A List Magazine ∙ June 21, 2023 ∙ 4 min read

A cere ajutor este primul pas spre libertate și vindecare. Din acest motiv, Asociația ANAIS încurajează victimele să caute sprijin, dacă se găsesc într-o situație de abuz economic. 

Pentru a vedea și înțelege amploarea acestui fenomen, Asociația ANAIS, cu sprijinul Raiffeisen Bank România, a realizat primul studiu la nivel național pe tema violenței economice, din care reiese faptul că peste 60 % dintre victimele violenței domestice au experimentat cel puțin o formă de abuz economic.

„În România, noțiunea de violență economică este aproape inexistentă. Acest fenomen este studiat și gestionat la nivel internațional și considerăm oportună lansarea unei discuții similare și în spațiul local. Credem că este important să măsurăm amploarea acestei probleme în societatea românească și, totodată, să creștem gradul de conștientizare asupra violenței economice. Cu ajutorul partenerului nostru, ANAIS, contribuim activ la maparea fenomenului din România. Obiectivul nostru este ca femeile din România să poată identifica semnele violenței economice și să ceară apoi ajutor. Din acest motiv ne-am alăturat eforturilor Asociației ANAIS de a asigura sprijin și consiliere juridică, dar și psihologică victimelor violenței economice” a declarat Alina Rus, CFO Raiffeisen Bank România.

Cercetarea a fost desfășurată în perioada mai – iunie 2024 și a implicat beneficiarele Asociației ANAIS, cu vârste cuprinse între 20 și 57 de ani. Rezultatele indică faptul că mai mult de jumătate dintre participante (60,4%) au fost victime ale violenței economice, manifestată prin restricții în ceea ce privește accesul la banii proprii sau la conturile bancare.

Principalele concluzii ale acestui studiu sunt:

– Controlul financiar: Respondentele au indicat diverse forme de abuz economic, inclusiv privarea de mijloace economice esențiale (45,8%), restricționarea accesului la banii proprii (52,3%) și tragerea la răspundere pentru cheltuielile personale (74%).

– Impactul asupra vieții personale și profesionale: 74% dintre respondente au menționat că violența economică le-a afectat în mod semnificativ sănătatea mintală, resimțind un stres crescut.

– Restricționarea angajării: 52,1% dintre participante au declarat că au fost împiedicate să lucreze sau să avanseze în carieră, iar 55,8% au fost forțate să renunțe la un loc de muncă sau să își reducă orele de lucru.

– Educație și gestionare financiară: În ciuda nivelului ridicat de educație (76% având studii superioare sau postuniversitare), violența economică rămâne prevalentă, subliniind natura nediscriminatorie a acesteia.

„Violența economică este o formă subtilă, dar extrem de distructivă de abuz, care afectează nu doar independența financiară a femeilor, ci și sănătatea lor mintală și fizică. Prin educație și promovarea unei culturi a suportului față de victimele violenței economice, putem oferi acestora instrumentele necesare pentru a-și recâștiga autonomia. A cere ajutor este primul pas spre libertate și vindecare. Din acest motiv, încurajăm victimele să caute sprijin, dacă se găsesc într-o situație de abuz economic. Noi suntem aici pentru a le oferi ajutorul necesar pentru a-și recâștiga independența și proteja drepturile.” – Carmen Nemeș, Președinte Asociația ANAIS.

Această cercetare reprezintă un prim pas în înțelegerea violenței economice împotriva femeilor din România și contribuie la identificarea corectă și creșterea gradului de conștientizare asupra acestui fenomen.

Conform studiului, cea mai comună formă de violență economică, resimțită de aproape trei sferturi dintre respondente, este reproșul legat de achiziția unor bunuri. În 6 din 10 cazuri, violența economică include limitarea accesului la resurse financiare și bunuri de bază, în timp ce resursele familiei sunt utilizate în alte scopuri decât cele esențiale.

Studiul oferă, de asemenea, recomandări organizațiilor non-guvernamentale, dar și autorităților abilitate, subliniind necesitatea dezvoltării unor programe educaționale și de consiliere pentru sprijinirea persoanelor direct afectate.

În continuarea studiului, Asociația ANAIS, cu sprijinul Raiffeisen Bank România, va derula o campanie de informare și conștientizare cu privire la violența economică, pentru sprijinirea victimelor și promovarea unui mediu în care toate persoanele pot obține independență și securitate financiară. Mai multe detalii aici asociatia-anais.ro.

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…