A List Magazine ∙ December 20, 2022 ∙ 7 min read

Te-ai întrebat vreodată cum arată un sat din inima Munților Călimani, departe de civilizație, undeva în Țara Dornelor? Iar dacă ai ajuns deja în Ținutul Dornelor, cu siguranță te-ai convins de valoarea zonei și a locuitorilor săi.

În satul Gura Haitii, unde singurul zgomot pe care îl auzi este cel al naturii și unde simplitatea locului se îmbină într-o armonie estetică cu facilitățile moderne ale prezentului, la pas, prin Rezervația Călimani, după un drum lung ce străbate Țara Dornelor și printr-un labirint de brazi, printre crengile copacilor se arată timid complexul de case Haita Land, un concept nou, ce își propune să ofere turistului o experiență inedită în sufletul naturii.

haita land

O drumeție în trecut a născut un proiect unic în Țara Dornelor

Ideea conceptului unic de cazare are la bază o întâmplare fericită și neașteptată, trăită de un grup de prieteni, pasionați de drumeție care, din întâmplare, au ajuns într-un loc uitat de lume din satul Gura Haitii, unde au descoperit o casă veche de peste 100 de ani, locuită pe vremuri de un haiduc.

„Ideea ne-a venit la scurt timp după ce, din întâmplare, am ajuns într-un loc uitat de lume din satul Gura Haitii. Am găsit acolo o casă veche de peste 100 de ani, locuită pe vremuri de un haiduc și, după ce ne-am petrecut în zonă mai multe vacanțe am decis împreună cu un grup de prieteni că trebuie să le oferim și altora posibilitatea de a simți tot ceea ce are acest tărâm de arătat. Strategia de business a fost să reînviem locul construind structuri de cazare moderne și nonconformiste care oferă autenticitate și confort printr-un design simplist, unic inspirat din peisajul tradițional, dar cu facilități moderne, cu promisiunea să redăm înzecit locului care ne-a primit cu atâta căldură respectul nostru.”, punctează Vlad Iftime, fondator Haita Land.

haita land

În prezent, proiectul din Țara Dornelor include patru căsuțe – Sihastru, Pridvor, Cuib și Străjer – construite sustenabil și neinvaziv pentru ecosistemul local. Haita Land este mai mult decât un refugiu. Este un loc încărcat de emoție care unește și creează o comunitate a iubitorilor de natură și care așteaptă în fiecare zi noi membri ai ”haitei” pregătiți să descopere culmile munților Călimani. 

Pridvor, Sihastru, Cuib și Străjer sunt primele patru căsuțe, deja conturate și funcționale, pregătite să întâmpine călătorii oferindu-le, pe lângă o experiență inedită, produse locale apreciate atât de comunitate, cât și de turiști.

”Mulți dintre turiștii care ne vizitează apreciază peisajul și produsele locale, lucrate cu grijă de comunitatea noastră. Ne bucurăm să vedem că există un univers uman care dăinuie și turiști care apreciază munca și produsele naturale, create aici, în satul dintre munți, Gura Haitii.”, spune Vlad Iftime, fondator Haita Land.

La început a fost… Pridvorul

haita land

2019 a fost anul în care s-a construit prima căsuță din complexul Haita Land. Cu un design unic, inspirat din imaginea muntelui, cu o terasă ce plutește deasupra văii și un perete vitrat, cabana oferă turiștilor un peisaj mirific, care te îmbie la visare, într-o atmosferă intimă indiferent de anotimp.  

După apărea Sihastrul

În același an, câteva luni mai târziu, pe aceeași pajiște, Sihastrul prinde forma unui monolit de mici dimensiuni printre brazii ce îi stau fortăreață. Amplasată pe o platformă din lemn și cu un concept minimalist, cabana ce pare că plutește deasupra văii te invită să pășești timid într-o atmosferă caldă și primitoare. Și pentru că vine iarna, ce poate fi mai frumos decât să te bucuri de un peisaj desprins parcă din poveștile de Crăciun, chiar din intimitatea cabanei, alături de o cană mare de ciocolată caldă și colinde?

Cuibul, cabana care împletește aerul străvechi al locului cu stilul minimalist specific Haita Land

Ramură cu ramură, grijă și foarte multă implicare. Așa a apărut în 2020 Cuibul, cabana cu istorie, ce a prins contur prin restaurarea unei case vechi din bârne existente în acel colț de munte. Cu bârne transformate în grinzi, șindrilă și foarte mult lemn, Cuibul este cea mai mare cabană a complexului Haita Land, ce oferă liniște și simplitate prin design-ul arhitectural unic, specific zonei. Și pentru că într-un cuib trebuie să existe o zonă protejată, arhitecții au conturat o zonă de dormit așezată chiar pe grinzile construcției, dar detașată de pereți, cu balustradă plină înclinată, care definește o zonă de dormit la etaj cu vedere spre cerul înstelat.

haita land

Străjer

Cu forme ascuțite precum colții unui lup și interior desprins parcă direct din natură, cabana Străjer veghează peste întregul Ținut al Haitei. Terasa înaltă și panorama largă permit locuinței să se deschidă spre vale, oferind senzația de contopire cu munții și cerul.

haita land

”Investiția inițială pentru întregul proiect s-a ridicat la aproximativ 400.000 de euro și s-a bazat pe o strategie de business menită să readucă la viață o zonă bine ascunsă de munți și văi, o zonă care nu a fost apreciată la adevărata ei valoare. Odată cu dezvoltarea Haita Land, am oferit comunității o sursă de venit stabil, majoritatea materialelor utilizate în construcția celor trei cabane fiind achiziționate direct de la producătorii locali. În plus, am reușit să promovăm tradițiile zonei și să oferim turiștilor experiențe unice, tradiționale, presărate cu un strop de modernism”, punctează Vlad Iftime, fondator Haita Land.

Primele două căsuțe se închiriază în totalitate, turiștii având la dispoziție aproximativ 2000 mp de curte. În „Cuib” există 2 apartamente care pot fi închiriate separat sau împreună, ele fiind „legate” printr-o ușă secretă ce poate sau nu să fie deschisă, în funcție de preferința clienților.

Acesta este începutul poveștii Haita Land (www.haitaland.ro/) care va continua prin dezvoltarea altor zece unități locative precum și a unei zone de camping/glamping care să atragă cât mai mulți pasionați de natură. (P)

Related Posts

Timeless Trend: Crăciun cu nuanțe de roșu

Sezonul acesta de Crăciun, roșul revine în forță, dar nu așa cum te-ai aștepta! Dacă până acum era…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Ștefan Olteanu, pompier

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…

Dragostea nu este doar pentru cei tineri

Trăim într-o societate care ne vinde creme, proceduri estetice și diete ca să ne menținem tineri, dar care…

Alist Designers boutique te așteaptă inclusiv azi pentru cadourile last minute. Grăbește-te, suntem aici până la ora 18! 

După un an plin de provocări, mulți dintre noi am lăsat pe ultima sută de metri curățenia, cumpărăturile…

C de la … „Crăciun?” – Sărbătoarea între consumerism, tendințe și tradiție

Când mă gândesc la Crăciun, îmi vin în minte o grămadă de lucruri, mai ales dintre cele pe…

Home decor: Cei mai fancy brazi de Crăciun

Dacă încă nu ai apucat să decorezi bradul de Crăciun, cu siguranță ai observat deja că anul acesta…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Simona Păun, pilot

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…

Bucurie de Crăciun: obiceiuri din țară

Patru femei care și-au petrecut copilăria în diverse regiuni românești povestesc despre tradiții și obiceiuri de iarnă, din…

Horoscopul săptămânii 23-29 decembrie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre ce ne-au pregătit astrele în ultima săptămână a acestui an. Iată…

La ce să te aștepți de la al doilea sezon Squid Game (Netflix)?

Fenomenul coreean Squid Game a avut premiera în 2021 și s-a transformat rapid într-unul dintre cele mai populare…