Alina Burlacu ∙ September 5, 2022 ∙ 2 min read

Dacă ai dat vreodată vina pe părinți pentru alegerile tale alimentare, într-un fel ai avut dreptate. Dar nu pentru ce ți-au pus în farfurie, ci pentru moștenirea genetică transmisă din generație în generație. 

Motivul pentru care oamenii aleg și adoră anumite alimente și le resping și urăsc pe altele ar părea că se leagă nu de obișnuințe sau cultură. De fapt, ultimele studii științifice arată că mâncatul este legat de genetică. Exact! De ADN-ul fiecăruia.

Un studiu publicat de Nature Communications arată că există sute de variații genetice care sunt legate de anumite alimente, inclusiv cele care vă pot influența decisiv alegerea unor mâncăruri precum peștele gras sau ardeiul iute.

În cadrul unui studiu genetic al preferințelor alimentare, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au analizat răspunsurile a peste 160.000 de participanți de la Biobank din Marea Britanie despre alegerea a 139 de alimente și băuturi diferite, folosind o scară de nouă puncte.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au creat o „hartă a alimentelor” cu trei grupuri de alimente legate de genetică: alimente foarte gustoase, cele cu un conținut scăzut de calorii și alimentele cu gust intens.

În timp ce unii au ales alimente foarte gustoase (precum carnea, lactatele și dulciurile), alții au preferat gustul intens (alcoolul sau condimentele ori ardeii iuți), iar alții au preferat fructele și legumele (alimente care au un conținut scăzut de calorii).

Și, dacă erai și în căutarea unei explicații pentru lipsa ta de chef atunci când prietenii sau copiii îți propun să faci mișcare, află că tot genetica dictează și atunci când este vorba despre preferința pentru mișcare și sport.

Același studiu arată că persoanele care aleg, în mod repetat, mâncarea gustoasă sunt predispuși la un nivel mai scăzut de activitate și au un risc de obezitate mai mare.

Pe de altă parte, cei care preferă aromele intense au un nivel scăzut de colesterol și aleg să facă o activitate fizică mai frecvent, dar au și preferințe mai accentuate pentru alcool sau fumat.

Deși aleg alimente cu un conținut scăzut de calorii, consumatorii de fructe și legume se pare că sunt predispuși genetic să facă mai multă activitate fizică. 

Foto: Hepta.

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…