Lumea culinară se poate bucura de o noua tendință inovatoare care atrage tot mai multă atenție: pairing-ul de apă cu mâncarea.
Dacă în trecut asocierea cu preparatele culinare era considerată vârful rafinamentului gastronomic alături de binecunoscutul vin, acum apa și-a câștigat locul de cinste pe mesele gourmande. Astfel, apa dintr-o simplă băutură de hidratare s-a transformat într-un element cheie al gastronomiei de lux. Somelierul de Apă Ana-Maria Drăgoescu vine cu detalii interesante.
„Nu fac referire doar la o apă anume, ci o varietate largă de ape minerale naturale, fiecare cu o amprentă gustativă unică, concepută să îmbogățească orice experiența culinară, punand in evidenta preparatele. Îmi place sa spun ca pairing-ul de apă cu mâncare nu este un trend, este o revoluție în arta gastronomiei.
Considerată un element esențial și indispensabil vieții, apa este văzută, în general, ca un lichid simplu și neutru. Însă, in calitate de somelier de apă imi doresc să contrazic această percepție, întrucat apa este mult mai complexă decât ne-am imaginat vreodată, conținând minerale care influențează nu doar sănătatea, ci și experiența gustativă. La fel ca și vinul, apa are terroir, iar în funcție de sursa de proveniență, apa poate conține calciu, magneziu, sodiu, fier și alte elemente naturale care îi oferă un gust nișat.
Prin unicitatea mineralitatii sale, apa ne influențează modul în care percepem gustul alimentelor, iar când este corect aleasă, îmbunătățește textura și amplifică aromele oricărui preparat. Mineralitatea determină modul în care apa interacționează cu diferite preparate. Dacă la masă avem o apă bogată în calciu, aici identificăm o textură mai cremoasă și este ideală pentru preparate pe bază de lactate, pește gras sau paste cremoase. Dacă vorbim însă de o apă cu un conținut ridicat de magneziu, aceasta poate avea un gust ușor amar, fiind potrivită pentru feluri de mâncare mai grele sau preparate din carne roșie.
O altă apă-vedeta care adaugă prospețime și poate curăța palatul între mușcături, făcând-o un partener ideal pentru mâncăruri bogate, grase sau cu sosuri consistente este apa carbogazoasă.
Asemenea vinului, care ar trebui ales în funcție de complexitatea preparatului, și apa trebuie selectată cu atenție, pentru a intensifica și completa fiecare fel de mâncare. Pentru a aprofunda această nouă tendință gastronomică, în calitate de somelier de apă, am dezvoltat un ghid pentru acest nou concept, unde am creionat câteva recomandări pentru un pairing corect între apă și diverse tipuri de mâncare.
Pentru preparate ușoare, cum ar fi salatele, fructe de mare, o apă plată cu mineralitate scăzută este ideală. Fiind foarte discretă, nu interferează cu aromele delicate ale alimentelor. O apă cu o mineralizare mică nu va afecta aromele subtile ale preparatelor servite.
Pentru peștele gras, cum ar fi somonul, în calitate de somelier de apa recomand întotdeauna o apă bogată în bicarbonat. Aceasta echilibrează grăsimile și conferă o senzație de prospețime, ușurând inclusiv digestia. De asemenea, apa carbogazoasă naturală este excelentă pentru a curăța palatul între mușcături și da, ne ajuta sa scoatem în evidență gustul bogat al preparatului.
Pentru carnea roșie, aș merge pe asocierea cu o apă cu mineralizare ridicată, bogată în magneziu și fier. Aceste minerale accentuează gustul intens al cărnii și echilibrează bogăția preparatului.
Pentru brânzeturile maturate, apa cu un conținut ridicat de calciu este cea mai potrivită. Textura sa ușor cremoasă completează perfect consistența brânzeturilor, iar mineralizarea ridicată amplifică aromele complexe ale acestora. În schimb, pentru brânzeturile proaspete, o apă mai ușoară, cu mineralizare scăzută, va sublinia linia delicată a acestora.
Când vorbim de desert, ne dorim să avem o apă cât mai discretă, pentru a nu îneca dulceața preparatului. O apă plată, cu un pH echilibrat, va completa în mod armonios deserturile pe bază de fructe sau chiar ciocolată, fără să altereze savoarea produsului final.
Așadar, textura apei joacă un rol important în pairing. Apa carbogazoasă adaugă întotdeauna o dimensiune suplimentară experienței culinare, nu doar prin gust, ci și prin senzația oferită de bulele fine sau mari. Bulele apei carbogazoase joacă un rol esențial, apa cu bule mari oferind o explozie de prospețime, ideală pentru preparatele bogate sau uleioase, în timp ce apa cu bule mici, elegante, poate completa preparatele mai delicate și rafinate.
Când discutam despre cum se defășoară un pairing de apaăcu mâncare, la fel ca la degustările de vin, procesul începe cu o analiză a caracteristicilor apei. Somelierul de apă are rolul de a descrie textura, compoziția minerală, pH-ul și gustul apei. Apoi, apa este degustată alături de fiecare preparat, pentru a putea observa cum aceste elemente influențează și completează mâncarea.
La nivel internațional, tot mai multe restaurante fine dining și hoteluri de lux introduc conceputul de meniu de apă, oferind o selecție largă de ape minerale naturale provenite din surse de renume din întreaga lume. De la izvoarele din Alpi până la ghețarii din Islanda, fiecare apă aduce o experiență și o poveste unică la masă. Printre preferatele mele se numără L’Eau Vive, restaurantul parizian ce este faimos pentu integrarea apei în meniurile gourmet, restaurantul de renume mondial The Fat Duck condus de către Heston Blumenthal celebrul chef din Marea Britanic, dar și Alain Ducasse și restaurantele lui care ii poarta numele, fiind renumit pentru atenția acordată detaliilor, inclusiv Pairing-ului de apa.
Mi-aș dori ca pairing-ul de apă cu mâncarea sa rămână o tendință în plină expansiune, care duce experiența culinară la un nivel superior. Iar apa să nu mai fie considerată doar o băutură simplă, întrucât la nivel internațional se dovedește a fi un element cheie în rafinarea și îmbunătățirea preparat culinar. Astfel, dacă ești un gurmand adevărat și îți place să explorezi cele mai fine detalii ale fiecărui preparat, merită să încerci pairing-ul de apă cu mâncare. La fel ca vinul, apa poate transforma o masă obișnuită într-o poveste culinară extraordinară, memorabilă chiar.“, încheie somelierul de apă.
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…
Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”
Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…
Charlene de Monaco, frumoasa Balului de Crăciun de la Monte Carlo
Prințesa Charlene de Monaco s-a aflat din nou în centrul atenției la Balul de Crăciun de la Hôtel…
Martin Garrix despre magia și energia UNTOLD: ‘Un festival care mă face să mă simt acasă”
De nouă ani UNTOLD, devenit fenomen global a reușit să redefinească experiența muzicală. Fiecare ediție de festival aduce…