Suntem în 2020 și, în anumite zone ale lumii, femeile încă se zbat spre a fi recunoscute ca oameni cu drepturi fundamentale și depline: dreptul la educație, dreptul la muncă sau la vot. În urmă cu 100-200 de ani, privarea de aceste lucruri a femeilor era o obișnuință și numai datorită curajului și inițiativei altor femei situația s-a schimbat și trebuie să le fim recunscătoare și astăzi. Iată povestea, pe scurt, a câtorva femei care au schimbat și au revoluționat lumea datorită curajului și inteligenței lor.
Elizabeth Blackwell
Elizabeth Blackwell (1821-1910) a fost prima femeie care a primit diploma de doctor din partea unei școli medicale americane. La acea vreme, Elizabeth Blackwell a trebuit să înfrunte prejudecățile societății și a reușit să fie admisă într-o instituție superioară de învățământ formată în totalitate din bărbați și și-a finanțat singură studiile. În 1856, a deschis un spital pentru femei și copii la New York împreună cu sora ei, Emily, la rândul ei medic, și cu Dr Marie Zarzewska. Cele trei femei au înființat în 1857 un colegiu medical la care erau admise și femeile care doreau să devină medici, asigurându-le practica și pregătirea necesare, iar majoritatea pacienților tratați erau persoane sărace.
Marie Curie
Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska la Varșovia, a devenit în 1906 prima femei profesor de fizică la Sorbona. A obținut un master în fizică și în matematică și a devenit, de asemenea, și prima femeie care a obținut un doctorat în științe. Apoi, Marie Curie a devenit prima femeie care a câștigat două Premii Nobel – primul, în fizică, în 1903, împreună cu soțul ei, Pierre Curie și cu Henri Becquerel – pentru studiile lor asupra radiațiilor spontane, iar al doilea Nobel i-a revenit pentru chimie, în 1911, pentru activitatea ei marcantă în studiul radioactivității.
Anna Frank
Annelies “Anna” Marie Frank este una dintre simbolurile victimelor Holocaustului. Anna Frank a fost scriitoare și s-a născut într-o familie de evrei la Frankfurt, dar familia ei s-a mutat la Amsterdam când aceasta avea patru ani, din cauza răspândirii rapide a anti-semitismului în Germania. În 1940, când naziștii au ocupat Olanda, libertatea de care Anna s-a bucurat împreună cu familia ei timp de șapte ani s-a dizolvat brusc. Familia s-a ascuns timp de doi ani într-o anexă a unei case, timp în care Anna a scris un jurnal prin care a documentat toate trăirile, ca modalitate de rezistență și autoconservare. Familia a fost descoperită în cele din urmă și trimisă într-un lagăr de concentrare. În 1945, cu câteva săptămâni ca al doilea război mondial să ia sfârșit, Anna a murit în lagărul din Bergen-Belsen din Germania. Scrierile ei au fost publicate postum sub titlul de ”Jurnalul unei tinere fete” (cunoscut și ca ”Jurnalul Annei Frank”), volum devenit ulterior un clasic al literaturii universale datorită valorii documentare, dar și felului în care Anna a descris ororile războiului pin ochii unei fete de 11 ani.
Benazir Bhutto
Născută în Pakistan, Benazir Bhutto a devenit activist politic de la o vârstă fragedă. În 1984, a fondat o mișcare de rezistență împotriva dictaturii militare din țara ei, iar patru ani mai târziu, a devenit prim-ministru la numai 35 de ani, numărându-se, astfel, printre cei mai tineri conducători din lume și prima femeie instalată într-o astfel de funcție într-o țară islamică. În timpul mandatului său, Benazir Bhutto a ajutat la electrificarea zonelor rurale din țară, a construit școli și a făcut priorități de top din combaterea foametei și din construirea de adăposturi și de asigurare de servicii medicale. Benazir Bhutto a contribuit masiv la modernizarea Pakistanului, dar a fost asasinată în 2007 în timpul unei campanii electorale. Moștenirea sa rămâne vie prin eforturile ei de a promova democrația și drepturile femeilor.
Nadia Murad
Activista irakiano-yazidită Nadia Murad este o voce pregnanată în lupta de ajutorare a femeilor și a copiilor afectați de războaie. În 2014, Nadia a fost răpită de Statul Islamic și ținută în captivitate luni de zile. În tot acest timp, Nadia a fost supusă la numeroase agresiuni fizice și sexuale. După ce a reușit să scape, Nadia a devenit prima persoană care a vorbit deschis despre traficul de carne vie în fața Consiliului Națiunilor Unite. De asemenea, activista este fondatoarea Inițiativei Nadiei, prin care ajută victimele genocidelor și ale traficului de carne vie. În 2018, a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de Denis Mukwege, pentru eforturile lor prin care au încercat să stopeze violența sexuală ca armă de război. De asemenea, Nadia Murad este prima persoană de origine irakiană care primește un premiu Nobel.
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai este o promotoare pakistaneză a educației tinerelor fete și cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel. În 2009, pe când avea doar 11 ani, Malala a înființat un blog în care scria despre viața sub regimul taliban și critica fățiș amenințarea acestuia asupra școlilor de fete. Blogul a atras atenția pe plan internațional și a transformat-o, astfel într-o țintă vie pentru talibani. În octombrie 2012, Malala a fost împușcată, alături de alte două fete, în timp ce se întorceau de la școală. Malala a supraviețuit atentatului și, ca urmare, a publicat autobiografia ”Eu sunt Malala: Fata care a luat apărarea educației și a fost împușcată de talibani”. În 2013, a înființat Fundația Malala, prin care promovează dreptul femeilor la educație, iar în 2014 a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de activistul indian pentru drepturile copilului – Kailash Satyarthi.
Dr. Mae Jemison
Dr. Mae Jemison este prima femeie astronaut de origine afro-americană. Jemison este fizician și a fost acceptată în programul de pregătire NASA al astronauților în 1987. Cinci ani mai târziu, a devenit prima femeie afro-americană care a zburat în spațiu la bordul navei Endeavour, ca cercetător științific. Înainte de a-și începe cariera la NASA, a lucrat într-un lagăr de refugiați cambodgieni din Thailanda și a făcut parte din programul de voluntariat Peace Corps, derulat în Sierra Leone și în Liberia.
Emmeline Pankhurst 1858-1928
Emmeline Pankhurst a fost liderul grupării de femei numite Sufragete, care au luptat pentru a câștiga dreptul de vot al femeilor în Regatul Unit. Pentru a-și atinge scopurile, gruparea nu s-a ferit de la a folosi tactici extreme, pe alocuri violente, iar din cauza acestui lucru, Emmeline a fost închisă. Odată cu izbuncirea primului război mondial, în timp ce majoritatea bărbaților erau plecați pe front, Emmeline, alături de Sufragete, a îndeplinit munci specific bărbătești, ceea ce le-a câștigat respectul și, astfel, au ajuns cu un pas mai aproape de dreptul de vot. În 1918, legea prin care femeilor le era permis să voteze a fost adoptată – și, astfel, diferența dintre bărbați și femei în acea epocă a fost considerabil diminuată.
Foto: Hepta
Deserturi cu istorie, din București – o călătorie dulce
În plină modă a New York rolls și a pannetone-ului cu maia, dospit la rece, la Fundația Calea…
Brunch Festiv: Top 6 locuri din București unde să mergi de Crăciun
Sezonul rece vine cu promisiunea unor întâlniri lungi și simpatice cu prietenii și familia. Și ce duminică ar…
Cadourile de Sărbători: „tentativele de conectare” de care are nevoie relația ta de cuplu
Îți surprinzi partenerul cu un cadou la care te-ai gândit mult? Îi ignori micile gesturi de atenție cu…
Șerbet de clementine. Rețetă by Adrian Hădean
Dacă te-ar întreba cineva ce miros are iarna, care ar fi răspunsul tău? Primul nostru gând a fost…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Traian Galleguillos, chef
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…
Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță…
Cadourile: codul bunelor maniere
Încă din Antichitate cadourile au avut rolul să exprime gratitudinea. Sau… să înlesnească formarea unei alianțe. În perioada…
Ce face amanta de Crăciun?
Nina Evanghelina se întoarce cu rubrica de opinii, la 10 ani de când a întrerupt-o. Chiar… Ce face…
Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor
Actorul Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor din partea Marinei Americane….
Adriana Lima s-a măritat pentru a doua oară
Supermodelul Victoria’s Secret, Adriana Lima, a anunțat că s-a căsătorit pentru a doua oară. Adriana Lima și-a oficializat…