Fetele cuceresc Art Safari, din 6 septembrie! Vizitatorii sunt puși față în față cu noul val de artiste contemporane, în cadrul Young Blood 3.0. Expoziția curatoriată de Călina Coman prezintă o selecție de lucrări a peste patruzeci de artiste contemporane, născute după 1980, care își desfășoară activitatea artistică atât în plan național, cât și internațional.
De la pictură la sculptură, ceramică, sticlă, instalație, fotografie, video, creație vestimentară sau arte grafice, lucrările abordează tematic identitatea de gen, rolurile sociale, intimitatea, memoria, absurdul, trauma transgenerațională, mediul înconjurător ca spațiu sacru, condiția umană, lumi utopice și narațiuni distopice, mediul digital și confluența artă – tehnologie, precum și obiectul estetic în contemporaneitate.
Ce este Noul val de artiste?
„În mod clar, este o expoziție dedicată atât tinerelor artiste, cât și rodului efortului lor creator”, spune Călina Coman, curatoare independentă și critic de artă. „Sintagma noul val nu este prezentată ca definind o mișcare artistică revoluționară sau vreun curent ce se grăbește a fi etichetat, cum se întâmplă în cazul cinematografiei franțuzești sau al muzicii, la fel cum nu reprezintă ceva în totalitate fără precedent. În schimb, este vorba despre un nou val sui-generis. Un val care te prinde, te atinge, te revigorează și se retrage cu tandrețe într-o mare întindere învolburată, pe care o putem numi artă contemporană”, adaugă Călina Coman.
Lucrările prezente în expoziție reflectă mișcarea și semnificația valurilor, redau imagini surprinse într-un cadru spațio-temporal în care fiecare dintre artiste se manifestă în propria intimitate și se lasă purtată de impulsul intrinsec al meșteșugului personal.
Cât despre „noutatea” valului, aceasta constă în felul în care artistele răspund și interacționează cu lumea înconjurătoare. „Noutatea nu se referă în mod explicit la inventarea unor noi tehnici sau a unor forme mixte ale mediilor în care lucrează, deși, pe lângă mediile clasice, există suficiente exemple care denotă acumularea de expresii diversificate și practici experimentale. Expoziția de față explorează o mulțime de variațiuni ale formei, surprinzând energia individuală a fiecărei artiste, a cărei forță creatoare este păstrată vie în lucrările sale, indiferent de formatul, de expresia sau de maniera în care sunt realizate acestea”, mai spune Călina.
O expoziție fără început sau sfârșit
Noul val este proiectat în mod deliberat fără un început sau sfârșit fix, tocmai pentru a permite vizitatorilor Art Safari o navigare liberă, non-liniară a Noului val de artiste. Acest concept care ia naștere într-un domeniu străin artei, în știința computerizată, este o rețea complexă de narațiuni, la fel cum fiecare pânză, obiect sculptural sau instalație este conectată la o alta prin legături ce privesc mediul de lucru, tema, tehnica sau formatul. Lucrările nu sunt amplasate cronologic, ierarhic sau tematic. Cuvintele și contururile – hiperlinkuri – sunt nodurile care leagă embleme ale istoriei artei recente produse de femei-artist cu lucrările expuse, iar spațiul este nava-mamă.
Iată doar câteva dintre artistele și operele cu care te întâlnești la Art Safari:
Diana Boldeanu, Red Mantis – Insecta cunoscută popular drept „Călugăriţă” a inspirat creația Dianei Boldeanu, intitulată sugestiv RED MANTIS. Mantis religiosa este recunoscută graţie posturii sale distinctive, simbolizând răbdarea, puterea ascunsă, caracterul calm şi calculat, în vreme ce roșul este adesea asociat cu forța, pasiunea, puterea şi vitalitatea.
Larissa Natalia Danilov, Centaur – Larissa Danilov lucrează preponderent în mediul digital, adoptând sintagme populare şi concepte individuale pe care le prelucrează în scenografii interactive şi multisenzoriale, în cadrul cărora privitorii sunt invitaţi să devină parte din spectacolul regizat de aceasta.
Ecaterina Poca GENETIC MEMORY II – În GENETIC MEMORY II, Ecaterina Poca explorează tema memoriei genetice transpunând acest concept din psihologie în bijuterii din ceramică, sugerând că anumite amintiri pot fi moştenite genetic, fără experiențe senzoriale anterioare.
Cătălina Ungureanu, Language Has Failed Me – Cătălina Ungureanu abordează teme precum existențialismul şi dictatura, pe care încearcă să le aducă într-un univers absurd şi lipsit de sens, în care personajele sunt izolate şi decontextualizate, fără legături clare între ele şi mediul în care există.
Lia Bira, E scandal! – Lia Bira descrie atitudinile sociale populare ale naţiunii „în cel mai pufos mod cu putință”: țesându-le pe covoare. „Ador să trăiesc în țara mea: avem atât de multe lucruri care ne fac unici! Și faptul că găsim mereu “o problemă pentru orice soluţie”. (Lia Bira)
Călina Coman, curatoarea expoziției
Călina Coman (n. 1998) este curatoare independentă, critic de artă, membră a colectivului ETAJ și redactor al revistei omonime. Are o diplomă de licență în Istoria și Teoria Artei și un master de Studii vizuale și curatoriale la Universitatea Națională de Arte din București. A urmat, grație unor mobilități de studiu, cursuri ale departamentelor de istoria artei din cadrul universităților Bordeaux Montaigne (FR) și ULisboa/Faculdade de Belas Artes (PT), interesul ei fiind îndreptat către scena de artă independentă internațională și spațiile expoziționale alternative. Colaborează cu artiști locali și internaționali, își dedică cercetările recente subiectului luminii ca dispozitiv în cultura vizuală, publică articole în presa de specialitate și participă, în paralel, în proiecte de tip artist-run alături de alte organizații non-guvernamentale.
Art Safari, ediția dedicată femeilor, poate fi vizitată în perioada 6 septembrie – 15 decembrie, de joi până duminică, între orele 12:00 și 21:00. Biletele și programul expozițiilor poate fi accesat pe site.
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…
Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”
Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…
Charlene de Monaco, frumoasa Balului de Crăciun de la Monte Carlo
Prințesa Charlene de Monaco s-a aflat din nou în centrul atenției la Balul de Crăciun de la Hôtel…
Martin Garrix despre magia și energia UNTOLD: ‘Un festival care mă face să mă simt acasă”
De nouă ani UNTOLD, devenit fenomen global a reușit să redefinească experiența muzicală. Fiecare ediție de festival aduce…