Adriana Moscu ∙ May 12, 2020 ∙ 8 min read

 

Am stat de vorbă cu Andreea Zegheanu, nutriționist și personal trainer în Regatul Unit, despre cum se resimte una dintre cele mai afectate industrii – cea a wellnessului –, despre metodele de redresare pe care le-a identificat și despre cum să fii în formă maximă pe timp de criză.

Interviu de Adriana Moscu

Andreea, de cât timp ești plecată din țară și în ce context?

Locuiesc în Regatul Unit din luna septembrie a anului trecut. Inițial, planul era ca mutarea să fie în 2018, atunci când am terminat facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca. La origine sunt bucureșteancă, adorul Clujul și mi-a fost foarte greu să mă desprind de Ardeal pentru a merge înapoi la “Capitală”, de data asta una și mai mare – Londra. Brexitul și presiunea venită din partea familiei (stabilită deja aici de mai bine de 5 ani), m-au făcut să urgentez tot procesul.

Ești nutriționist dietetician, dar și instructor de sport și fitness. Povestește-ne în detaliu despre munca ta – ce presupunea și cum decurgea înainte de pandemie și ce s-a schimbat acum?

În prezent, lucrez ca nutriționist și personal trainer în cadrul unui studio de EMS din centrul Londrei, Westminster. Practic, sunt responsabilă de antrenamentele clienților, dar și de alimentația lor, monitorizându-le permanent evoluția. Este un mediu foarte plăcut. Clientela este formată preponderant din oameni care lucrează sau locuiesc în apropiere. Între sesiuni, mereu primeam câte o “vizită” de la un client care era în trecere – discutam despre cum se simt, ce mai este nou. Mulți călătoresc foarte mult, iar revederea era mereu plăcută.

La finalul lunii februarie, am început să primim cât mai multe mailuri care doreau anulările antrenamentelor, mai ales din partea clienților italieni (marea majoritatea a clientelei era formată din italieni). La mijlocul lui martie, străzile erau aproape goale și la fel și studioul. Oamenii au ales să rămână în țările din care provin. Ne-am văzut nevoiți să ne concentrăm atenția pe a atrage noi clienți (crezând că e doar un val de panică trecătoare), fie prin intermediul social media, fie prin distribuirea de flyere. Oamenii se fereau, te ocoleau sau luau pliantul din respect și apoi se dezinfectau pe mâini frenetic. Ne-am închis activitatea odată cu reglementările guvernului care interziceau activitatea sălilor de sport.

Sfârșitul lunii martie ne-a găsit acasă, din păcate, simptomatici – cu tuse, febră, durere în gât, însă asta nu ne-a împiedicat să ținem legătura cu clienții prin intermediul mail-urilor, al site-ului și al platformelor de social media. Planurile de nutriție au fost ajustate pentru un consum caloric zilnic mai mic, evident, iar în aproximativ 10 zile simptomele – cel puțin ale mele – au dispărut și am putut să facem antrenamente online live sau sub formă de video-uri pe care ulterior le-am trimis clienților.

Ce măsuri au luat autoritățile pentru a vă asigura, pe cât posibil, protecția, nu doar din punctul de vedere al sănătății, cât și cea socială? 

Legat de măsurile relevante pentru sănătate, o bună perioadă de vreme, nimeni nu a știut ce e de făcut. O parte dintre londonezi se izola, lăsând în urmă supermarketuri complet goale, cealaltă parte era “victimă colaterală” – incapabilă să cumpere esențialele pentru a doua zi. Toată situația putea fi sumarizată printr-o glumă foarte populară și pe internet, la adresa restricțiilor “clare și severe” ale Guvernului – “Try not to go to that barbeque”.

Din punct de vedere economic, Guvernul a introdus măsura șomajului tehnic pentru angajații care s-au aflat în imposibilitatea de a lucra din cauza pandemiei. Practic, am primit 80% din salariul brut.

Ce putem face pentru sănătatea noastră, în acest context, în afară de a ne autoizola?

 

Dacă ne referim la întărirea sistemului imunitar, sunt foarte puține lucruri care pot influența cu adevărat capacitatea corpului de a se apăra împotriva infecțiilor. Cel mai simplu și eficient mod de a lucra cu organismul și nu împotriva lui, este să sistăm total consumul de toxice ( alcool, tutun), să respectăm rutina de somn și să îi oferim corpului nutriția și hidratarea adecvată. În teorie, nu pare greu. Problemele apar atunci când ne dăm seama că avem toate informațiile și timpul din lume, însă punerea în aplicare este în continuare dificilă. Acesta este motivul pentru care consider că cel mai important lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră este să alocăm timpul liber pentru a ne antrena disciplina și a ne focusa pe crearea de obiceiuri sănătoase sustenabile – reducerea cu 50% a alimentelor procesate, includerea unui fruct în meniul zilnic, 30 minute de mișcare continuă, 5 minute de meditație, ș.a.

Ce regim alimentar recomanzi în această perioadă?

Faptul că petrecem marea majoritatea timpului în casă, iar activitatea fizică este redusă, alimentație trebuie și ea adaptată. E foarte important să evităm dulciurile, alimentele procesate bogate în zahăr și grăsime saturată. Nu numai că vor avea un impact negativ asupra siluetei, însă dezechilibrul glicemic la care vor supune corpul și stresul asociat vor avea efecte imediate – pofte mai intense, capacitate de concentrare redusă, randament scăzut la job (fie el online), letargie și dorința impetuoasă de a nu părăsi canapeaua. Este o reacție în lanț.

Recomandările nutriționale sunt similare cu cele pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată – baza trebuie să o constituie fructele, legumele, cerealele integrale, carnea, lactatele slabe, ouăle, iar grăsimea să vină din surse vegetale precum uleiul extra virgin de măsline, nuci, semințe, avocado.

Dar ca mișcare? Ce exerciții se pot face în casă, care sunt cele mai potrivite?

Mișcarea trebuie obligatoriu să fie adaptată nivelului de pregătire fizică. Sunt atât de multe aplicații, video-uri pe youtube sau pe Instagram care te învață ce să faci acasă, încât problema nu mai e “ce să faci”, ci “ce să alegi”.

Pentru începători sau cei care nu au mai făcut mișcare de foarte mult timp, se recomandă circuitele de exerciții simple – mers pe loc, genuflexiuni la scaun (așezări și ridicări), exclusiv exerciții de complexitate redusă și cu impact scăzut asupra articulațiilor. Pentru restul, recomand să se păstreze tiparul de antrenament – a nu se trece de la un antrenament cu greutăți/pe grupe, la sărituri și circuite de tip cross-fit.

Doar fiindcă stilul de viață s-a modificat total într-un timp atât de scurt, acest lucru nu înseamnă că musculatura și articulațiile sunt și ele pregătite pentru nou. E normal să fii entuziasmat de rutine noi de antrenament în fiecare zi, însă riscul de accidentare este foarte mare.

Sfatul meu este să se rămâneți la exercițiile pe care le stăpâniți, să se reduceți pauza la minimum sau chiar să intercalați cu o alergare ușoară pentru a compensa lipsa echipamentului cu un plus de intensitate.

Cum ai descrie în acest moment situația din UK?

Situația este mult mai relaxată comparativ cu săptămânile precedente. Multe magazine și restaurante și-au reluat activitatea, foarte puțini mai poartă mască, nu mai respectă cu strictețe distanța obligatorie. În mijlocul zilei, străzile principale arată foarte asemănător cu ce era înainte să se știe de acest virus. În teorie, suntem încă în lockdown

Par britanicii să înțeleagă pe deplin ce se petrece? Respectă regulile impuse de autorități?

Nu știu exact care a fost situația în alte zone din Londra sau din țară, însă dat fiind faptul că studioul la care lucrez este situat la cateva minute de marele atracții turstice, am fost plăcut surprinsă de cât de repede s-au adaptat oamenii din zona centrală la noile măsuri. Un factor decisiv cred că a fost și diversitatea culturală și numărul mare de turiști care te făceau să vezi toată situația ca pe ceva real și, totodată, iminent.

Un exemplu ar fi faptul că vagoanele trenurilor nu se mai umpleau până la refuz. Britanicii își așteptau rândul în cozi pentru a urca în metrou; lăsau un loc distanță între ei și, când nu mai era niciunul disponibil, așteptau următorul tren – un lucru de-a dreptul șocant. În plus, magazinele au impus reguli stricte cu privire la accesul clienților – nu mai mult de 3 persoane în magazinele mici iar în magazinele mari intrai doar dacă supraveghetorul îți permitea. În atâtea săptămâni, am stat la atâtea cozi, însă niciodată nu am fost martora vreunui conflict, indiferent cât de lungă era coada.

Cum crezi că se va schimba lumea, viața, după ce vom ieși din criza actuală?

E greu să mai faci orice fel de predicție, dat fiind faptul că noțiunea de imprevizibil a primit noi valențe. Un lucru este cert. Sănătatea va fi tratată cu mai multă responsabilitate și, probabil, nu vom mai amâna lucrurile care ne fac cu adevărat fericiți.

Foto: arhiva personală

Related Posts

Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”

Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…

„Trebuie să ai o mentalitate puternică” – Cristina Gutiérrez, pilot Dacia Sandriders pentru Dakar 2025

Un raliu cu o tradiție de 40 de ani. Peste 500 de concurenți din 60 de țări. Și…

Dana Rogoz și Marian Râlea, față în față

Magicianul și Abramburica. Mentorul și discipolul. ”Tatăl” și ”copilul”. Colegi-actori, pe aceeași scenă de teatru. Prietenia dintre Dana…

Ana Ularu: ”Încerc să mă păstrez mereu cât de puternică și de agilă pot”

Pe Ana Ularu urmează s-o vedem de astăzi într-un nou rol, Freja, în serialul “Cod roșu la Paris” (”Paris Has…

Interviu cu Mara Bugarin (Moromeții 3): „Pentru iubitorii primelor filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților‟

Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin),…

Interviu: Fotograful Omar Victor Diop, despre calendarul Lavazza 2025 și vizuniunea sa despre artă

L-am întâlnit pe Omar Victor Diop, fotograful senegalez care a realizat imaginile calendarului Lavazza 2025. Am stat de…

Lavazza a lansat calendarul pentru 2025. Francesca Lavazza ne spune povestea din spate și care sunt misiunile brandului

Când spui Lavazza, spui tradiție, gust, eleganță și, desigur, inovație. Am fost pentru a doua oară la evenimentul…

Vlad Drăgulin (”Căsătoria”): ”Întotdeauna am avut atracție față de personajele defavorizate”

Vlad Drăgulin este unul dintre protagoniștii primului film regizat de Mihai Bendeac, ”Căsătoria”, o producție inspirată din piesa…

Surorile Galeriu, despre cea mai frumoasă experiență a vieții lor: Trupa The Twins: “Noi am cunoscut adevăratul succes peste hotare, nu în România“

Cântă de când se știu și cum se aleagă un alt drum, când mama lor a fost artistă…

Mira: „Iubesc să dau multe sensuri muzicii pe care o fac”

Ne vorbește despre dragoste, despre cum nicăieri nu-i ca-n România, despre străzile din București: melodiile sale pline de…