Monica Cismaru ∙ October 14, 2021 ∙ 14 min read

covasna

Am avut ocazia să explorez unul dintre cele mai atractive obiective turistice ale României – stațiunea Covasna, un tărâm magic al apelor minerale tămăduitoare, al celui mai curat aer din țară și al mofetelor, aceste minuni naturale sub forma unor emanații de bioxid de carbon care pot ameliora numeroase afecțiuni.

După un drum lin de trei ore și jumătate, am ajuns în stațiunea Covasna și am început periplul de descoperire ale minunilor pe care le oferă acest loc din inima României. Datorită varietății resurselor naturale, Covasna este una dintre cele mai căutate stațiuni balneoclimaterice din România. Prezența apelor minerale, a mofetelor (emanații de dioxid de carbon natural), a aerului bogat în ioni negativi au făcut posibile dezvoltarea turismului balnear și elaborarea metodei Covasna – o procedură de tratament folosită de mai bine de cinci decenii, de care se poate beneficia numai în stațiunea Covasna.

Stațiunea Covasna

Stațiunea Covasna

Am testat și am gustat pe rând din toate beneficiile tămăduitoare ale Covasnei, de la băile cu apă minerală la mofete, ne-am umplut plămânii de aer curat, puternic ionizat, am admirat peisajele mirifice, ne-am bucurat de o primire premium la Zabola Estate, unde am experimentat zborul cu balonul ancorat, am gătit kurtos kalacs, am făcut o sesiune relaxantă de yoga, ne-am plimbat pe domeniul vast care te face să te simți ca-n povești și am luat cine savuroase într-o companie plăcută.

UNDE STAI?

Noi am experimentat cazarea în trei hoteluri de patru stele din stațiune, și anume Căprioara, TTS și Clermont, toate renovate recent și care oferă servicii premium. Sunt dotate cu camere spațioase, cu tot confortul și fiecare dispune de spa (saună, piscină etc) și de centru de tratament cu mofete și băi cu apă minerală.

Căprioara Spa&Wellness Resort (****)

caprioara covasna

Hotelul Căprioara este dispus pe 9 etaje și oferă o priveliște completă asupra orașului Covasna și asupra Arcului Carpatic. Este una dintre cele mai cunoscute unități de cazare și tratament din Covasna, stațiune de renume internațional datorită bogăției sale în resurse naturale utilizate în prevenirea bolilor cardiovasculare. Hotelul a fost renovat recent în urma unei investiții private consistente și se bucură de un design rafinat, modern – are 236 de locuri de cazare, cu 119 camere duble, 17 camere single, 4 camere pentru persoane cu dizabilități și patru apartamente.

caprioara covasna

Vedere de la barul panoramic al Hotelului Căprioara Covasna

Căprioara Spa&Wellness Resort are două restaurante potrivite pentru cinele romantice sau mesele cu familia și două baruri, dintre care unul panoramic, situat la etajul 9.

Tot la hotelul Căprioara se află și Centrul Balnear Covasna, singurul din stațiune care are trei mofete și este situat direct pe sursa de gaz.

mofeta

Mofeta de la Centrul Balnear Covasna

 

Hotel TTS (****)

hotel TTS covasna

TTS Spa &Wellness Hotel e situat la altitudinea de 564 de metri, la un sfert de oră de mers cu mașina din centrul stațiunii Covasna. Spațiul este relativ nou și are o capacitate de 116 persoane – 58 de camere și apartamente – dintre care apartament prezidențial, unul deluxe și trei apartamente family.

hotel TTS covasna

Centrul de wellnes are piscină, saună, masaj și tratamente balneoclimaterice – băi de ape minerale, mofetă, aeroterapie, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerosoli, kinetoterapie, împachetări cu parafină, masaje medicale etc. Hotel TTS are și un restaurant cu preprate tradiționale și gourmet.

 

Hotel Clermont (****)

clermont covasna

Capacitatea maximă de cazare a hotelului este de 212 locuri dispuse în 106 camere și apartamente. Hotelul Clermont a fost inaugurat în noiembrie 2007 (corp principal), respectiv decembrie 2010 (corp secundar) și are un design modern, cu atenție la detalii. Hotelul are și centru de conferințe și centru de spa și wellness- cu tratamentele corporale bazate pe fito-extracte organice măresc sănătatea corporală şi redau tinereţea. Centrul de Sănătate Clermont reprezintă componenta de bază a acestui complex hotelier și oferă urmatoarele facilităţi şi servicii:

  • Mofeta naturală
  • Secţia de hidroterapie dotată cu:  căzi pentru băi cu ape carbogazoase, căzi pentru băi galvanice și aparatură pentru aerosoli; căzi multifuncţionale cu posibilitatea de a face jacuzzi, aromohidroterapie cu adaos de diferite esenţe de plante în scop relaxant sau duş subacval cu efecte de relaxare generală, prin masajul profund muscular pe care îl exercită jetul de apă cu o presiune de 3 – 6 atmosfere.
  • Aparatură de electroterapie ultramodernă, computerizată care produce curenţi de joasă, medie şi înaltă frecvenţă precum şi câmpuri electromagnetice de joasă frecvenţă. În electroterapie se utilizează curentul electric în doze fiziologice cu efect biologic benefic asupra organismului uman fără a pune în pericol în vreun fel starea de echilibru bio-umoral a organismului altfel decât în sens pozitiv. Proceduri posibile:curenți interferențiali, curenți diadinamici, curenți Trabert, magnetodiaflux, unde scurte, ultrasunete, terapie laser, limfomasaj.
  • Sala de masaj manual medical;
  • Sala de gimnastică medicală unde se poate executa kinetoterapie cu aparate, kinetoterapie pe grupe mici de afecţiuni sau kinetoterapie individuală recuperatorie în vederea recuperării funcţiilor diminuate sau pierdute după anumite boli.

CE TRATAMENTE POȚI FACE?

Covasna ar trebui să fie printre primele opțiuni pentru cei care caută o destinație de relaxare, de tratament și de wellness. Nu e o destinație potrivita doar celor care au nevoie de tratamente recomandate de medic, ci și celor care doresc să prevină anumite afecțiuni și să dea un reset, un refresh și un detox organismului chinuit de stres, de o alimentație nesănătoasă, de poluare și de un stil de viață deficitar.

metoda covasna

Stațiunea este cunoscută, cum spuneam, în special datorită mofetelor și băilor cu apă tămăiduitoare minerală. Există și surse de apă pe care o poți bea, apă puternic mineralizată și benefică pentru sănătate, iar izvoarele sunt disponibile chiar în centrul stațiunii, de unde poți merge să-ți umpli câteva sticle cu apa- minune.

Centrul principal de interes al stațiunii îl constituie însă mofetele – gaze rezultate din emanaţiile postvulcanice existente în zona de curbură a arcului Carpatic, din care se utilizează ca factor terapeutic dioxidul de carbon existent în proporţie de 95 – 98%.

Mofetele din această zonă sunt unice în Europa şi în lume. Alături de dioxidul de carbon, gazul mofetarian mai conţine şi alte gaze de emanaţie vulcanică: amoniac, sulf etc., precum şi heliu şi radon în cantitate mică care exercită o pulverizaţie a moleculelor de CO2, crescând puterea de pătrundere a acestuia. Dioxidul de carbon în sine nu este propice vieţii, dar, utilizat în scop terapeutic (absorbţia lui la nivel tegumentar) aduce beneficii deosebite circulaţiei sanguine prin vasodilataţia periferica şi sistemică.

Mofeta naturală are ca efect creşterea fluxului sanguin prin pătrunderea CO2 prin piele atât prin tegument cât şi la nivel muscular. Acţiunea este directă asupra musculaturii netede a vaselor de sânge, mai ales asupra vaselor foarte mici (arteriole), acţiune care este considerată superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice.

Cum funcționează terapia prin mofetă?

Se execută în poziţie ortostatică, pentru jumătatea inferioară a corpului timp de 5 – 20 minute progresiv.

mofeta

Fiind mai greu, dioxidul de carbon formează o patură în partea de jos a mofetei – zonă ocupată de jumătatea inferioară a trunchiului, unde exercită acţiunea sa benefică. Concentraţia mult mai scazută de CO2 aflată în straturile superioare ale gazelor mofetariene stimulează respiraţia, deci transportul de oxigen către ţesuturi şi creier, ducând chiar la creşterea performanţelor intelectuale.

Amenajarea pentru pacienți a acestor mofete ia forma unor amfiteatre cu trepte de lemn, în care poți face băi uscate – pur și simplu petreci câteva minute sau zeci de minute (doar la recomandarea medicului) în liniște, nemișcat, în picioare, fără încălțăminte. Astfel, se pot trata afecțiunile cardiovasculare, bolile dermatologice, ginecologice și endocrine, precum și unele afecțiuni ale aparatului locomotor – reumatisme cronice degenerative articulare. Le este recomandată celor care suferă de hipertensiune, de nivel crescut al colesterolului, fumătorilor, persoanelor care au probleme cu circulația precum și celor care lucrează în frig.

Ca fapt divers, gazul mofetarian are efecte benefice și asupra potenței, fiind recunoscut ca un foarte bun afrodisiac natural, deoarece dinamizează potența sexuală a bărbaților prin procesul de vasodilatație.

Și, nu în ultimul rând, cura din mofetă stimulează transportul de oxigen către țesuturile organismului, inclusiv către creier, ceea ce duce la creșterea randamentului intelectual.

Celalalte minuni ale Covasnei sunt băile cu apă minerală naturală, având un conţinut mare de gaz carbonic dizolvat.

apa minerala covasna

Baia cu apa minerală îmbină efectul factorului termic al apei cu factorul mecanic şi factorului chimic al dioxidului de carbon. Având un conţinut mare de gaz carbonic, acid carbonic dizolvat şi bule de CO2 se formează o peliculă fină termoizolatoare pe tegumentul aflat în cadă în contact cu apa. Această peliculă, prin stimulare microtactilă, produce o vasodilataţie activă prin eliberarea de substanţe vasoactive capilare, ceea ce duce la îmbunătăţirea circulaţiei periferice – asupra inimii are un efect de tip “digitalic”, prin antrenarea economică a inimii fără solicitări energetice. Se execută la o temperatură de 33 – 34 grade, timp de cel mult 15 minute, cu corpul în imersie generală sau parţială.

Combinarea aceluiaşi factor terapeutic CO2 sub formă de mofetă şi baie creează un efect cumulat de vasodilataţie. Aceasta înseamnă o hrănire mai bună a ţesutului şi celulelor, preluarea mai rapidă a deşeurilor metabolice normale sau patologice şi transportul lor la organele specializate pentru a fi prelucrate şi eliminate, deci reducerea procesului inflamator şi normalizarea proceselor metabolice la nivelul organelor, ţesuturilor şi celulelor.

Sunt numeroase centre unde pot fi făcute aceste cure cu ape minerale și mofete, principalele fiind Centrul Balnear Covasna, Complexele de la Hotel TTS și Clermont, Spitalul de Recuperare Cardiovasculara Dr. Benedek Géza sau Centrul de Băi Hătuica.

Mofeta de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculara Dr Benedek Geza

Mofeta de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculara Dr Benedek Geza

  • Centrul Balnear Covasna este singurul din stațiunea Covasna care deţine trei mofete şi este situat direct pe sursa de gaz mofetic şi apă minerală.
  • Dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, Centrul Balnear Covasna este specializat pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare (arteriopatii, cardiopatie ischemică cronică, hipertensiune arterială stadiul 1 şi 2, afecţiuni venoase, valvulopatii), afecțiuni neurolgice, afecţiuni reumatice, alte afecţiuni (boli endocrine, în general hipofuncţionale, boli de nutriţie: diabet zaharat compensat, obezitate, gută, afecțiuni dermatologice, psoriasis, eczeme cronice).
  • Băile carbogazoase și mofetele reprezintă un factor execlent în tratamentul hipertensiunii arteriale.
  • Prin efectul vasodilatator se asigură reducerea tensiunii arteriale atât pentru cord, cât și pentru circulația periferică. Nu întâmplător, mofetele au ajuns să e denumite “laboratoare de însănătoșire” şi, împreună cu apele minerale carbogazoase, conferă unicitate tratamentului balnear.

 

UNDE MERGI PENTRU RELAXARE ȘI AGREMENT

Parcul Domeniului Zabola

Parcul Domeniului Zabola

Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, Covasna este o experiență turistică în sine. Are numeroase atracții pentru amatorii de drumeții, explorări și vizite în locuri speciale, cum ar fi Zabola Estate sau Balvanyos Resort.

Zabola Estate

Zabola Estate se întinde pe un teren de 40 de hectare. Aici e un parc imens, amenajat ca o grădină englezească, cu castele, hotel, iazuri, herghelie. Zabola Estate aparține familiei de nobili Mikes, cu o istorie ce începe încă din secolul al 15-lea, care deține aici castele vechi de câteva sute de ani. Familia a amenajat propietatea în scopuri turistice la cele mai înalte standarde.

Zabola Estate

zabola estet x balloon transylvania

X Balloon Transylvania

Aici ne-am bucurat de zborul cu balonul ancorat, oferit cu amabilitate de X Balloon Transylvania. De sus, se poate admira in toata splendoarea domeniul Mikes de la Zabola. Zborul cu balonul cu aer cald este o experiență pentru toată viața. Un călător poate admira peisajul dintr-o nacelă sub un imens balon colorat. Fără graba cotidiană, fără zgomot, doar un zbor aparent fără sfârșit. Programul cu balonul cu aer cald depinde complet de vreme, fiind necesară o programare prealabilă.

Călătoria noastră din Covasna a continuat cu Balvanyos Resort, situat în mijlocul pădurilor ce înconjoară Lacul Sfânta Ana.

Balvanyos Resort

Balvanyos Resort

Grand Hotel Balvanyos dispune de 102 camere cu vedere spectaculoasă spre munți, cuprinzând camere twin, queen, în regim single sau double, junior suite și apartament cu 2 dormitoare pentru familii mai mari, decorate modern și prietenos.

Balvanyos Resort

Balvanyos Resort

 

Balvanyos Resort

Balvanyos Resort

Hotelul dispune de un restaurant principal, ideal atât pentru cine romantice sau în familie, cât și pentru organizarea evenimentelor cu până la 200 de participanți.

GastroLAB Restaurant & Terrace formează zona rustică a complexului hotelier, care cuprinde un restaurant și o terasă special amenajată pentru gustări tradiționale, scoase chiar din cuptorul bunicii.

Bucătăria inovativă din GastroLab pornește de la origini și rețete secuiești, dar preparatele oferite sunt reinterpre- toate conform obișnuințelor gastronomice din secolul 21.

Seara aici se organizează cine BBQ, întâlniri la focul de tabără sau concursuri de gătit, după preferințele partici- panților.

Noi am avut ocazia să luăm masa la noul Restaurant Fork, cu specific gourmet, amenajat după un concept inedit, ce propune o experiență culinară fine dining de neuitat, cu preparate exclusiviste create de chefii bucătari.

Desertul de la Restaurant Fork

Desertul de la Restaurant Fork

Experiența de la Balvanyos Resort culminează cu Grand Santerra Spa – o oază de relaxare și sănătate ce se întinde pe 2000 m2, integrată perfect cu natura, printre izvoare tămăduitoare și brazi seculari. Centrul Spa potențează farmecul acestui loc binecuvântat, oferind spații interioare și exterioare care se împletesc firesc și fără efort – căzi de baie încălzite ascunse printre conifere, bazine cu ape și hidromasaje, încăperi pentru experiențe spa individuale, saune, băi cu aburi, camera salină. Centrul mai cuprinde o sală de fitness profesională cu o terasă exterioară de unde pornește o pistă de alergare de 1,7 km, și facilități de balneo-fizioterapie și de recuperare. Ziua spa nu va fi completă fără o salată sau un fresh de fructe, consumate la Spa Café.

Balvanyos Adventure Park te așteaptă să-ți testezi limitele, sub atenta îndrumare a instructorilor alpiniști. Traseele au grad diferit de dificultate, astfel încât atât adulții cât și copiii se pot bucura în deplină siguranță de tiroliene și de diferitele trasee cu obstacole. Un traseu mai special este cel de teambuilding pentru grupuri. 

Hotelul este situat la o distanță de parcurs pe jos de multe atracții populare ale zonei:

Grota Sulfuroasă (la distanță de 800 m), cea mai mare mofetă naturală a Europei

Balvanyos Resort

În drum spre Grota sulfuroasă

Băile Fetelor Apor (500 m), unde putem experimenta armonia între natură și creația umanăBăile Hammas (Mikes 900 m), recomandăm să fie nu numai vizitate, dar și încercate.

Băile fetelor Apor

Băile fetelor Apor

Băile și Mofeta Vallato (1200 m), aici puteți constata pe viu activități postvulcanice;

Ruinele Cetății Balvanyos (2000 m), recomandat pentru iubitorii istoriei și ale panoramelor superbe;

Cele mai importante locuri de vizitat din zona extinsă sunt Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș, zone protejate, aflate la 9 km distanță de hotel, formate în două conuri vulcanice din Masivul Ciomatu, priveliște nu trebuie ratată!

Aș mai putea continua încă pe-atât poveștile din excursia noastră din Covasna, dar mă opresc aici și vă las să descoperiți singuri minunile pe care le găsești la doar câteva ore de mers cu mașina din București!

 

Foto: PR, arhiva personală

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…