Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile internaționale, programare, gaming influencing sau chiar… cursuri. Am vrut să aflăm mai multe despre cum jocurile pe calculator fac parte integrantă din viața și cariera Anei Radeș, Senior Backend Developer la Amber. Interviu de Alina Aliman.
Cum se numește jobul tău și ce faci tu, concret?
Jobul meu se numește Senior Back-End Developer. Mă ocup de tot ce ține de modul multiplayer al unui joc, socializare online în joc, contul jucătorului și așa mai departe. Jocurile moderne se concentrează din ce în ce mai mult pe ideea de a juca în echipe și în mare parte necesită conectivitate la Internet, iar rolul unui back-end developer este să se ocupe de tot ce ține de acest aspect.
Cum a început toată aventura ta în lumea aceasta? Care au fost pașii pe care i-ai urmat?
Aventura mea în această industrie a început de copil, de când am remarcat o înclinație către materiile reale, și de când părinții mei au putut să cumpere un calculator Pentium I. Am jucat obsesiv toate jocurile pe care puteam să pun mâna (Doom, Hexen: Beyond Heretic, Lemmings). Am studiat programarea în cadrul Universității Politehnice din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, dar domeniul jocurilor video a fost singurul unde pot spune că mi-am găsit locul.
Ce-ți place cel mai mult la această industrie? De ce?
Cel mai mult îmi place colectivul. După ce am „probat” mai multe zone ale IT-ului, alegerea finală a fost industria jocurilor video, în mare parte datorită oamenilor pe care i-am cunoscut. Nicăieri nu am găsit așa o comunitate de oameni pasionați, prietenoși, interesanți și amuzanți. În plus, atmosfera nu este una de corporație, angajații au o voce care se face auzită în cadrul companiei.
Ce ți se pare cel mai greu în domeniul gaming? E o provocare să fii o fată într-o lume în care se spune că mai mult se joacă băieții?
Cel mai greu mi se pare să ții pasul cu dinamismul din gaming. Să faci un design atractiv de joc video nu este deloc ușor, iar asta vine la pachet cu multe schimbări de direcție. În plus, față de cam orice alt tip de aplicație, utilizatorul are mult mai multă libertate de acțiune, iar asta înseamnă că noi trebuie să-i anticipăm toate mișcările și să ne pregătim pentru ele. Cât despre faptul că sunt fată, asta nu a fost niciodată o problemă. Nu am simțit discriminare, nu am fost niciodată desconsiderată din acest motiv. Dimpotrivă, uneori chiar m-am simțit răsfățată! Este un mediu super safe din punctul ăsta de vedere, băieții din jurul meu au fost protectivi.
Care a fost cea mai surprinzătoare, cea mai funny reacție a cuiva când i-ai spus cu ce te ocupi?
Unii au fost surprinși de faptul că sunt programatoare și, mai departe, impresionați de faptul că dezvolt jocuri. Faza asta că „Wow, o fată în gaming!” e de domeniul trecutului. În afară de câteva fețe surprinse, nu pot să zic că am primit vreo reacție exagerată.
Momentul tău de absolută fericire de când activezi în acest domeniu a fost…
Când un joc dezvoltat a avut succes. Să citești review-uri pozitive după un final de proiect cu multe suișuri și coborâșuri e marea recompensă a muncii în gaming.
Care sunt oportunitățile pentru femei în acest domeniu?
Exact aceleași ca ale bărbaților: „Sky is the limit”. Singurele limite sunt timpul și energia pe care vrei să le investești în cariera ta. Eu acum sunt Lead, ceea ce înseamnă că sunt responsabilă de bunul mers al proiectelor pe back-end development, complementar cu ajutorul dat celorlalți colegi. Mai departe, se poate evolua pe partea tehnică înspre Tech Director, sau Full-Stack Developer, adică să poți face un joc de la A la Z. De asemenea, poți evolua pe latura umană, când îndrumi alți colegi și îi ajuți să-și dezvolte cariera. E un domeniu atât de variat – doar îți alegi traseul pe care îl preferi, investești timp și efort în direcția respectivă și te bucuri de rezultate.
Cât timp ai „pierdut” cel mai mult studiind un joc sau încercând unul?
Poate săptămâni sau chiar mai mult. Îmi doream să înțeleg cum se simte un joc de tip co-op (jocuri în care mai mulți utilizatori lucrează în echipă), așa că mi-am instalat mai multe și am devenit fan foarte rapid. Asta este o altă parte faină a domeniului. Una este să faci cercetare apropo de anumite concepte plictisitoare din domeniul financiar sau magazinelor online, și alta e să aduni informații despre jocuri și să analizezi comportamentele jucătorilor.
Ce sfaturi ai da unei tinere care ar vrea să intre în această industrie? La ce să se aștepte, ce trebuie să ia în calcul?
Fără jenă, fără stres, fără frică, fără sindromul impostorului. Să se aștepte la o industrie foarte dinamică, să fie deschisă la minte și dornică să învețe.
Ce urmează în cariera ta?
Îmi doresc să capăt mai multă experiență cu jocurile pe console, iar la un moment dat să contribui la dezvoltarea unui joc AAA (jocuri cu bugete foarte mari, ca de exemplu Elden Ring sau The Last of Us).
Pe scurt:
Jocul preferat este… Outlast.
N-am jucat niciodată… Fortnite.
Snackul perfect pentru o zi de gaming… O bere rece.
Serialul pentru care ai abandona oricând un joc… „House of the Dragon”.
Te pot găsi pe LinkedIn: Ana Rades.
Foto: arhiva personală. (*Amber este un studio dezvoltator de jocuri video din România cu sediul în București și birouri în toată lumea. În România există peste 200 de studiouri care dezvoltă jocuri video.)
Articol publicat în revista A List Magazine (31).
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…