A List Magazine ∙ December 6, 2023 ∙ 3 min read

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei dragi, totul trebuie să fie perfect! Chef Cătălin Scărlătescu îți vine în ajutor și îți dezvăluie trucurile sale pentru a obține aroma de sărbătoare a cozonacului pentru Masa de Crăciun.

”În ultimele luni, am început să realizez că cel mai important e timpul petrecut alături de oamenii dragi. Și ce moment poate fi mai potrivit decât Crăciunul? Anul acesta, am decis să gătesc pentru toți oamenii pe care îi iubesc”, declară Chef Cătălin Scărlătescu.

În afara ingredientelor care trebuie să fie de cea mai bună calitate, ne spune el, un rol important are și răbdarea pe care o aloci fiecărei etape în parte. „În pregătirea cozonacului, nu e loc de scurtături, nu poți arde etape”.

Nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor, cozonacul nu este, totuși, la îndemâna oricui, fiind un desert destul de pretențios.

Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.

Ingrediente:

1 kg faină

250 g zahăr

450 g lapte

5 ouă proaspete

1 păstaie vanilie

60 g drojdie

300 g unt

500 g nucă

200 g rahat

150 g ciocolată de calitate

30 g portocală confiată

30 g coajă de lămâie

Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de faină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.

Laptele se fierbe împreună cu zahărul și cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.

Gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune deasupra crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.

Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră, la 160 de grade.

Cozonacul lui Chef Cătălin Scărlătescu poate fi comandat online pentru Masa de Crăciun pe www.chefsuperfood.ro.

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…