A List Magazine ∙ March 24, 2021 ∙ 8 min read

Formarea profesională este un proces continuu de învățare, prin care îți dezvolți cunoștințele și aria de pregătire într-un anumit domeniu.

Formarea profesională este o metodă de perfecționare ce te poate ajută să acumulezi noi cunoștințe și abilități. Acestea îți pot crește șansele de a avansa mai repede la locul de muncă și să te îndrepți către oportunități profesionale mai avantajoase.

Este necesar să vedem cariera mai mult ca pe o călătorie, decât o destinație, această fiind un traseu parcurs prin învăţare şi muncă. Pentru dezvoltarea unei cariere trebuie să ne poziționăm deschis față de ideea că pentru a deveni cu adevărat specialist întotdeauna vom avea noi lucruri de învățat.

Formarea profesională este o formă de perfecționare ce te ajută să te adaptezi la dinamica din piața muncii.

Dacă ar fi să ne gândim la un cuvânt prin care să definim piața muncii, cred că printre primele care ne-ar veni în minte ar fi dinamică. Dacă piața locurilor de muncă este dominată de schimbare, înseamnă că și noi  trebuie să ne adaptăm.

Pregătirea din școală, studiile, educația și cursurile pe care le facem sunt importante. Ele sunt cele care la început de drum în viață ne ghidează către o anumită cale. Acestea le putem include atunci când redactăm primul nostru CV, așa cum poți afla și din articolul anterior de blog:

Cum aplici la un Job și cum îți redactezi CV-ul. Cunoștințele dobândite în perioada copilăriei și a adolescenței nu durează însă toată viață.

În societatea actuală se pune tot mai mult accent pe învăţarea continuă, văzută ca o formă de dezvoltare şi perfecţionare permanentă. Intrarea în piața muncii este startul experienței profesionale. Semnarea primului contract de muncă este poarta de intrare. Parcursul de aici înainte depinde de noi și de voința noastră!

Succesul în carieră reprezintă obiectivul multora dintre noi. O persoană ce urmărește să aibă succes are nevoie de numeroase abilităţi pentru a reuși să se dezvolte. Fără dorința de a învăța și de a ne specializa în domeniile care ne pasionează, riscăm să stagnăm la un nivel inferior.  De aceea, formarea profesională trebuie să fie unul dintre obiectivele noastre permanente.

 

Ce este formarea profesională ?

Formarea profesională este reglementată prin Codul Muncii ca o formă de educație continuă pentru angajați, în completarea sistemului formal de învățământ. Orice program de formare profesională are scopul de a crește nivelul de competență profesională, iar acest lucru se obține prin diferite cursuri de pregătire.

Formarea profesională se poate realiza prin:

1.Participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară sau din străinătate.

2.Stagii de adaptare profesională la cerințele postului şi ale locului de muncă.

  1. Stagii de practică şi specializare în țară şi în străinătate.
  2. Ucenicie organizată la locul de muncă.
  3. Alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.

De asemenea, angajații pot participa și la diferite programe individuale de formare profesională, programe de training, coaching sau mentorat. Pot fi in aceeasi categorie și conferințele, activitățile de cercetare, voluntariat, diferite competiții profesionale, webinarii sau programe de internship.

Nu sunt considerate formare profesională instruirile de zi cu zi făcute de către angajator, alte pregătiri neplanificate sau pregătiri care au loc în instituții de învățământ.

 

Care sunt obiectivele formării profesionale?

Formarea profesională are ca obiectiv principal îmbunătățirea abilităților și însușirea de noi cunoștințe. Programele au scopul de a oferi posibilitatea angajaților de a-și îmbunătăți competențele profesionale.

Iată câteva dintre obiectivele principale:

  • Obținerea unei calificări profesionale.
  • Adaptarea angajaților la cerințele locului de muncă și ale postului respectiv.
  • Promovarea la locul de muncă.
  • Dezvoltarea carierei profesionale.
  • Actualizarea cunoștințelor și abilităților profesionale pentru locul de muncă respectiv.
  • Perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază.
  • Reconversia profesională pentru angajații care vor să lucreze în alt domeniu.
  • Dobândirea de cunoștințe avansate.

Deși toate aceste avantaje favorizează orientarea spre formarea profesională, în piața muncii încă întâlnim reticenţe de ambele părți. Unele țin de disponibilitatea timpului iar altele de investiția financiară, mai ales în perioadele de criză economică.

Încurajăm însă să se privească  dincolo de aceste piedici de moment pentru că beneficiile pe care le poate aduce formarea profesională se revarsă în mod pozitiv în perioada imediat următoare atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

Formarea profesionala aduce beneficii atât pentru tine, cât și pentru angajator.

Programele de formare profesională aduc avantaje atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Este important să știi că legislația prevede că programele de formare profesională pot fi organizate fie la inițiativa angajatorului cât și la inițiativa angajatului. Participarea trebuie să fie realizată cu acordul ambelor părți, care trebuie să înțeleagă oportunitatea și să își asume participarea.

Avantajul pentru angajații este că își pot îmbunătăți abilitățile profesionale, având șansa de a promova la locul de muncă către o poziție superioară.

De exemplu, dacă lucrezi într-un depozit – angajatorul poate decide să te trimită la un curs de pentru mânuirea unui motostivuitor. Dacă lucrezi ca ajutor de bucătar, poți fi trimis la un curs de ospătar. Dacă lucrezi într-un salon de frizerie, angajatorul te poate trimite la un curs de hair-stylist. Aceste pregătiri te pot ajuta atât la locul de muncă pe care îl ai, cât și pe viitor, la alte oportunități de job.

Din punct de vedere al angajatorului, acesta va avea în echipă oameni mai performanți, capabili să aducă un plus de valoare în companie.

 

Programele de formare profesională vin cu drepturi și obligații reglementate prin Codul Muncii

O dată cu avantajele, apar și drepturi și obligații care trebuie respectate, de ambele părți. Acestea sunt reglementate prin Codul Muncii, pe care le găsești în formă completă aici

Angajatorii care inițiază cursuri au obligația să acopere cheltuielile de participare și să asigure toate drepturile salariale pe durata formării profesionale (vechime, salariu).

În același timp, din postura de angajat nu poți cere încetarea contractului individual de muncă pe perioada desfășurării programului. În caz contrar, va trebui să suporți toate cheltuielile.

Și tu, ca angajat, poți cere un curs de specializare atunci când consideri că te-ar ajuta să performezi mai bine.

Dacă ai găsit un curs acreditat și ai vrea să îl urmezi, poți face o cerere către angajator.  Acesta este obligat să îți ofere un răspuns în termen de 15 zile. Angajatorul va decide dacă va da sau nu curs cererii tale ți care sunt condițiile în care se va desfășura.

Dacă încă ești în timpul studiilor, poți beneficia de concediu pentru susținerea unor examene universitare.

 

Specializarea în mai multe arii din domeniul tău îți poate oferi mai multe șanse de a avansa.

Învățarea în timpul vieții de adult este o parte foarte importantă a felului în care te dezvolți și contribuie la integrarea  în societate și la succesul tău pe plan profesional. Cu cât vei fi mai specializat, eventual în mai multe arii din domeniul său de activitate, cu atât vei fi mai capabil să faci față schimbărilor.

Formarea profesională continuă și pregătirea constantă scade riscurile ieșirii de pe piața muncii. Astfel, vei avea stabilitatea pe care o căutăm cu toții și în plus o serie de avantaje profesionale.

Dobândirea de noi competențe prin cursuri de specializare ar trebui să fie o constantă a vieții noastre profesionale atât pentru a avansa în carieră cât și pentru a ne adapta mediului socio-economic, fiind mereu pregătiți să facem față schimbărilor și provocărilor.

Proiectul Bun în Carieră susținut de Asociația The Social Incubator reprezintă un prim pas pe care tinerii îl pot face în procesul de formare profesională. Acesta a pornit de la intenția de a contribui în cariera tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 ani din medii vulnerabile din România, însă pe parcurs am realizat că toți tinerii, indiferent de mediul în care au crescut, la început de drum profesional sau chiar mai devreme, în momentul în care își aleg facultatea, nu ştiu ce aptitudini au şi nici la cine să apeleze. Platforma www.BunInCariera.ro a fost dezvoltată din dorința de a îi sprijini în acest proces important pentru ei, fiind potrivită cu atât mai mult în context actual. 

 

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…