La orele de vârf, în timpul verii, plaja este adesea destul de aglomerată. Familiile, grupurile de tineri, copiii și animalele de companie reprezintă fundalul ideal pentru a te distra și a petrece zile fără griji, dar nu și punctul de plecare ideal pentru a te dedica meditației. Pentru a fi cu adevărat eficientă și pentru a aduce beneficii corpului și minții, meditația trebuie să se desfășoare într-un loc relaxant, care să-ți permită să te conectezi cu mintea, corpul și sufletul tău.
Cele mai bune momente sunt cele ale răsăritului și apusului, în primul rând pentru numărul (de obicei) mic de oameni prezenți pe plajă, ceea ce nu numai că îți va permite să te concentrezi mult mai bine, ci și să te ghidezi după sunetele mării și briza aproape întotdeauna prezentă în zona litoralului.
Un alt motiv pentru care începutul și sfârșitul zilelor sunt cele mai bune momente pentru a practica meditația pe plajă este că răsăritul și apusul soarelui pot fi integrate în rutină și pot deveni și o sursă de senzații pozitive.
Cum să practici meditația?
În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că meditația poate fi concepută ca parte a unei sesiuni de yoga sau ca un exercițiu de sine stătător. Nu există o singură modalitate de a face acest lucru. Există cei care profită la maximum de această practică făcând-o într-un mod static – stând într-un loc unde se simt confortabil – și cei care pot implementa momentul meditației în cadrul altor acțiuni. Așa cum am amintit, plaja, în anumite momente ale zilei, poate fi, fără îndoială, cadrul perfect pentru momente de meditație, atenție sau yoga.
Indiferent de tehnica aleasă, primul sfat este să abordezi momentul meditativ îmbrăcat în costum de baie sau cât mai lejer și confortabil. Eliberarea de hainele inutile, ascultarea senzațiilor pe care le generează corpul liber în spațiu te ajută să te conectezi cu lumea ta interioară.
Și odată ce scapi de hainele inutile, poți alege modul de a practica meditația pe care o preferi.
Meditația din mers
Mulți oameni adoră să se plimbe pe malul mării la prima lumină a zorilor; așa că, dacă ești deja obișnuit să faci această activitate, poți profita de moment și poți practica meditația din mers.
Pentru a face acest lucru, mergi încet, desculț, concentrându-te asupra senzațiilor care provin din contactul pielii cu nisipul și apa, atunci când te apropii de mare. Nicio mișcare nu trebuie lăsată la voia întâmplării și fiecare senzație trebuie experimentată la maximum, inclusiv cele date de vânt în păr și primele raze ale soarelui care lovesc fața.
Plimbarea pe plajă este o experiență care infuzează energie și vitalitate și, dacă este adăugată la momentul meditației, devine o mare sursă de bunăstare.
Meditația din poziție așezat
Dacă nu te numeri printre cei cărora le place mersul pe jos sau nu te poți concentra în timp ce ești în mișcare, poți alege, în schimb, să practici meditația clasică în poziție așezat, într-o versiune adaptată pentru plajă.
Pentru a face acest lucru, este esențial să găsești un loc liniștit și să-ți creezi, cu ajutorul nisipului sau din pietre, un suport pe care să stai într-o poziție confortabilă și care să favorizeze concentrarea și relaxarea. Dacă sunt prezente, stâncile sunt, de asemenea, perfecte.
Odată așezat, nu mai trebuie să efectuezi nicio acțiune, ci doar să asculți corpul și să acorzi atenție respirației și senzațiilor pe care le simți.
Meditația în timp ce înoți
Știai că poți practica meditația chiar și înotând? Dacă dimineața sau seara, când marea este aproape complet goală, de obicei faci câteva ture de înot, poți profita de ocazie pentru a practica o mică meditație în același timp.
Concret, în ce constă acest tip de meditație? Acest lucru este destul de simplu. În timp ce intri în apă și apoi, pe tot parcursul înotului, este suficient să te concentrezi asupra mișcărilor corpului, respirației și contactului cu apa, încercând să imprimi în minte senzațiile speciale pe care această activitate (deja relaxantă) este capabilă să le infuzeze.
Dacă nu ai practicat niciodată meditația, dar ești curios să o încerci, profită de sezonul vacanței și de plajă pentru a încerca această practică ce îți oferă o mulțime de beneficii. Și chiar dacă nu ajungi la plajă, poți încerca această practică de relaxare și stare de bine și pe marginea piscinei. Prezența apei este elementul care îți asigură cadrul oportun.
Brunch Festiv: Top 6 locuri din București unde să mergi de Crăciun
Sezonul rece vine cu promisiunea unor întâlniri lungi și simpatice cu prietenii și familia. Și ce duminică ar…
Cadourile de Sărbători: „tentativele de conectare” de care are nevoie relația ta de cuplu
Îți surprinzi partenerul cu un cadou la care te-ai gândit mult? Îi ignori micile gesturi de atenție cu…
Șerbet de clementine. Rețetă by Adrian Hădean
Dacă te-ar întreba cineva ce miros are iarna, care ar fi răspunsul tău? Primul nostru gând a fost…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Traian Galleguillos, chef
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…
Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță…
Cadourile: codul bunelor maniere
Încă din Antichitate cadourile au avut rolul să exprime gratitudinea. Sau… să înlesnească formarea unei alianțe. În perioada…
Ce face amanta de Crăciun?
Nina Evanghelina se întoarce cu rubrica de opinii, la 10 ani de când a întrerupt-o. Chiar… Ce face…
Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor
Actorul Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor din partea Marinei Americane….
Adriana Lima s-a măritat pentru a doua oară
Supermodelul Victoria’s Secret, Adriana Lima, a anunțat că s-a căsătorit pentru a doua oară. Adriana Lima și-a oficializat…
„Iubire la puterea feminin”, ritualul tău de prevenție
Începe să ai mai multă grijă de tine chiar acum! Te ajută o echipă de profesioniști în domeniul…