Alina Aliman ∙ July 22, 2024 ∙ 7 min read

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile internaționale, programare, gaming influencing sau chiar… cursuri. Am vrut să aflăm mai multe despre cum jocurile pe calculator fac parte integrantă din viața și cariera Anei Dumbravă – jucătoare profesionistă de Counter-Strike. Interviu de Alina Aliman.

Cum se numește jobul tău și ce faci tu, concret?

Sunt jucătoare profesionistă de Counter-Strike (anul acesta este al doilea an consecutiv în care a fost declarată cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume – nota red.) și lucrez în domeniul  de aproximativ 10 ani. Jobul de jucător profesionist necesită dedicare și pasiune pentru joc, dar și competitivitate și perfecționarea abilităților. Implică, de asemenea… antrenament constant (de la învățarea noilor tactici și strategii, studierea hărților și a meta-jocului la exerciții pentru îmbunătățirea reflexelor și coordonării), participarea constantă la competiții naționale și internaționale, colaborarea în echipă, managementul resurselor, analiză pe jocurile trecute, interacțiunea cu fanii și sponsorii.

Cum a început toată aventura ta în lumea aceasta?

Pot spune că toată povestea a început în 2014-2015, când am descoperit scena competitivă de Counter-Strike. Obișnuiam să mă uit pe anumite canale de stream difuzate pe Twitch, iar acolo am observat o competiție internațională de fete. Am rămas fascinată de acea lume, de scena fabuloasă, de publicul care își susținea echipa favorită până la acea senzație de competiție și victorie. Mă imaginam pe acea scenă și, din acel moment, am decis că voi face tot posibilul să ajung și eu acolo. Am început să mă antrenez, să joc la anumite competiții locale, iar după obținerea unor rezultate bune, am reușit în anul 2016 să particip la primul meu campionat internațional în Franța. Din acel moment, am continuat să mă antrenez, să învăț și să progresez în leaderboard. Pot spune că mereu am fost pasionată de jocurile video, chiar de la o vârstă foarte fragedă. Obișnuiam să îmi petrec timpul, după orele de școală, pe jocuri, împreună cu fratele meu. Îmi aducea o stare de fericire și învățam foarte multe lucruri fascinante: lucrul în echipă, o limbă străină, informații, seriozitate, dedicare și multe altele.

Ce-ți place cel mai mult la această industrie? De ce?

Consider că sunt foarte multe aspecte care m-au făcut și încă mă fac fericită când vine vorba despre această industrie. În primul rând, creativitatea și inovația (mereu trebuie să fiu cu un pas înaintea adversarilor, să creez tactici și soluții pentru a-mi ajuta echipa să câștige). Apoi, este vorba despre comunitate și interacțiunea socială – gaming-ul aduce împreună oameni din întreaga lume în jurul unei pasiuni comune.

Este vorba și despre diversitatea de experiențe de joc, de la aventuri epice de acțiune și jocuri de strategie complexe până la povești emoționante și jocuri de puzzle relaxante. Dar și despre includere și reprezentare, pentru că industria gaming-ului devine tot mai preocupată de reprezentarea diversității, atât în ceea ce privește personajele și povestirile din jocuri, cât și în comunitățile de jucători și în echipele de dezvoltare.

Ce ți se pare cel mai greu în domeniul gaming? Este o provocare să fii fată într-o lume despre care se spune că este mai mult a băieților?

Pentru mulți oameni implicați în gaming, în special pentru jucători, există mai multe aspecte care pot fi considerate dificile sau provocatoare – competiția acerbă, sacrificiul pe care îl faci cu timpul tău și dedicarea totală pentru joc, dar și echilibrul cu viața personală. Este adevărat că există anumite stereotipuri legate de gen în industria jocurilor video; cu toate acestea, numărul femeilor implicate în gaming este în creștere și mulți jucători și comunități de gaming încurajează diversitatea și includerea. Oricine poate fi un gamer pasionat, indiferent de gen. Pot spune, din experiența mea, că am întâmpinat anumite obstacole doar pentru simplul fapt că sunt fată, dar acest lucru nu m-a oprit din a-mi îndeplini visul.

Care a fost cea mai surprinzătoare, cea mai funny reacție a cuiva când i-ai spus cu ce te ocupi?

Am întâmpinat diferite reacții când a venit vorba despre jobul meu. Unele au fost pozitive și m-au motivat să devin mai bună, altele din păcate, nu. Sunt conștientă că nu pot fi pe placul tuturor, că unii oameni au opinii diferite însă sper ca, pe viitor, să crească numărul persoanelor care vor fi de partea mea.

Momentul tău de absolută fericire de când activezi în acest domeniu a fost…

Am avut foarte multe momente de fericire, împreună cu echipa mea – de la câștigarea meciurilor până la ridicarea trofeelor. Dar pentru mine cel mai fericit moment pot spune că a fost acela când familia mea a venit pentru prima oară să mă susțină la un eveniment internațional. În acel moment am realizat că ceea ce fac este important pentru mine și pentru oamenii din jur, dar cel mai mult, am primit un boost de motivație să lucrez mult mai mult.

Care sunt oportunitățile pentru femei în acest domeniu?

În domeniul E-sports, oportunitățile pentru femei sunt în continuă creștere pe măsură ce industria devine tot mai diversificată și mai inclusivă. Femeile pot concura la nivel profesional în diferite jocuri E-sports. Există ligi și competiții dedicate exclusiv jucătoarelor, precum și evenimente mixte unde femeile pot concura alături de bărbați. Își pot aduce expertiza în analiza jocurilor și în comentariile de meciuri. Pot să se alăture echipelor care dezvoltă jocuri. Pot deveni antrenori sau instructori în E-sports, ajutând alți jucători să își îmbunătățească abilitățile și să își atingă potențialul maxim în competiții.

Cât timp ai „pierdut” cel mai mult studiind un joc sau încercând unul?

Sincer, nu pot spune o cifră exactă. De obicei, mă antrenez foarte mult deoarece mă consider o perfecționistă în viața mea de zi cu zi. Consider că nu poți face performanță peste noapte, trebuie să îți dedici timpul pentru a învăța și pentru a rămâne la un nivel înalt. De asemenea, pentru mine calitatea este mai presus de cantitatea orelor. Sunt foarte atentă când vine vorba de sănătatea mea și încerc să nu mă suprasolicit.

Ce sfaturi ai da unei tinere care ar vrea să intre în această industrie? La ce să se aștepte, ce trebuie să ia în calcul?

Trebuie să își dezvolte abilitățile în domenii relevante precum managementul evenimentelor, marketingul digital, relații publice sau dezvoltare de comunitate. O educație solidă într-un domeniu relevant îi va oferi fundația necesară pentru a intra în industria de E-sports. Apoi, să fie deschisă la învățare continuă și să fie pregătită să se adapteze la schimbări. Trebuie să mențină un echilibru între viața profesională și cea personală și să aibă grijă de sănătatea sa mentală. Trebuie să se aștepte să se confrunte cu înfrângeri și cu neînțelegerea sau bullying-ul din partea oamenilor din jurul ei. Recomand să nu se concentreze pe acest lucru și să încerce să demonstreze contrariul. Prin urmare, să fie curajoasă, determinată și deschisă la oportunitățile care se prezintă în industria de E-sports și să își urmeze visele cu încredere și perseverență.

Ce urmează în cariera ta?

Planul meu pentru anul 2024 este să îmi mențin statutul de locul 1 în industria de Counter Strike feminin și să îmi ajut echipa să obțină cât mai multe trofee și titluri. De asemenea, niciodată nu mă voi opri din cursa pentru a-mi îndeplini anumite obiective: spargerea barierei între scena masculină și cea feminină; susținerea cât mai multor persoane (atât fete cât și băieți) în industria de gaming; dezvoltarea gaming-ului și al E-sports-ului în Romania.

Pe scurt:

Jocul preferat este… Counter Strike (toate variantele / 1.6, CS:GO, CS2).

N-am jucat niciodată… Halo, Escape from Tarkov, Dark Souls.

Snack-ul perfect pentru o zi de gaming… Nu sunt o mare fană a dulciurilor, de obicei optez pentru un fruct sau un iaurt în pauze.

Serialul pentru care ai abandona oricând un joc… „How to get away with murder” (serialul). Te putem găsi pe Instagram la @ana.dumbrava.

Foto: arhiva personală. (*Industria dezvoltatoare de jocuri video din România este estimată la circa 332 de milioane de euro, există peste 200 de studiouri și circa 8 milioane de jucători la nivel național)

Articol publicat în revista A List Magazine (31).

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…