De ce ne plac anumite alimente mai mult decât altele? Ce au burgerii, cartofii prăjiți și prăjiturile de ne fac să salivăm doar la gândul lor? Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când alegem ceea ce mâncăm?
Explicația nutriționistului
„Dacă am intra într-un RMN atunci când ni se oferă un delicios shake de ciocolată, am vedea cum sistemul de recompensare al creierului se aprinde instant. Chiar deasupra ochilor, se află cortexul frontal orbital, o parte a creierului dezvoltată la oameni și primate. Aici, numeroși neuroni răspund la diferite senzații preucm gustul sau mirosul, iar, cu cât mai mulți neuroni se aprind, cu atât mai delicioasă ne pare mâncarea.
Grăsimile și zahărul și, mai ales, combinația acestora, ating în mod deosebit acești neuroni de recompensă: ciocolata, prăjiturile sau gogoșile. Neuronii se activează și atunci când te gândești la ce vei mânca. Apoi, pe măsură ce mănânci și te saturi, încep să se dezactiveze”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Mâncăruri sănătoase, prezentate drept delicioase
„Felul în care privim lucrurile contează foarte mult. Să ne imaginăm, spre exemplu, că avem în fața noastră două boluri cu supă. Aceeași supă în ambele boluri. Pe unul scrie <<aromă bogată, delicioasă>>, iar pe celălalt <<apă de legume fierte>>. Neuronii se aprind la vederea primului bol, dar nu și la vederea celui de-al doilea. Concluzia este că putem face creierul să reacționeze în mod pozitiv și la mâncărurile sănătoase. Trebuie doar să știm cum să i le prezentăm”, adaugă acesta.
Cum alegem ceea ce mâncăm?
„Alegem mâncarea pe care o consumăm dintr-o mulțime de motive diferite:
– Ce este disponibil la magazin atunci când ne facem cumpărăturile,
– Ce este convenabil,
– Ce ne permitem,
– Ce ne stârnește amintiri plăcute,
– Ce ni se pare că are un gust mai bun,
– Ce credem că este sănătos,
– Care este starea noastră actuală se sănătate,
– Ce credem că ne definește”, este de părere Gianluca Mech.
Mâncarea în era digitală
„Unul dintre lucrurile care a schimbat felul în care oamenii mănâncă și felurile de mâncare pe care le caută sunt platformele de social media. Instagramul a sporit dorința oamenilor de a face fotografii cât mai frumoase. Chiar și felurilor de mâncare pe care le consumă. Era digitală a transformat ideea de <<ești ceea ce mănânci>> în <<ești ceea ce postezi>>”, dezvăluie nutriționistul.
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…