Echilibrul este întotdeauna cheia. Nu trebuie să cazi în extrema număratului caloriilor până la ultima moleculă de mâncare și nici să faci exerciții fizice doar pentru că vrei sa mănânci mai mult, dar să nu te îngrași, și nici să eviți ocaziile sociale tocmai pentru că știi ca nu te poți abține de la a mânca mai mult decât ai nevoie.
Nici să elimini întregi grupe de alimente și nici să urmărești obsesiv modele nerealiste în ceea ce privește aspectul fizic și nutriția. Mâncarea nu e psihologul tău când te simți trist și singur. Se poate să ai o relație armonioasă cu mâncarea, trebuie doar arăți mai multă răbdare față de tine însuți și să ajungi să te cunoști mai bine.
Alege-ți cu grijă modelele și nu-ți seta așteptări nerealiste legate de aspectul tău, induse mai ales de social media
Încetează să mai urmărești conturi de social media care promovează standarde nerealiste legate de aspectul fizic și care încurajează modalități nesănătoase de alimentație. Probabil că dacă urmărești de mult timp astfel de profile, acum ți se par normale, dar ai grija ce ”înghiți” de fiecare dată când urmărești astfel de conturi.
Renunță la aplicațiile de numărat caloriile
Număratul caloriilor poate duce la formarea unei relații mai puțin sănătoase cu alimentația, deoarece reduce mâncatul la un simplu joc cu numere și nu toate caloriile sunt la fel. Ar trebui să te concentrezi pe calitatea mâncării, pe starea de bine și pe sănătate. Număratul caloriilor ingerate poate duce la dezvoltarea unui mindset nociv asupra alimentației, la un comportament obsesiv, cu o monitorizare constantă, iar sentimentele de vinovăție și de eșec ne pot dăuna și mai tare când ”sărim gardul”. De asemenea, această apucătură ignoră semnalele transmise de organism în ceea ce privește foamea și sațietatea.
Mănâncă conștient
Dacă nu ne confruntăm cu alergii sau cu intoleranțe, nu e nevoie să eliminăm un întreg grup de alimente de la mesele noastre, deoarece ne putem confrunta cu deficiențe nutriționale.
E recomandat să mănânci conștient pentru a te reconecta la semnalele transmise de corp. Mâncatul conștient ne poate ajuta să distingem exact ceea ce ne place să consumăm, cand și de ce și să ne aliniem la nevoile organismului.
Apelează la alte metode de alinare emoțională, nu la mâncare
Încearcă să găsești alte modalități de a-ți umple golurile emoționale – prin meditație, sport, exerciții de respirație sau prin alte activități care îți aduc liniste și alinare. Cel mai la îndemână, când suntem supărați sau obosiți, e să ne refugiem în mâncare, ceea ce nu e sănătos deloc, nici fizic, nici emoțional. Identifică acele momente în care trebuie într-adevăr să mănânci pentru a avea energie și nu pentru a găsi un refugiu. Acela nu se află în frigider.
Fii curios în legătura cu mâncarea
Începe prin a observa ce fel de obiceiuri alimentare ai și întreabă-te: Când mănânc de obicei? Ce fel de mâncare îmi vine prima dată în minte? De ce îmi este foame? Mănânc ca să alung sentimentul de plictiseală, de singurătate, de stres? Aleg alimente mai puțin bune pentru mine? Mă simt vinovat sau rușinat când le mănânc? Nu există răspunsuri corecte sau greșite, cu doar metode prin care să vezi exact unde poți corecta ceva, dacă e cazul.
Abordează mâncarea într-o manieră distractivă
Mâncăm ca să avem energie, dar ar trebui să adăugăm și ingredientul distracție în mâncare, de la gătit pănă la consum și să nu mai vedem mesele ca pe o povară. Înscrie-te la cursuri de gătit, prepară mese alături de prieteni sau inspiră-te din cooking show-uri de pe internet. Sunt metode extraordinare de a afla lucruri noi despre mâncare – ce ne prinde bine și ce nu și, de ce nu, să ajungem să ne gătim mai mult acasă, sănătos,în loc să comandăm de fiecare dată.
Cultivă auto-compasiunea
Dacă ai o relație complicată cu mâncarea și cu corpul tău, să știi că nu e vina ta. Mâncatul e complex. Nu e doar despre nutriție, dar și despre cultură, tradiții și relații, spun specialiștii. Încă de la o vârstă fragedă, majoritatea dintre noi au primit mâncare ca recompensă- spre exemplu, când mergeam la doctor, să ni se facă injecții sau când ne comportam frumos. Am crescut într-o societate în care informațiile despre mâncare au fost confuze și am intrat într-o eră a dietelor. Arată față de tine însuți generozitate și înțelegere în ceea ce privește hrana.
Foto: Unsplash
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…