Alina Aliman ∙ July 25, 2024 ∙ 9 min read

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile internaționale, programare, gaming influencing sau chiar… cursuri. Am vrut să aflăm mai multe despre cum jocurile pe calculator fac parte integrantă din viața și cariera Laurei Lăzărescu, CEO la ECHO School. Interviu de Alina Aliman.

Cum se numește jobul tău și ce faci tu, concret?

Sunt CEO la ECHO School și Managing Partner la BISM (Bucharest International School of Management) și de vreo 14 ani lucrez în domeniul educației. Practic, jobul meu presupune dezvoltarea programelor academice de facultate pentru tinerii care își doresc o carieră în industria dezvoltatoare de jocuri. Programele care vor începe în septembrie anul 2024 sunt calibrate pe trei arii de expertiză – Game Design&Development, Game Engineering și de Arts and Animation. Iar profesorii sunt chiar profesioniști care lucrează în industria dezvoltatoare de jocuri. Un alt mare avantaj este acreditarea internațională câștigată la finalizarea celor trei ani de studiu, o diplomă oferită de una din cele mai bune universități din lume în domeniu, Abertay University. Până acum cei care doreau să studieze acest domeniu și să învețe cum să dezvolte jocuri video, să facă programare sau animație pentru jocuri video nu aveau nicio opțiune de licență pe piața locală și erau nevoiți să plece din țară. Sau să învețe pe cont propriu.

Când și de ce ai ales acest domeniu de activitate?

Încă mi se pare incredibil că din a conduce o școală de business, am ajuns să conduc și o școală care are programe de licență în dezvoltarea de jocuri. Iar pentru asta le sunt recunoscătoare colegilor fondatori din industrie, Amber Studio. Oamenii de acolo voiau cu toată tăria să creeze oportunități de învățare academică pentru absolvenții de liceu din România, ca aceștia să poată urma programe de licență de calitate în dezvoltarea de jocuri la ei în țară. Iar eu mă las ușor cucerită de oameni extraordinari, care vor să facă lucruri mari. Așadar, cam de prin 2021, am început să mă imersez încet, încet în industria de dezvoltare de jocuri. În cariera mea, am avut parte de sute de întâlniri cu manageri din aproape toate domeniile, însă nivelul de pasiune din industria de dezvoltare de jocuri este greu de egalat. 

Cât despre relația mea personală cu jocurile video, aceasta a început când aveam vreo 6 ani și sora mea mai mare nu putea să-și explice de ce îmi place atât de tare să mă joc. Ca să o citez: „care-i treaba cu asta mică şi jocurile video?”. Iar răspunsul meu ar fi acum: dragoste din prima. Bine, ca în orice relație, ne-am mai îndepărtat ocazional, dar pasiunea tot acolo a fost. Iar când a apărut oportunitatea de a face programe de facultate în industria de dezvoltare de jocuri, am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „sky is the limit”.

Ce-ți place cel mai mult la această industrie? De ce?

Oamenii. Ei sunt pe locul unu. Dacă nu ați avut ocazia să lucrați cu o industrie în care majoritatea oamenilor sunt pasionați de ceea ce fac, vă recomand din suflet să o faceți. Iar apoi, pe locul doi, este contextul remarcabil în care funcționează această industrie. Înainte de ECHO School, nu știam că România este un hub european pentru această industrie a cărei cifră de afaceri a fost de 322 de milioane de euro în 2022. Avem peste 220 de studiouri de dezvoltare de jocuri. Ceea ce este impresionant. La nivel global, aceeași industrie a depășit deja, ca valoare de piață alte industrii din sfera entertainment-ului, precum cea a muzicii sau a filmului. Așadar… it is definitely the place to be!

Ce ți se pare cel mai greu în domeniul gaming? E o provocare să fii o fată într-o lume în care se spune că mai mult se joacă băieții?

Eu lucrez  pe partea de educație în această industrie dezvoltatoare de jocuri video și mobile. Așadar, aș zice că nu am autoritatea și nici experiența necesară să răspund la această întrebare. Însă, pot să vă promit că la ECHO School nu va fi o provocare pentru fete să fie studente în programele noastre de facultate. Mai mult decât atât, de când am lansat programele am avut deja o serie de interviuri cu viitorii studenți, iar mai bine de 50% dintre potențialii aplicanți au fost fete. În plus, avem o serie de lectori femei care vor preda în cadrul programului, fiecare cu cariere impresionante în industria de dezvoltare de jocuri.

Care a fost cea mai surprinsă reacție a cuiva când i-ai spus cu ce te ocupi?

Șocul meu a fost invers. Am primit multe reacții pozitive de la comunitatea de business când am anunțat că facem această nouă școală cu programe de licență în Game Design, Game Engineering și de Arts and Animation. Atât de multe mesaje de „bravo!”. E clar că piața educațională din România avea nevoie de așa ceva. Din păcate, nu sunt convinsă că bunica mea (care a împlinit 91 de ani) a înțeles exact care-i treaba cu această nouă școală, dar i-am zis că sunt fericită cu ceea ce fac și a fost suficient.

Momentul tău de absolută fericire de când activezi în acest domeniu a fost…

Am dat răspunsul de mai sus fără să știu ce întrebare urmează. Așa, deci am stabilit că sunt fericită cu ceea ce fac. Acum să mă gândesc la fericirea absolută. Sunt foarte multe momente, sincer. Nu a fost ușor să facem această școală. Ea e construită cu foarte mult efort din partea tuturor partenerilor, inclusiv din partea partenerului academic internațional, Abertay University. E pentru prima dată când aceste programe se livrează într-o altă țară, în afara Marii Britanii. Iar ei au lansat programele de dezvoltare de jocuri în anii ‘90. Așa că, fiecare hop pe care l-am depășit până la lansare, a venit cu sărbătoare și bucurie. Dar să revenim la fericirea absolută. Aș putea să fac un articol întreg despre fiecare interviu pe care îl am cu un aplicant. Fericirea absolută pentru mine este să contribui la un cadru în care studenții ECHO School își găsesc sensul și scopul în dezvoltarea lor ca oameni, iar apoi ca viitori profesioniști în industria dezvoltatoare de jocuri.

Care sunt oportunitățile pentru femei în acest domeniu?

În România, 27% din forța de muncă activă în domeniul dezvoltării jocurilor este reprezentată de femei, un procent peste media europeană în companiile mari, așa arată statisticile prezentate de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), în ultimul său raport publicat anul trecut. Adăugăm la asta și faptul că peste 49% din populația care se joacă este reprezentată de femei. Totuși, cu siguranță există loc de îmbunătățire, mai ales în roluri creative, tehnice și de leadership.

Cât timp ai „pierdut” cel mai mult studiind un joc, încercând unul?

Aleg să răspund la această întrebare din calitate de gamer, nu de lider al unei școli de dezvoltare de jocuri video&mobile. Nu mă mai joc chiar atât de mult, dar abia aștept să explorez cu studenții jocurile video pe care le joacă ei, sau chiar jocurile dezvoltate de ei! Fericirea absolută 2.0. Dar am jucat jocuri care mi-au schimbat viața și care m-au crescut într-un fel sau altul. Timpul maximum pe care l-am petrecut într-un joc a fost de peste 400 ore. În total, cu toate că m-am oprit din calculat fără să ajung la finalul listei de jocuri, sunt cam 1200+ ore petrecute într-o „altă lume”.

Ce sfaturi ai da unei tinere care ar vrea să intre în această industrie?

Să fie curajoasă. Eu lucrez cu mulți tineri. Din 2021, de când am lansat primele programe de facultate pentru BISM, școala unde sunt Managing Partner, am vorbit cu peste 5.000 de liceeni. Iar de când cu ECHO School putem să mai adăugăm câteva sute. Am înțeles ce vor, ce caută, ce le place. Și, mai important, ce le lipsește. Au nevoie de contact direct cu ceea ce poate să însemne viitoarea lor carieră. Așa că eu le recomand să vadă pe bune cum e să lucreze într-o anumită industrie. Să caute oameni care lucrează acolo. Să întrebe. Să exploreze și să fie curioși. ECHO School nu are încă absolvenți care să lucreze în industrie. Mi-ar fi plăcut să pot discuta pe un caz real, dar poate refacem articolul în 2027, când vom avea prima serie de absolvenți.

Ce urmează în cariera ta?

ECHO School are ca scop să creeze profesioniști excepționali, dar și oameni buni, frumoși, care să crească industria de jocuri video și mobile din România. Noi sperăm ca o parte dintre studenți să fie interesați și de latura antreprenorială și să fie dornici să-și deschidă noi studiouri de dezvoltare de jocuri video. Ca să îi sprijinim, ne dorim ca în următorii ani să avem un incubator powered by the industry, poate chiar un fond de investiții, care să ajute tinerii să-și dezvolte propriile jocuri. Dar revenim cu detalii despre asta și în articolul din 2027, când va fi lansat deja.

Pe scurt:

Jocul preferat este… Dark Souls III.

N-am jucat niciodată…  Foarte multe jocuri video.

Snackul perfect pentru o zi de gaming…  Chipsuri.

Serialul pentru care ai abandona oricând un joc este… „The Bear”.

Mă găsiți pe Instagram la @laura.lazarescu.a. (PS: Acum va trebui să încep să folosesc Instagram.)

Foto: arhiva personală. (* ECHO School oferă programele, cursuri și diplome academice de facultate pentru tinerii care își doresc o carieră în industria dezvoltatoare de jocuri.)

Articol publicat în revista A List Magazine (31).

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…