Mesaje funny, globuri delicate, căsuțe de turtă dulce, mici decorațiuni personalizate. Bucurie. Am aflat povestea câtorva mici afaceri care produc mari emoții în preajma Sărbătorilor de iarnă. 6 femei recreează Crăciunul de odinioară. Text de Adriana Moscu.
Cu greu mai găsești azi lucruri care să-ți amintească de atmosfera Crăciunului de pe vremuri. Parcă a dispărut răgazul și timpul s-a comprimat. Suntem prea obosiți să mai stăm cu orele în bucătărie în căutarea texturii perfecte de cozonaci făcuți în casă. Dăm fuga la supermarket pe ultima sută de metri, pentru niște globuri de plastic cu prea puțină personalitate. Recunosc, oricât de mult aștept să vină Crăciunul, și mie mi se întâmplă să rămân în pană de idei chiar înainte să completez lista de cumpărături. Așa că m-am bucurat să descopăr aceste meșteșugărese, care au imaginat idei de cadouri cu valoare simbolică, perfecte de pus sub brad când nu mai ști ce să cumperi (și) anul acesta. Îți urez să te inspire și să plonjezi cu viteza luminii în Crăciunul din copilărie!
Fuioru’ Fermecat
Povestea Fuiorului a luat naștere acum opt ani, când fondatoarea Nicoleta Nicșan era în concediu de creștere a copilului. „Îmi doream de mult timp să fac o schimbare în carieră și perioada aceea m-a ajutat să descopăr ce îmi place cu adevărat să fac”, spune Nicoleta. „Nu aș fi putut porni pe acest drum fără cunoștințele dobândite în cei peste zece ani din domeniul vânzărilor și al client service-ului, unde am înțeles importanța relației pe termen lung cu un client, secretele unei vânzări de succes, dar, cel mai important, calitatea serviciilor. Am luat toate cunoștințele și le-am așezat în atelierul meu de pictură”, spune ea.
Astăzi, de fiecare dată când se gândește la un produs nou, îl vizualizează până la cele mai mici detalii, se gândește ce va transmite pentru cel care-l va primi. „Mă inspiră tot ce e în jur, natura, armonia culorilor, însă, de cele mai multe ori, inspirația vine de la cei doi copii ai mei, care-și strecoară mânuțele prin atelier, pictează figurinele din lut pe furiș, sau vin și îmi oferă sugestiile lor, izvorâte dintr-o inocență molipsitoare.”
Colecția de anul acesta, „Crăciunul magic”, este izvorâtă din dorința omului de-a se întoarce la ceea ce contează cu adevărat. La timpul petrecut cu cei dragi, la momentele de tihnă, la lucrurile simple. „Într-o lume în care este tot mai dificil să concurezi cu produsele de serie, aștern aceste bucățele din lut pictate. Ele îți aduc bucuria unei decorațiuni gingașe și amintesc de prețioasele obiecte pe care le aveam atunci când eram mici. Fie că așezăm în brăduțul nostru o mașinuță plină de cadouri, o familie de reni haioși, pinguini simpatici, căsuțe-ciupercuțe sau pitici geroși, oricare dintre acestea au un strop de magie.” (fuiorufermecat.ro)
Peaches&Papers
„Totul a plecat de la un mic proiect DIY pentru câteva decorațiuni de brad, create doar pentru mine, acum trei ani”, își amintește Biaca Rad. „Am cumpărat un pachet de lut, neștiind nimic despre el, și mi-a fost atât de drag tot procesul creativ, cu totul nou, încât nu m-am mai putut despărți de el. Curând, am realizat broșe și obiecte de mici dimensiuni, iar de acolo, lansarea oficială a afacerii a venit ca un pas natural.” Cele mai îndrăgite produse personalizate din magazinul ei sunt broșele-pisică. Pe o broșă, Bianca pictează după poze reale ale animăluțului de companie și, astfel, rezultă un accesoriu nu doar personalizat, dar și foarte sentimental.
O inspiră stările de moment, preferințele noi descoperite de la un sezon la altul. „În ultima perioadă, mi-a fost tare drag de flori. Procesul creativ începe cu multe notițe, atunci când apare o idee nouă. Încerc să nu refac ceva ce am mai făcut, să păstrez esența din această afacere – creativitatea. Prefer să nu schițez niciodată înainte, ci să modelez și să pictez direct.”
Ornamentele de brad vor fi vedetele colecției din această iarnă, dar Bianca va crea, ca până acum, și broșe, seturi cadou și alte obiecte festive. „De multe ori încep cu realizarea obiectelor pe rând, apoi se formează o temă, o colecție care își va alege singură numele. Dar ce e sigur e că și această colecție va fi cu multe culori pastelate, cu flori și stele și, bineînțeles, cu puțin sclipici de sărbătoare.” (peachesandpapers.ro)
Povești pe biscuite
„Povești pe biscuite” a apărut într-un moment în care Raluca Matei își dorea ceva diferit, unic, provocator. „Primele turte dulci le-am realizat pentru Crăciun, erau niște seturi care completau coronițele cu flori din hârtie pe care le cream pe-atunci. Am crezut că după ce vor trece Sărbătorile, lumea va uita, nu va mai cere. Dar m-am înșelat. Din ianuarie, a început să sune telefonul. Clienții mă întrebau dacă pot realiza diverse forme tematice, pentru aniversări”, își amintește Raluca. Deși nu avea experiență, nu a putut refuza. „Chiar dacă nopțile nu prea dormeam, produsul final era peste măsura așteptărilor lor, dar și ale mele.”A trecut de la hobby la business când și-a dat seama că lumea caută cadouri inedite, unice, care pot funcționa ca desert cu gustul copilăriei.
„În fiecare an, pentru fiecare sărbătoare (Crăciun, Mărțișor, Paște) creez produse noi. Totul începe cu o schiță, apoi intru în atelier, coacem formele alese și mă așez la masa de lucru. De multe ori, mă las dusă de inspirația de moment. Inspirația vine din natură, din ilustrații, din viața de zi cu zi. Uneori, visez unele modele, iar a doua zi ele devin reale.”
Anul acesta, Raluca a mers pe ideea de sărbători în familie, acasă, cu bradul împodobit, globuri, îngerași, șemineul cu șosete atârnate. Totul, în combinația de culori roșu-verde-alb-auriu și mult sclipici. Toate elementele sunt lucrate cu migală și așezate pe turtă dulce, realizată din ingrediente de calitate: ouă, unt, miere, făină, coajă de portocală și nelipsitele condimente de scorțișoară și ghimbir. „Am avut grijă să combinăm ingredientele în așa fel încât produsul final să se topească în gură, să îți mai dorești încă o bucățică.” (povestipebiscuite.ro)
Art&Craft by Teo
„Art&Craft by Teo” a apărut în anul 2020. Inițial, Teodora Balate a început cu mici colțuri de natură colorate din licheni, apoi s-a întors la pasiunea din copilărie, pictura. Așa a început să picteze textile. „Pandemia a fost un moment de pauză în care am avut timp să mă gândesc la visul meu – îmi doream să creez, să aduc bucurie prin culoare!” Unicitatea este o trăsătură dominantă a creațiilor sale. „Sunt cel mai mare critic al meu! Nu am făcut niciodată rabat la calitate.”
Anul acesta, Teo a pregătit decorațiuni de Crăciun ceramice, portfarduri și fețe de pernă, toate pictate manual. Vor fi și cadouri personalizate, în limita timpului disponibil. Teo crede în echilibrul dintre tradiție și inovație. „Îmi amintesc de obiceiurile și simbolurile tradiționale de Crăciun și încerc să le aduc în prezent, cu ajutorul unor tehnici și materiale inovatoare. Decorațiunile ceramice pictate sunt cel mai bun exemplu. Ele includ simboluri specifice, cum ar fi măceșe, crenguțe de brad, frunze și mesaje pozitive, precum bucurie, fericire, magie, credință, iubire.” (artcraftbyteo.ro)
Moțart
Moțart a fost lansat la jumătatea anului 2021. „Am vrut că numele brandului să fie ceva aparte, unic și să se potrivească cu produsele pe care le comercializăm. Așa a apărut Moțart și semnifică artă cu moț/fii mai cu moț”, explică Ruxandra Cristescu, jumătatea feminină a business-ului. Împreună cu partenerul ei, George Lebu, creează ilustraţii şi mesaje haioase, pe care le imprimă pe broşe, lumânări sau cartoline. „Ne-am gândit să deschidem acest business unde să ne putem exprima liber, fără să mai auzim «mută și tu ăla mai la stânga», «auzi, da’ nu poți face și tu logo-ul ăla mai mare?» etc.” Inspirația și-o iau din viața de zi cu zi, din discuțiile dintre ei, de la filme, muzică sau cărți. „Vine când nu punem presiune pe noi, și mai puțin atunci când o căutăm cu disperare. De aceea, indiferent unde suntem, notăm repede când ne vine o idee. Apoi, în cursul săptămânii, reluăm ideile, le filtrăm și ne punem pe treabă.”
Anul acesta, în colecția de iarnă, vor avea produse mai puțin „crăciunistice”. Colecția include calendar, notebooks, căciuli, sweatshirts, lumânări parfumate, dar și câteva stickere și cartoline cu tematică de Crăciun. „Bineînțeles, cu glumițele aferente.” Totuși, au și produse care se încadrează foarte clar la decorațiuni de Crăciun și care combină tradiționalul cu noutatea: lumânările parfumate din ceară naturală de soia, care vin în arome de sărbători de iarnă – plăcintă cu mere, scorțișoară și ghimbir, dar și vanilie și cafea. „Deși folosesc mesaj pesimiste, produsele Moțart sunt colorate, pline de viață și umor”, ne asigură Ioana. (motart.ro)
Le Cose Animate
„Am pornit Le Cose prin anul 2011, ca o încercare de a mă descoperi profesional. Cu un background economic în liceu și unul de Comunicare și PR în facultate, nu mă simțeam împlinită în niciunul dintre domenii”, spune Ioana Bugean. Iubirea pentru frumos a venit chiar din copilărie, când realiza din reviste propriile colaje cu imagini, care deveneau apoi coperți de caiete. „Am descoperit tot felul de tehnici de DIY online și tot procesul a fost autodidact. Am cumpărat o cutie de lemn pe care am decorat-o, apoi din banii câștigați le-am cumpărat pe următoarele două și tot așa.” Le Cose a crescut organic, iar în timp s-a transformat într-un business de familie, unde, în micul atelier, împreună cu mama și sora ei, precum și alți trei angajați, Ioana se bucură să aducă zâmbete pe buzele clienților. „Inspirația vine constant din partea copiilor noștri și a poveștilor pe care le descoperim împreună cu ei. Iubirea pentru natură ne-a făcut să alegem mereu materiale din lemn, bumbac, lacuri ecologice.”
„Pentru noi, în copilărie, cea mai dragă poveste de Crăciun era cea a Spărgătorului de Nuci. Bunica ne citea mereu această poveste și am rămas foarte atașate de ea. Încercăm, azi, să o reproducem și să o reinventăm în fiecare colecție de Crăciun.” Una dintre clientele fidele este o doamnă care de zece ani cumpără câte un ornament personalizat pentru fiul ei. Își dorește să continue această tradiție până când fiul își va întemeia propria familie. „Atunci, îi va dărui o cutie plină cu ornamentele de brad realizate anual de noi. Recunosc că am simțit o bucurie greu de descris să aflu că noi chiar facem parte din poveștile unor oameni pe care nu i-am văzut și poate nu-i vom cunoaște niciodată!” (lecose.ro)
Foto: PR.
Articol publicat în revista A List Magazine (29).
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…