Monica Cismaru ∙ March 9, 2021 ∙ 4 min read

viata in 2025

Lucrurile se mișcă cu o viteză uluitoare, iar evoluția în diversele domenii ale vieții crește exponențial. De la an la an, lucrurile se schimbă, iar dinamica din finanțe, piața muncii, IT, energie, consumatori nu mai seamănă deloc cu cea din trecutul nu tocmai îndepărtat. Financial Times a reunit opiniile câtorva jurnaliști specializați în aceste domenii-cheie, care ne relevă previziunile lor pentru felul în care va arăta lumea în următorii patru ani.

 

Piața muncii

”În 2015, piața muncii va fi mai flexibilă pentru unii dintre noi și mai brutală și mai nesigură pentru alții. Profesioniștii cu experiență care deja aveau un loc bine determinat în domeniul lor de activitate când a lovit criza Covid vor culege roadele muncii lor hibride în 2025. Mulți vor lucra una-doua zile pe săptămână de acasă. Prezenteismul nu mai constituie o condiție obligatorie pentru a-ți construi o carieră și pentru a o derula corespunzător, iar acest lucru vine mai ales în favoarea femeilor, care își vor putea desfășura activitatea și când au copii. Dezechilibrul cu privire la proporția sexelor în mediul corporate va începe să se regleze. Normalizarea muncii de la distanță va permite apariția unor oportunități pentru oamenii talentați din țări aflate în dezvoltare, care vor putea munci pentru marile companii ale lumii. Totuși, vor fi și fi oameni care vor avea de suferit în sectorul muncii. Rata crescută a șomajului în anii de după pandemie îi va afecta puternic pe tineri și pe angajații mai slab pregătiți. Companiile vor păstra doar un număr limitat de angajați, pe cei mai pricepuți, iar noile angajări se vor face cu contracte de muncă pe durată determinată sau în regim de freelancing. Vor fi din ce în ce mai greu de găsit angajatori dispuși să asigure training, pregătire sau asigurări sociale”, scrie Sarah O’Connor, jurnalist Finacial Times.

Finanțe

”Piețele urcă și coboară, la fel și averile companiilor financiare. Totuși, un lucru e sigur. Până în 2025, inteligența artificială va reforma lumea financiară globală, în care se va da o luptă între companiile și regiunile care vor să domine acest sector. Organizații precum Amazon vor apela mai mult ca sigur la soluții financiare oferite de inteligența artificială. În teorie, lumea inteligenței artificiale vine cu multiple beneficii: eficiență mai mare, viteză, adaptare și consum mai redus de capital. În practică, intligența artificială e mai greu de controlat si de monitorizat.” (Gillian Tett, Financial Times)

Energie

De mai bine de 100 de ani, sectorul industriei petrolului a stat sub semnul ciclului reprezentat de boom economic și de recesiune: prețurile scăzute se trasformă într-unele mari în condițiile în care investițiile sunt deficitare și crește consumul. Pretul barilului de petrol a ajuns în 2020 la 40 de dolari, la mai puțin de jumătate din nivelul la care era în urmă cu șase ani, așa că putem previziona că prețul petrolului va crește substanțial până în 2025, conform ciclului economic. Dar acest lucru nu mai constituie o siguranță. Sistemul de energie globală e în pragul unei transformări care are loc o dată la 100 de ani. Politicile guvermanentale ambițioase ce țintesc reducerea emisiilor de carbon și implementarea mașinilor electrice vor afecta cererea de petrol în aproxmativ 10 ani. Pentru o industrie obișnuită cu creșterea perpetuă, acest lucru e neliniștitor. (David Sheppard, FT)

Consumatori

Înainte să lovească pandemia, retailul se îndrepta către o etapă în care oamenii cumpărau mai puțin din magazinele fizice și mai mult online; achizițiile lor se împărțeau între bunuri de lux și produse ieftine, aflate la reducere, și cumpărau etic. În 2025, acest trend nu se va schimba prea mult, dar ritmul de creștere va fi mai accentuat. Cumpărăturile la un click distanță vor fi și mai facile în 2025, iar sectorul  global al e-commerce-ului va crește cu un sfert față de nivelul înregistrat în acest an. Reprezentanții generației Z vor crește, aceștia vor fi mai atenți față de risipă și de reziduuri și vor vrea să cumpere mai puțin, vor face schimb de haine online. Astfel că marile companii de fast-fashion vor trebui să-și reconsidere strategiile și să acorde mai multe atenție calității și sustenabilității, nu numai prețurilor scazute cu care își vând marfa. Consumatorii lui 2025 vor fi foarte selectivi. (John Gapper, FT)

 

Tehnologie

Piața nu va mai fi dominată de doar câțiva giganți, ci va fi un oligopol de puteri digitale. Odată ce piața a fost regularizată, iar giganții din domeniu au fost împiedicați să mai absoarbă sau să înnăbușe din fașă noii competitori, nou-veniții și-au făcut loc. O nouă generație de utilizatori în cautare de noi experiențe au contribuit la creșterea unor servicii digitale, fie că e vorba de gaming sau de aplicații de comunicare, care sa reflecte diversele aspect ale vieții lor. Deci ne vom aștepta la o lume digitală mai diversă în 2025. (Richard Waters, FT)

 

Foto: Unsplash

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…