Alina Burlacu ∙ November 3, 2023 ∙ 3 min read

Schimbarea orei ne dă iarăși programul peste cap – de la masă, la somn și la activitățile pe care obișnuiam să le lăsăm mai pe după-amiază, acum noapte pentru cei pentru care apusul soarelui coincide cu un nivel foarte scăzut de energie. O oră în plus câștigată de somn ne cam strică socotelile, de fapt.

Schimbarea orei primăvara și toamna a fost motivată la început ca o modalitate simplă de a reduce utilizarea energiei electrice, la începutul anilor 1900, însă de atunci s-au schimbat multe și, cu siguranță, nu mai facem nicio economie a energhiei electrice după ora 17.00 și până adormim.

Schimbarea orei a fost criticată, în ultimii ani datorită impactului său asupra sănătății și siguranței publice, însă tot suntem supuși la ea.

În 2020, Academia Americană de Medicină a Somnului a lansat o declarație în sprijinul unei ore standard naționale fixe pe tot parcursul anului, care „se aliniază cel mai bine cu biologia circadiană umană și oferă beneficii distincte pentru sănătatea și siguranța publică”.

Cercetările au arătat că trecerea de la ora standard la ora de vară include „risc crescut de evenimente cardiovasculare adverse, tulburări de dispoziție și accidente auto”. Nealinierea cu ceasurile interne ale corpului nostru a fost asociată cu „risc crescut de boli cardiovasculare, sindrom metabolic și alte riscuri pentru sănătate”, potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Până se va schimba ceva și în deciziile autorităților, iată ce putem să facem pentru ca să ne  readaptăm (somnul) la schimbarea de oră:

Schimbă cu câte 15 minute ora de somn în fiecare zi, astfel corpul va intra mai ușor în noua rutină.

Nu mai dormi cu draperiile trase, altfel încât primele raze de soare să îți poată realinia ritmul circadian.

Ca și în cazul orei de culcare încearcă să ajustezi mesele, exercițiile și activitățile cu 15 până la 20 de minute mai târziu. Activitățile de peste zi, inclusiv mișcarea și mâncatul ne stabilesc și ele ritmul.

Un pahar de vin nu va duce la un somn mai rapid sau mai odihnitor, dar un  ceai cald, da. Ceaiul de mușețel este o soluție testată care acționează ca un sedativ ușor pentru a te adormi. Conține apigenine, flavonoide care se leagă de receptorii de benzodiazepină din creier și încurajează o stare de spirit mai calmă și mai relaxată.

Chiar dacă sunt mai puține grade afară, dormitul cu fereastra deschisă este cheia pentru o bună igienă a somnului. Pe lângă faptul că ajută reglarea temperaturii din interiorul camerei – optimul recomandat este de 18 până la 20 grade Celsius, o fereastră deschisă înseamnă și mai mult oxigen, un element esențial pentru odihnă. Un nivel crescut de dioxid de carbon poate contribui la o calitate proastă a somnului, iar a doua zi efectele sunt iritabilitatea și senzația de amețeală.

Și, desigur, stai departe de telefonul mobil măcar cu o oră îaninte de a merge la culcare.

Foto: pexels.com/ Ron Lach.

Related Posts

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…

Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”

Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…

Charlene de Monaco, frumoasa Balului de Crăciun de la Monte Carlo

Prințesa Charlene de Monaco s-a aflat din nou în centrul atenției la Balul de Crăciun de la Hôtel…

Martin Garrix despre magia și energia UNTOLD: ‘Un festival care mă face să mă simt acasă”

De nouă ani UNTOLD, devenit fenomen global a reușit să redefinească experiența muzicală. Fiecare ediție de festival aduce…