebuie neapărat. Nordul, nu. În emisfera sudică, nu îți așeza capul spre sud.
Practici Yoghine – Shambhavi Mahamudra Kriya
Dacă aduci în viața ta anumite practici yoghine, cum ar fi Shambhavi Mahamudra Kriya – o practică transmisă ca parte a programului nostru Inner Engineering – una dintre primele schimbări pe care le vei observa este în privința pulsului. În 12 până la 18 luni de practică, îți poți coborî pulsul până la aproximativ 50 sau 60 de bătăi/minut în stare de odihnă. Dacă se întâmplă acest lucru, cota de somn va scădea dramatic, deoarece corpul este în general odihnit pe parcursul zilei. Indiferent de activitatea pe care o desfășori, corpul rămâne odihnit, așa că nu va cere mai mult somn.
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…