A List Magazine ∙ April 20, 2020 ∙ 7 min read

În fiecare săptămână, un număr tot mai mare de companii și oameni își unesc forțele pentru a ajuta la ținerea în frâu a răspândirii noului coronavirus pe teritoriul României. Iată cine s-a alăturat acum luptei împotriva Covid-19.

 

Pentru a sprijini efortul profesioniștilor din domeniul sănătății din prima linie în gestionarea COVID-19, Ruxette Drăgan a donat suma de 5000 euro Spitalului Elias; sumă ce a permis achiziționarea unui ventilator de înaltă performanță pe care în mod normal nu îl puteau avea. Acesta a fost folosit din prima clipă în care ajuns în spital și va asigura menținerea în viață a pacienților mulți ani de acum încolo.

“Cred în puterea exemplului! Și mai cred că este foarte important să oferim înainte de a primi. Nu putem ignora realitatea. De aceea trebuie să ne adaptăm ei și, acolo unde ne e în putere, să ne scoatem unii pe alții la lumină. Pentru că atunci când avem o cauză și încredere, putem scrie împreună cele mai bune scenarii. De data asta e vorba despre filmul propriilor noastre vieți, așa că, e important să schițăm cât mai bine nouă realitate pe care vrem să o construim. Împreună. Pentru a sprijini efortul profesioniștilor din domeniul sănătății din prima linie în gestionarea COVID-19, în numele meu și al comunității #TheMANIFESTO, am început cu donația sumei de 5000 de euro care a făcut posibilă achiziționarea unui aparat de ventilație de înalta performanță, de către Spitalul ELIAS. El a fost folosit din prima clipă în care ajuns în spital și va asigura menținerea în viață a pacienților mulți ani de acum încolo.

Într-o perioadă în care avem nevoie, mai mult că oricând, este important să putem conta unii pe ceilalți pentru a depăși cu bine această perioadă dificilă, iar eu voi căuta în continuare și alte modalități prin care să sprijin combaterea și reducere efectelor pandemiei COVID-19 în România.

EIT Health a lansat o platformă de intermediere colaborări pentru combaterea COVID-19

Cea mai importantă rețea europeană de inovatori în domeniul sănătății a lansat o platformă de colaborare în care inovatori, oameni de știință, profesioniști din domeniul sănătății și organizații pot înființa parteneriate transregionale pentru a găsi soluții pentru criza provocată de COVID-19. EIT Health caută solicitări și oferte, printre altele, și din Europa Centrală, de Est și de Sud.

Prin implicarea a peste 150 de parteneri din toată Europa care cuprind domeniul cercetării, mediul academic, cel de afaceri și furnizarea serviciilor de sănătate (inclusiv unele dintre cele mai mari spitale din Europa) EIT Health utilizează puterea rețelei sale în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Platforma, care este disponibilă pe site-ul EIT Health, permite celor care lucrează în sectorul asistenței medicale în cadrul cercetării legate de COVID-19 să posteze o ofertă sau să lanseze o solicitare, iar EIT Health ajută la facilitarea găsirii partenerilor din întreaga Europă. În primele zile au fost prezentate peste 200 de propuneri, cum ar fi ventilatoare mecanice care pot fi fabricate fără licență, dispozitive gratuite de decontaminare biologică pentru spitale și aplicații pentru monitorizarea răspândirii virusului.

Scopul platformei este de a afla direct de la experți despre resursele de care au nevoie în acest moment și care sunt resursele pe care le pot partaja în cadrul UE. EIT Health joacă un rol de găsire a potențialilor parteneri, ușurând colaborarea între regiuni pentru găsirea celor mai bune soluții, astfel încât lupta împotriva virusului să fie mai eficientă. Printre solicitări: Centrul de Inovare DEX, EIT Health RIS Hub din Republica Cehă, a început să lucreze la un ventilator mecanic care poate fi construit fără licență din piese cu ajutorul unei imprimante 3D. Takis – un start-up din Italia, aflat printre câștigătorii EIT Health 2019 European Health Catapult – va testa patru vaccinuri pe bază de proteine „spike” pentru Covid-19, mai întâi pe animale, după care urmează o testare clinică de fază I pe voluntari sănătoși. Printre oferte: Oxipit, un start-up care analizează automat imagini medicale oferă un model AI de diagnosticare pe baza radiografiei toracice pentru spitalele care se confruntă cu deficit de radiologi, iar Delox, a oferit de asemenea spitalelor un dispozitiv eficient pentru decontaminare biologică. Din Italia, PatchAI a oferit o aplicație pentru prevenirea contaminarii și monitorizarea populației generale pentru COVID-19, în timp ce SoftMining a oferit spitalelor o aplicație cu ajutorul căreia pot evalua riscul de transmitere a virusului.

 

NO.MAD Talks lansează Kind Market – platforma de schimb de servicii între freelancerii și antreprenorii locali

Pe măsură ce starea de urgență se prelungește iar perspectiva de a ieși din izolare și de a ne relua viața așa cum o știam se îndepărtează, devine tot mai clar că e nevoie să ne gestionăm cu atenție resursele și că e posibil să renunțăm la unele lucruri care ne mai țineau ancorați în normalitatea de dinainte de pandemie.

În contextul în care, deși banii sunt mai puțini, nevoile se mențin iar păstrarea obiceiurilor rămâne obligatorie, pentru buna noastră stare mintală, poate e necesar să ne îndepărtăm cu doi pași de situația curentă și să schimbăm puțin paradigma. Dacă ne-am imagina că am ajuns într-un viitor paralel, în care nici pandemia, dar nici banii nu mai există, oare cum am face să ne asigurăm și cele necesare, și cele dorite? Simplu – prin troc sau, în limbaj de zilele noastre, barter. Practica de a face schimb de produse și / sau de servicii s-ar împământeni iar puținii bani rămași ar fi tratați ca obiecte de colecție.

Ideea de schimb de produse și servicii a apărut pe la finalul lunii martie, după ce NO.MAD Talks organizase deja Online Meetups, întâlnirile online pentru susținerea comunității de freelanceri vreme de vreo două săptămâni. La exact o lună după lansarea sesiunilor, după 13 întâlniri la care au spus prezent peste 350 de participanți, noul concept s-a copt și a devenit NO.MAD Kind Market, o platformă de schimb de produse și servicii între freelanceri și antreprenorii locali.

În urma întâlnirilor la care o serie de profesioniști au vorbit despre cum să îți crești venitul prin metode alternative, elaborarea unui buget de criză, măsurile luate de stat pentru freelanceri, cum să lucrezi pe platforme internaționale, organizarea conferințelor online, productivitate și time management dar și despre găsirea și păstrarea motivației, tehnici de mindfulness care să ne ajute în lucrul de acasă, metode aplicate de relaxare, cum să îți gestionezi emoțiile și cum să îți păstrezi echilibrul, a devenit tot mai clar că freelancerii au strâns rândurile și formează o comunitate mai unită ca niciodată.

Eforturile eroilor anonimi ai zilelor noastre răsplătite cu o experiență culinară pe măsură

În timp ce îndemnul pe care îl auzim zilele acestea este să stăm acasă, există oameni care ies la datorie pentru ca noi toți să trecem cât mai repede peste această grea încercare pentru întreaga societate. Ei sunt polițiștii care sunt în fiecare zi pe stradă pentru a se asigura că respectăm regulile impuse de izolare socială, pentru propria noastră protecție; șoferii și personalul de pe ambulanțe care sunt în prima linie de intervenție; echipele SMURD care sunt în alertă pentru a interveni în orice situație de criză sau urgență generată de noul virus, în plus față de îndatoririle obișnuite. Ei toți sunt eroii anonimi ai zilelor noastre. Cei care își riscă zilnic sănătatea pentru ca noi toți să ne însănătoșim cât mai repede.

Pentru ei și-au unit forțele zilele acestea două companii românești, Metaminds și restaurantul KAIAMO. Începând din Vinerea Mare, cele două companii vor oferi timp de 10 zile personalului din cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, al Poliției Locale Sector 1 și SMURD până la 400 de meniuri de prânz preparate din ingrediente de top locale și cu multă dăruire de chef Radu Ionescu.

Campania va dura până pe 26 aprilie, însă poate continua și după această dată cu sprijinul celor care vor să se implice prin donații individuale.

Related Posts

Deserturi cu istorie, din București – o călătorie dulce

În plină modă a New York rolls și a pannetone-ului cu maia, dospit la rece, la Fundația Calea…

Brunch Festiv: Top 6 locuri din București unde să mergi de Crăciun

Sezonul rece vine cu promisiunea unor întâlniri lungi și simpatice cu prietenii și familia. Și ce duminică ar…

Cadourile de Sărbători: „tentativele de conectare” de care are nevoie relația ta de cuplu

Îți surprinzi partenerul cu un cadou la care te-ai gândit mult? Îi ignori micile gesturi de atenție cu…

Șerbet de clementine. Rețetă by Adrian Hădean

Dacă te-ar întreba cineva ce miros are iarna, care ar fi răspunsul tău? Primul nostru gând a fost…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Traian Galleguillos, chef

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…

Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025

Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță…

Cadourile: codul bunelor maniere

Încă din Antichitate cadourile au avut rolul să exprime gratitudinea. Sau… să înlesnească formarea unei alianțe. În perioada…

Ce face amanta de Crăciun?

Nina Evanghelina se întoarce cu rubrica de opinii, la 10 ani de când a întrerupt-o. Chiar… Ce face…

Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor

Actorul Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor din partea Marinei Americane….

Adriana Lima s-a măritat pentru a doua oară

Supermodelul Victoria’s Secret, Adriana Lima, a anunțat că s-a căsătorit pentru a doua oară. Adriana Lima și-a oficializat…