Incluziune și diversitate. Sunt cuvinte pe care le auzim din ce în ce mai des. Unii spun că este doar o modă, că în spatele acestor concepte sunt doar cuvinte goale, demne de uitarea noastră, odată cu trecere vremii. Dar cum ne raportăm la incluziune și diversitate atunci când tehnologia, de exemplu, își arată limitările? Ce facem când tehnologiile dezvoltate să ne ajute pe toți răspund doar unei categorii de oameni? Ne răspunde Anja Monrad, Senior Vice President & General Manager Dell Technologies pentru Europa Centrală și de Est. Coordonează echipe internaționale de mai bine de 16 ani, gândește la nivel macro, dar se bazează pe empatie, insistă pe profesionalism și transformare digitală, dar fără a impune bariere.
Sunteți parte din echipa Dell de mai bine de 16 ani și coordonați peste 32 de țări. Odată cu pandemia, v-ați atribuit o noua funcție, cea de Chief Emotional Officer. Ce presupune?
Coordonez echipe care lucrează remote de mai bine de 10 ani și sunt un mare fan al muncii de acolo de unde îți este cel mai bine. La final, important este ca trebuie să fie făcută, nu contează locul de unde muncești și spun des că munca este o activitate nu un loc. Odată cu venirea pandemiei, însă, am fost obligați să lucrăm doar de acasă. Un moment dificil pentru toată lumea, fără excepție. Partea emoțională a devenit foarte importantă, iar într-un asemenea moment, un lider trebuie să fie un susținător și un permanent susținător al echipelor pe care le coordonează. Așa m-am trezit, în plină pandemie, într-o dimineață foarte devreme, director emoțional pentru un grup de manageri din diverse țări care au fost aruncați în exercitarea funcțiilor de conducere la distanță, față de angajații stresați deja pe mai multe planuri – sănătate, loc de muncă, siguranța de acasă, lipsă de perspective. Așa că a trebuit să-mi îmbrac zâmbetul cel mare și să fac tot posibilul să-i ridic pe ceilalți lideri pentru a-și putea ridica, la rândul lor, propriile organizații. Mă asigur în permanență că cei cu care stau de vorbă înțeleg foarte clar care sunt obiectivele, care sunt pașii pentru atingerea lor, pentru că doar așa putem să avem aceeași realitate și putem continua să lucrăm, în această nouă variantă exclusiv digitală.
Vorbiți des despre empatie, încurajați incluziunea și egalitatea de gen. Până la urmă aceste subiecte sunt doar la modă sau își pun amprenta pe calitatea vieții fiecăruia dintre noi, la nivel personal și profesional?
Nu, grija și empatia nu au fost și nu vor fi doar ceva la modă. Diversitatea și incluziunea, adică felul în care se manifestă grija și empatia, au ca principal rol reprezentarea tuturor categoriilor de oameni, pe agenda publică și în viața activă a lumii în care trăim. Am să vă dau un exemplu: studenta Joy Buolamwini, acum om de știință și activist digital la MIT Media Lab, lucra cu software-ul de analiză facială când a observat o problemă, software-ul nu i-a detectat fața. Așa s-a putut ajunge la concluzia că cei care au dezvoltat algoritmii de Inteligență Artificială nu i-au învățat să identifice o gamă largă de tonuri ale pielii și structuri faciale. Algoritmilor le era foarte simplu să recunoască trăsături ale pielii albe, pentru că cei care i-au creat erau tineri specialiști, cu pielea deschisă la culoare care au creat un software după chipul și asemănarea lor. Aici intervine diversitatea și incluziunea și insist în a avea alături de noi colegi care lucreze și care să ne ofere ocazia să creem un viitor care ne include pe toți.
Un alt exemplu este cel al caselor inteligente care folosesc software-ul de recunoaștere facială în locul cheilor obișnuite. S-a demonstrat că acestea au erori în a recunoaște, în deosebi, femeile care au pielea închisă la culoare. Încă un caz în care cei care au făcut software-ul au folosit exemple de bărbați tineri, cu pielea deschisă la culoare.
Și pentru că vreau să vă demonstrez că diversitatea și incluziunea ne privește pe toți, vă dau un exemplu din zona de recrutare. Știm deja că Inteligența Artificială este folosită astăzi în prima etapă de selecție a CV-urilor, pentru a reduce numărul lor, urmând ca la pasul următor procesele să fie preluate de o persoană din departamentu de HR. Dar, dacă software-ul de selecție are ca analiză coordonatele, caracteristicile specifice pentru echipele deja existente și faptul că pozițiile respective au fost ocupate cu precădere de bărbați, atunci algoritmii vor căuta în baza de CV-uri cu precădere bărbați, în detrimentul femeilor.
Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi, nu o mai putem ignora, dar este necesar să avem diversitate, iar tehnologia poate să fie cea care aduce pe toată lumea în prim plan. Altfel, ne transformăm într-o lume meschină și rea.
Susțineți și promovați transformare digitală. Sunteți Chair of the Digital Skills and Jobs Coalition Governing Board, un demes al Comisiei Europene. Ce înseamnă, de fapt transformarea digitală? Ne privește la nivel personal sau este un proces pentru companii și sectorul public?
2020 este un studiu de caz pentru tehnologie. Am aflat cu toții, pe propria piele, că nu se mai poate fără acces la tehnologie într-o eră care își spune ”digitală”. Noi la Dell spunem mereu că orice companie trebuie să fie, înainte de toate, o companie IT. Anul trecut s-a dovedit clar că acele companii care au investit într-o structură IT puternică au trecut și trec mai bine peste această perioadă provocatoare. Odată asumată transformarea digitală vom vedea o transformare la nivel personal, de individ, care se traduce prin încredere, adaptabilitate, orientare spre soluții, dar și la nivel de companie, pentru că tehnologia este făcută să ne ajute și să ne țină business-ul sau orașul în mișcare. Să știți, că administrația locală care s-a mutat online tot transformare digitală este. Faptul că putem plati online taxe și impozite sau că un act de la primărie vine acum pe mail, înseamnă că și sectorul public face pași în această direcție. Vom ieși curând din paradicma lui ”Oare pot să fac asta online?” în cea lui ”Chiar trebuie să ies, nu pot să fac online?„.
Nu pot să nu vă întreb, ce vă provacă mai tare: incluziunea și egalitatea de gen sau transformare digitală? Se poate amândouă?
Este imposibil să fac o alegere între cele două. Merg mână în mână și este normal să fie așa. Transformarea digitală este ceea ce facem, în vreme ce incluziunea și diversitatea sunt canalele prin care facem transformarea digitală. Pentru a avea o transformare digitală este nevoie de implicarea tuturor, pentru a avea cât mai multe perspective și puncte de vedere.
Interacționați cu lideri Dell din peste 30 de țări, iar cariera dv este una internațională. Propuneți proiecte care se implementează la nivel mondial și aveți scopuri îndrăznețe mai ales pentru egalitatea de gen, în cadrul companiei Dell. Când ați început să gândiți la scară largă, pentru mase de oameni? Cum trecem de la o gândire închisă, egoistă, la una amplă, cu impact în societate?
Consider că odată cu creșterea în vârstă și cu expunerea la tot felul de experiențe ajungi să capeți o anumită înțelepciune. Un fel de stăpânire de sine care te face să vezi mai degrabă soluția, acolo unde sunt probleme, și să oferi un zâmbet acolo unde știi că doare. Astăzi, în lumea algoritmilor, în lumea platformelor de tot felul și a reclamelor care ne sugerează mereu câte ceva, este foarte ușor să te trezești închis într-o bulă, în care crezi că toată lumea gândește ca tine. Dar lumea reală nu este o bulă. Afară este lumea reală care ne vrea curioși și interesați de ce se întâmplă în jurul nostru. Așa se hrănește o gândire canalizată spre soluții.
Interacționez cu oameni de diverse naționalități și culturi, iar aceste interacțiuni m-au făcut să apreciez și să încurajez empatia, m-au ajutat să îmi cultiv grija și ascultatea, ca apoi să pot oferi soluții la nivel macro. Așa consider că am ajuns să am gânduri care au impact pozitiv pentru oameni din întreaga lume.
Și mai este ceva. Are legătură cu autocunoașterea. Știm deja de mulți ani că noi oamenii putem genera, prejudecăți inconștiente. Aceste gânduri răutăcioase au legatura cu experiențe noastre de viață, cu tradițiile și cultura în care am fost crescuți, gradul de educație și altele. Ei bine, managerii Dell Technologies, în proportie de 100% urmează un curs special de identificare a acestor prejudecăți și de gestionare a lor. Nu le putem înlătura, aceste prejudecăți fac parte din natura umană, dar le putem să acceptăm că le avem și avem șansa să învățăm cum să le stăpânim.
Ce vă motivează să vă ridicați din pat, dimineața?
Curiozitatea și plăcerea de a interacționa cu oamenii. Sunt o persoană care călătorește foarte mult, cu mare bucurie. Nu mai am acces la aceasta bucurie, de când cu restricțiile impuse de pandemie, dar am în continuare întâlniri online care mă țin aproape de oameni. Iar pentru a fi totul cât mai uman, insist să ne și vedem, video, atunci când ne întâlnim pe platformele de conferința. Este ceva nou și pentru mine, pentru că mi-am dat seama cât de important este să-ți privești în ochi interlocutorii și să începem discuțiile cu câteva cuvinte drăguțe despre copilul sau animalul de companie care apare în cadru.
Împărtășiți cu noi trei lucruri care vă bucură întotdeauna.
- Apropierea de oameni
- O pereche nouă de pantofi întotdeauna îți vor lumina privirea
- Călătoriile.
Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”
Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…
„Trebuie să ai o mentalitate puternică” – Cristina Gutiérrez, pilot Dacia Sandriders pentru Dakar 2025
Un raliu cu o tradiție de 40 de ani. Peste 500 de concurenți din 60 de țări. Și…
Dana Rogoz și Marian Râlea, față în față
Magicianul și Abramburica. Mentorul și discipolul. ”Tatăl” și ”copilul”. Colegi-actori, pe aceeași scenă de teatru. Prietenia dintre Dana…
Ana Ularu: ”Încerc să mă păstrez mereu cât de puternică și de agilă pot”
Pe Ana Ularu urmează s-o vedem de astăzi într-un nou rol, Freja, în serialul “Cod roșu la Paris” (”Paris Has…
Interviu cu Mara Bugarin (Moromeții 3): „Pentru iubitorii primelor filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților‟
Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin),…
Interviu: Fotograful Omar Victor Diop, despre calendarul Lavazza 2025 și vizuniunea sa despre artă
L-am întâlnit pe Omar Victor Diop, fotograful senegalez care a realizat imaginile calendarului Lavazza 2025. Am stat de…
Lavazza a lansat calendarul pentru 2025. Francesca Lavazza ne spune povestea din spate și care sunt misiunile brandului
Când spui Lavazza, spui tradiție, gust, eleganță și, desigur, inovație. Am fost pentru a doua oară la evenimentul…
Vlad Drăgulin (”Căsătoria”): ”Întotdeauna am avut atracție față de personajele defavorizate”
Vlad Drăgulin este unul dintre protagoniștii primului film regizat de Mihai Bendeac, ”Căsătoria”, o producție inspirată din piesa…
Surorile Galeriu, despre cea mai frumoasă experiență a vieții lor: Trupa The Twins: “Noi am cunoscut adevăratul succes peste hotare, nu în România“
Cântă de când se știu și cum se aleagă un alt drum, când mama lor a fost artistă…
Mira: „Iubesc să dau multe sensuri muzicii pe care o fac”
Ne vorbește despre dragoste, despre cum nicăieri nu-i ca-n România, despre străzile din București: melodiile sale pline de…