Alina Aliman ∙ August 7, 2020 ∙ 5 min read

De o săptămână încoace, toate drumurile duc… nu la Roma, ci la Cluj-Napoca, acolo unde se desfășoară ce-a de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film TIFF 2020. O ediție pe care, într-un an greu și ciudat, toată lumea o aștepta cu sufletul la gură – atât pentru filme, cât și pentru energia pozitivă cu care reușește să te încarce Clujul, dar și pentru întâlnirile cu prietenii vechi. 

Uneori, pare că timpul nici nu e suficient. Recunosc că mi-ar fi plăcut să mă dedublez: poate să văd, aseară, în același timp cu Adults in the Room a lui Constantin Costa Gavras (un film excelent despre cum s-au făcut jocurile în spatele ușilor închise ale Europei în criza financiară grecească – un film care poată să placă tuturor celor care vor să înțeleagă politica, dar și modul în care eurozone poate fi o binecuvântare și un blestem în același timp) și Cunningham (un film poetic despre coregraful american Merce Cunningham, pe care sper să îl mai prind undeva – tiffunlimited.ro). Sau să văd, în același timp cu Rialto (filmul regizorului irlandez Peter Mackie Burns, înscris în competiția TIFF, un film destul de greu și cu încărcătură emoțională) și lăudatul Supernova (filmul regizorului polonez Bartosz Kruhlik despre condiţia umană într-o situaţie limită). Sau să văd selecția de scurt-metraje românești. Și, nici nu cred că spun asta, mi-ar fi plăcut și ca drumul către Cluj, să dureze mai mult (când te afli la volanul noului model GLC Mercedes-Benz – partener oficial al TIFF – cele cinci ore pe drum zboară super rapid. 

Cu ce-a început această ediție de TFF 2020? 

Mai întâi, cu 10 locuri superbe din Cluj, în aer liber, unde au avut loc proiecțiile: pe lână Piața Unirii sau Muzeul de Artă, în Cluj filmele s-au văzut (și mai ales simțit) cu totul altfel în superba grădină a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterniară (am văzut pentru prima dată parcul de aici și am fost impresiontă!), Club Transilvania, Iulius Parc Open Air, Hoia (muzeul Etnografic), curtea liceului Teoretic Báthory, Colegiul Național Coșbuc, Episcopia Unitariană, Apaczi, Arkhai Sculpture Park – Vlaha, Castel Bannfy, Universitatea Babeș Boylai. Pe cuvînt, oricare dintre ele este perfect și pentru o vizită într-un weekend de vacanță la Cluj! 

Competiția TIFF 2020: destinată regizorilor debutanți sau aflați la cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune, cuprinde 12 povești provocatoare și tot atâtea abordări originale, din care juriul va alege la final marele câștigător al Trofeului Transilvania. Opt dintre ele reprezintă debuturile în lungmetraj de ficțiune ale unor regizori aflați la începutul carierei sau care s-au afirmat ca realizatori de seriale sau documentare. „Ca în fiecare an, este o competiție surprinzătoare, cu multe povești temerare, pe muchie de cuțit, abordând diverse genuri, de la comedie neagră și thriller la dramă erotică și film experimental”, spunea Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF. 

InspiraTIFF – discuții cu și despre filme, despre actorie – cu Pavel Bartoș, Vlad Ivanov sau Magda Catone, dar și Vlad Tecău. Abia aștept să văd ce suprize ne rezervă următaorele zile!

Expoziția „Jurnal de Pandemie” – Expoziție de fotografii realizate de artiștii Erik Messori și Remus Țiplea ce surprind începutul pandemiei, așa cum a fost resimțit el în România și Italia. Locurile și personajele sunt diferite, dar poveștile create de izolare sunt foarte asemănătoare. Erik Messori a început să fotografieze încă de la începutul pandemiei în Italia, țara cu cele mai multe decese datorate COVID-19 la acea dată. Remus Țiplea oferă un jurnal fotografic al schimbărilor pe care criza le-a adus în micul orășel în care trăiește, Negrești Oaș – în spital, la poliție, în biserici sau la stâne, în casele prietenilor sau la magazine.

EducaTIFF: vizionări matinale cu filme destinate copiilor și adolescenților. Pe ecranul LED din curtea Muzeului de Artă, de la ora 10:00, tinerii sunt așteptați să descopere o selecție de 7 lungmetraje și un scurtmetraj, fiecare având la final rezervată o secțiune de discuții libere – Clubul copiilor urâți, Tânăra Juliette, Opinci, Călătoria fantastică a Maronei. Adolescenții pot reflecta asupra perioadei de izolare cu Întuneric sau rezona cu aventurile a doi frați din În gura leului. 

Foto: @TIFF – Nicu Cherciu, Marius Mariș, Vlad Cupa

Numărul locurilor este limitat la toate evenimentele TIFF, pentru a se respecta restricțiile impuse de autorități. Măsurile de siguranță vor fi obligatorii pentru public, invitați și echipă.

Program: https://tiff.ro/programTIFF2020
Bilete: tiff.eventbook.ro
Locațiile TIFF: https://tiff.ro/locatii/tiff

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Mașina oficială: Mercedes Benz
Cafeaua oficială: Nespresso
Asigurător oficial: Groupama
Sponsori: Orange, Lidl, CEMACON, Kronenbourg Blanc, HBO GO, Regina Maria, Tenaris Silcotub, E-ON, Compania de apă Someș, IQOS, Tazz by Emag, McDonalds, Conceptual Lab, Farmec, JTI, Promelek, PMA, Lecom, BDG, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Via Viticola Sarica Niculițel, Zetea, Crama Lechburg, Coca Cola HBC

Related Posts

Brunch Festiv: Top 6 locuri din București unde să mergi de Crăciun

Sezonul rece vine cu promisiunea unor întâlniri lungi și simpatice cu prietenii și familia. Și ce duminică ar…

Cadourile de Sărbători: „tentativele de conectare” de care are nevoie relația ta de cuplu

Îți surprinzi partenerul cu un cadou la care te-ai gândit mult? Îi ignori micile gesturi de atenție cu…

Șerbet de clementine. Rețetă by Adrian Hădean

Dacă te-ar întreba cineva ce miros are iarna, care ar fi răspunsul tău? Primul nostru gând a fost…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Traian Galleguillos, chef

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…

Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025

Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță…

Cadourile: codul bunelor maniere

Încă din Antichitate cadourile au avut rolul să exprime gratitudinea. Sau… să înlesnească formarea unei alianțe. În perioada…

Ce face amanta de Crăciun?

Nina Evanghelina se întoarce cu rubrica de opinii, la 10 ani de când a întrerupt-o. Chiar… Ce face…

Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor

Actorul Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor din partea Marinei Americane….

Adriana Lima s-a măritat pentru a doua oară

Supermodelul Victoria’s Secret, Adriana Lima, a anunțat că s-a căsătorit pentru a doua oară. Adriana Lima și-a oficializat…

„Iubire la puterea feminin”, ritualul tău de prevenție

Începe să ai mai multă grijă de tine chiar acum! Te ajută o echipă de profesioniști în domeniul…