Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie, doctor în știinte medicale în România și în Monaco, ne impartaseste informații despre evoluția situației pandemiei de coronavirus în acest moment în Franța, dar și în România. Cât de pregătiți suntem pentru vârful epidemiei, când vom avea un vaccin împotriva Covid 19 și când vom putea ieși din case? Sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-a răspuns specialistul!
Sunteți medic atât în România, cât și la Monaco. Iar această perioadă de pandemie v-a blocat în spitalul din Franța…Văzând cum s-au desfășurat lucrurile acolo, dar și prin lume, ce le-ați povesti colegilor medici din România?
O pandemie apare o dată la 100 de ani și nici o țară dezvoltată nu a fost pregătită. Franța s-a mobilizat extrem de repede, dar a întâmpinat multe probleme la asigurarea cantității de măști necesare. Cred că a existat și un moment de panică atunci când a instituit carantina națională . Un alt exemplu este că la Monaco (un stat mic și bogat) nu s-a reușit testarea în masă pentru virus, pentru că nu exista capacitatea umană necesară în laboratoare…
Pot să le spun colegilor mei din România că și aici doctorilor le este frică. Eu nu lucrez într-un spital Covid (noi vom fi abia în a 3-a poziție, dacă va exista o agravare a situației), dar am văzut mulți pacienti COVID pozitiv ( unii au venit din cauza agravarii bolii cardiace, pe alții asimptomatici i-am descoperit la examinarea de angio CT de artere coronare, pentru că aveau leziuni pulmonare). La ieșirea din criză, personalul medical va fi testat pentru descoperirea anticorpilor (adică dacă au făcut deja boala).
Care credeți că sunt cele mai mari obstacole în stăvilirea răspândirii virusului?
Contagiozitatea acestui virus. Un pacient în faza acută a bolii este extrem de contagios, dacă nu poartă mască.
Ce au făcut bine alte țări și ar putea fi o inspirație și pentru noi?
Germania a testat foarte multe persoane și a putut să izoleze cazurile pozitive, încetinind răspândirea bolii. În plus, cazurile pozitive pot fi urmărite în așa fel încât să nu ajungă în stadii grave la spital. Testarea masivă a populației simptomatice sau la risc la începutul epidemiei într- o țară permite diminuarea răspândirii bolii.
Care ar fi greșelile de care trebuie să ne ferim în sistemul sanitar în acest moment?
În primul rând internarea în același spital a unor pacienți COVID pozitiv/ COVID negativ. A fost marea greșeală făcută în Lombardia, Italia. Cu toate zonele de demarcație, cu toate măsurile luate de personal e imposibil să izolezi complet departamentele COVID + . Un spital care îngrijește Covid + trebuie să rămână numai COVID + până se externează/transferă ultimul pacient.
În al 2-lea rând, încrederea care s-a acordat la început testelor PCR ( detectarea virusului prin metoda directă). Acum știm că 2 din 5 teste sunt fals negative (adică pacienții au boala, dar testul este negativ). Suspiciunea clinică a doctorului rămâne primordială și el trebuie să decidă dacă face o altă investigație. Cel mai adesea este vorba CT ( computer tomograf) de torace, fără substanță de contrast.
În al 3-lea rând, lăsarea acasă a unor persoane asimptomatice, fără supraveghere medicală (frecvent în Franța). Unii pacienți se degradează în a 2-a săptămână de boală și pot ajunge repede să fie internați în reanimare.
În al 4-lea rând, izolarea în familie cu părinții seniori acasă este o mare greșeală. A fost situația Italiei, în care familiile locuiesc în case mari (cate 3 -4 generații). Tinerii au adus virusul și părinții/bunicii au dezvoltat boala chiar dacă erau în izolare.
Ce vă sperie cel mai tare când vine vorba de România și ce vă dă speranță?
În România, această epidemie va fi în perioada Sărbătorilor pascale, cea mai mare sărbătoare a creștinătății și românii în perioada Paștelui vor avea deja o lună de izolare. Îmi este foarte frică că nu vor putea rămâne izolați în perioada sărbătorilor, iar transmiterea este deja comunitară (virusul circulă pe teritoriul României, nu mai vine doar din cazuri importate) .
Speranța vine totusi din faptul că România a luat măsurile de distanțare socială foarte repede și asta va încetini transmiterea.
Care este mesajul către populație, către pacienții dvs.?
Nimeni nu este la adăpost în această pandemie (in Europa capete regale au fost pozitive). Să își păstreze calmul pentru că adolescenții și copiii nu fac forme grave (e una din fricile pacienților mei seniori). Să nu uite că la 85 % din populație acest virus nu dă simptome sau dă simptome minime. Să aibă răbdare pentru că izolarea socială va fi lungă, iar la momentul ieșirii din izolarea strictă actuală vor fi inca multe măsuri de restricție.
Ce se întâmplă cu pacienții dvs. din țară și din Franța, în această perioadă? Cum sunt tratați astfel încât riscul expunerii la Covid 19 să fie cât mai mic?
Opinia mea este că pacienții trebuie să meargă la doctor în această perioadă, dacă au o problemă medicală. În Franța, avem o problemă că mulți pacienți cardiaci au devenit urgențe din cauza că au amanat vizita la medic, zicând că așteaptă să treacă epidemia.
România a decis să asigure numai consultatiile de urgență – personal, cred că în 6 săptămâni de izolare, mulți cardiaci vor avea diverse probleme. De la începutul crizei am avertizat că vom avea pierderi colaterale în România pe care le puteam evita asigurând o continuitate a actului medical pentru pacienții non COVID.
În România, la CadioRec- Corbeanca, pacienții noștri cardiaci fără febră vin cu mască, doctorii au mască ( doua bariere care protejează și personalul medical și pacientul).
Cum priviți gestul unor medici de a-și da demisia, sau de a pleca în concediu în acest moment? Până unde merge Jurământul lui Hipocrate?
Demisiile sunt cazuri izolate (pădure fără uscaturi nu se poate). Am și făcut o postare publica legat de aparițiile din presa românească. În situația actuală, nici măcar nu mai poate fi vorba de jurământul lui HIPOCRATE – trebuie să lucrăm ca să oprim această pandemie (în câteva luni sau în doi ani) pentru că este singura soluție pe care o avem. Eu una prefer să fiu actor decât spectator în această pandemie. Pe de alta parte, in lume sunt mulți voluntari care nu sunt medici, si care s-au implicat, si așa este si în România.
Cu sau fără mască și în ce condiții? Ce fel de măști? Poate fi o soluție dezinfectarea și refolosirea măștilor?
Cu siguranță, cu mască și cred că următoarele luni, toată lumea va purta mască. Va trebui să învățăm de la țările asiatice cum să o purtăm. Cum ne spălăm pe mâini înainte de a pune masca, cum scoatem masca, unde o aruncăm dacă este de unică folosință, cum o curățăm dacă este reutilizabilă. Deocamdată, știm că măștile chirurgicale sunt bune, dacă sunt disponibile și sunt certificate (am avut acces la niște imagini cu fabricarea măștilor în anumite țări care m-au îngrozit). Cred că panica ne face să cumpărăm orice. În același timp, o mască chirurgicală prost purtată poate să ne pună în pericol. Măștile din materiale refolosibile vor deveni o soluție pentru toată lumea (în afara secțiilor de Covid). Inițial, am fost contrazisă în România, când am postat o fișa prezentată de guvernul de la Monaco legat de masca reutilizabilă. Franța a anunțat că testează diverse măști reutilizabile (din material textil) pentru reutilizarea zilnică la nivel național. În spitalul în care lucrez eu, deja personalul din recepție/ personalul administrativ are măști reutilizabile. Un lucru este sigur- măștile chirurgicale de unică folosință nu pot fi spălate/ sterilizate etc. Vreau să atrag atenția colegilor mei care au în România măști FFP3 pe care le curăță să fie atenți la produsele utilizate (capacitatea de filtrare a măștii este mult diminuată post-curățare) .
Cum se explica diferențele mari între Germania și Franța, când vorbim de numărul de persoane decedate\vindecate raportate la populația infectată?
Franța raportează ca deces COVID toți pacienții care erau pozitivi înainte de a se prăpădi. Germania raportează numai cazurile de deces cauzate direct de coronavirus. Franța are mult mai multe persoane vârstnice decât Germania. Carantina la Paris a fost întârziată cu o săptămână față de indicația medicilor (decizie politică)…
Care ar trebui să fie regulile de izolare ca să fie într-adevăr utilă?
Izolarea trebuie să fie cât mai strictă, adică părinți cu copii fără seniori în casă. Persoanele peste 65 de ani (seniorii) trebuie să fie izolați separat de restul familiei, fără mese familiale, fără vizite. Seniorii să iasă din casă de maxim 2 ori pe săptămână (cumpărături/doctor) cu mască. Măsurile de spălat pe mâini trebuiesc păstrate si în casă.
Dar testarea în masă a populației? Ar ajuta?
Testarea în masă în acest moment al epidemiei în România ar fi cea mai mare greșeală. Ar asigura cam 40% din persoanele testate ca nu are nimic și aceștia ar putea face boala peste o săptămână. În schimb, va trebui să facem testarea SEROLOGICĂ în masă sau pe eșantioane județene (departamentele, în Franța), adică să vedem cine a dezvoltat boala și are anticorpi înainte să se ridice izolarea la domiciliu.
Ce credeți că se va întâmpla odată cu venirea multor români din străinătate pentru Paște?
Nu cred că vor veni – este opinia mea. În perioada sărbătorilor pascale, România va fi in varf de epidemie și riscul va fi foarte mare. În plus, ar risca să nu se mai poată întoarce în țările de rezidență pentru că probabil atunci când noi vom fi în vârful epidemiei, Italia, Spania, Franța, Anglia, Germania vor fi pe curba descendentă și vor impune restricții de intrare în țară. În Occident până la Paștele ortodox foarte mulți vor fi deja imunizați, deja testați cu teste serologice.
Oare cât va mai dura? Asta se întreabă oamenii, zilnic. Ce răspunde un medic ca dumneavoastră?
Răspuns diplomatic (doar am 17 ani în Franța) până ce se va găsi un vaccin, sau pana cand 70-80% din populația globului se va imuniza. Răspuns românesc direct – va trebui să trăim cu virusul acesta probabil încă 2 ani, cu perioade de creștere a infecțiilor și perioade mai calme. Sistemele medicale europene vor învăța să gestioneze cazurile, depistarea va fi mai precoce, pacienții pozitivi, izolați rapid. Această pandemie va scoate la lumină forța unor sisteme medicale în a se adapta la criză, dar și slăbiciunea altora (vezi Italia). Probabil se va repeta scenariul de la gripa spaniolă, ținând cont de doua certitudini – putem limita numărul de victime pentru că avem sisteme sanitare/ tehnologie de urmărire a cazurilor mai bune decât în 1918, dar să nu uităm că pe glob în 1918 erau în jur de 1,6- 2 miliarde de locuitori, și acum suntem 7 miliarde.
Un medicament sau un vaccin când ar fi realist de așteptat?
Vaccinul este așteptat în cea mai optimistă variantă către finalul anului 2020. Multe medicamente sunt în testare, dar există speranțe ca după ce trece valul în Italia, Franta, Spania, Germania și Anglia, se vor trage concluzii legate de schemele terapeutice aplicate (nu au fost identice nici măcar la nivel de țară) . Ce știm sigur este că informația medicală din China ne-a fost de prea puțin ajutor.
Ce este esențial de înțeles din această criză?
Criza sanitară ca orice criză scoate ce e mai bun sau ce e mai rău în noi. Criza va trece, important este ce lecție vom învăța din această criză. Probabil implicarea – a conducătorilor, a medicilor, a jurnalistilor, a oamenilor simpli este esențială ca să ajungem să ne recăpătăm libertatea de mișcare .
Clara Alexandrescu este medic primar cardiologie, doctor în științe medicale la Centre Cardio Thoracique de Monaco și CardioRec Corbeanca.
Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”
Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…
„Trebuie să ai o mentalitate puternică” – Cristina Gutiérrez, pilot Dacia Sandriders pentru Dakar 2025
Un raliu cu o tradiție de 40 de ani. Peste 500 de concurenți din 60 de țări. Și…
Dana Rogoz și Marian Râlea, față în față
Magicianul și Abramburica. Mentorul și discipolul. ”Tatăl” și ”copilul”. Colegi-actori, pe aceeași scenă de teatru. Prietenia dintre Dana…
Ana Ularu: ”Încerc să mă păstrez mereu cât de puternică și de agilă pot”
Pe Ana Ularu urmează s-o vedem de astăzi într-un nou rol, Freja, în serialul “Cod roșu la Paris” (”Paris Has…
Interviu cu Mara Bugarin (Moromeții 3): „Pentru iubitorii primelor filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților‟
Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin),…
Interviu: Fotograful Omar Victor Diop, despre calendarul Lavazza 2025 și vizuniunea sa despre artă
L-am întâlnit pe Omar Victor Diop, fotograful senegalez care a realizat imaginile calendarului Lavazza 2025. Am stat de…
Lavazza a lansat calendarul pentru 2025. Francesca Lavazza ne spune povestea din spate și care sunt misiunile brandului
Când spui Lavazza, spui tradiție, gust, eleganță și, desigur, inovație. Am fost pentru a doua oară la evenimentul…
Vlad Drăgulin (”Căsătoria”): ”Întotdeauna am avut atracție față de personajele defavorizate”
Vlad Drăgulin este unul dintre protagoniștii primului film regizat de Mihai Bendeac, ”Căsătoria”, o producție inspirată din piesa…
Surorile Galeriu, despre cea mai frumoasă experiență a vieții lor: Trupa The Twins: “Noi am cunoscut adevăratul succes peste hotare, nu în România“
Cântă de când se știu și cum se aleagă un alt drum, când mama lor a fost artistă…
Mira: „Iubesc să dau multe sensuri muzicii pe care o fac”
Ne vorbește despre dragoste, despre cum nicăieri nu-i ca-n România, despre străzile din București: melodiile sale pline de…