But first, coffee. Cu acest gând îmi încep fiecare zi și a fost o plăcere pentru mine să pot sta de vorbă cu oameni care împărtășesc aceeași pasiune cu mine– cafeaua, dar la un nivel superior. Oameni care au creat povestea unui business de succes pornind de la o ceașcă de cafea cu semnătură, pe care au preparat-o mai întâi în spatele barului, iar azi au ajuns întreprinzători care îi inspiră pe alții prin parcursul lor.
Azi voi prezenta povestea cafenelei Mingle, aflată într-una dintre cele mai frumoase case din București, un spațiu cu istorie din apropierea Grădinii Icoanei, care l-a și inspirat pe Cătălin Ciurezu (36 de ani), owner-ul Mingle, originar din Târgoviște, să-și deschidă aici afacerea la care visa încă de pe când lucra ca barista.
Cătălin era familiarizat cu zona în care se regăsește acum Mingle încă de când obișnuia să plimbe câinele familiei, pe Fritz, prin Grădina Icoanei. Cucerit iremediabil de farmecul boem al zonei, își imagina cum ar fi să-și deschidă aici propria lui cafenea.
De la vis la realitate n-a mai fost decât un pas, pentru că decizia a fost luată spontan, povestește Cătălin, într-un weekend de iunie, după ce a vizitat casa devenită disponibilă. În scurt timp, aici a luat naștere afacerea de familie Mingle, un vintage&coffee shop șic, în care vânzarea cafelei de specialitate se împletește vânzarea de antichități și obiecte de decor atent selecționate de soția lui Cătălin, Nicoleta (34 de ani), lucru ce a inspirat și numele ales pentru cafenea – Mingle.
Cătălin și Nicoleta aveau experiență anterioară în comerțul cu antichități și obiecte vintage și așa s-au și cunoscut, prin intermediul acestei îndeletiniciri. Tatăl Nicoletei, alături de fratele ei, lua parte adesea la un târg de antichități din Iași, iar microbul a cuprins-o în timp și pe ea și astfel a ajuns să aducă pasiunea de la Iași în cafeneaua cochetă de azi, de lângă Grădina Icoanei.
Cătălin și Nicoleta nu sunt numai tineri întreprinzători, ci și tineri părinți. Cuplul are doi copii- Agatha, de trei ani, și Amza, în vârstă de un an, iar Cătălin îi atribuie Nicoletei meritul de a se ocupa de creșterea de celor mici, pe lângă care reușește să strecoare și aranjarea vintage&coffee shop-ului Mingle.
”Mingle înseamnă “amestec”. Conceptul care a stat în spatele ideii a fost mixul între pasiunea mea, cafeaua de specialitate, și pasiunea Nicoletei, obiectele vintage. Nu a existat un proiect pe hârtie. A fost un gând care a luat naștere spontan, într-un weekend de iunie, după ce am văzut această casă. Amenajarea spațiului a durat în jur de două luni, iar acum, gândindu-mă retrospectiv, cred că au existat două mari provocări. Prima provocare a fost selectarea și aranjarea obiectelor vintage, astfel încât să nu încărcăm vizual spațiul, pentru că mi-am dorit să scot în evidență și detaliile de interior ale casei. Iar cea de-a doua provocare a fost să recondiționez ferestrele casei, asta mi-a luat cel mai mult timp, pentru că m-am ocupat de ele personal.
Mingle este mai mult de cât o cafenea pentru că este un vintage shop și pentru ca este și o afacere de familie. Pentru noi, Mingle este un loc special, pentru că reprezintă materializarea pasiunilor noastre. Îmi amintesc cu drag de vremea în care mergeam în Grădina Icoanei la plimbare cu Fritz (câinele nostru) și ne imaginam cum ar fi ca într-o zi să deschidem chiar noi o cafenea în aceasta zonă minunată”.
Cătălin vrea să le inducă celor care calcă pragul Mingle atmosfera din trecut, din casele vechi, boierești, în care clinchetul ceșcutelor de porțelan se aude pe fundalul somptuos al mobilei stil, cu obiecte încărcate de istorie, cum ar fi o lampă de perete, fabricată în Olanda undeva în secolul al XVIII-lea.
Spațiul e plin de antichități și de obiecte vintage, care pot fi admirate și cumpărate în timp ce se savurează o cafea de specialitate, aleasă de Cătălin de la Sloane, o prăjitorie de cafea locală, iar originile cafelei sunt schimbate periodic.
”Selecția obiectelor o face soția mea, pentru ca în această afacere lucram împreună. Lunar, ea face personal o selecție a obiectelor care urmează să fie expuse în cafenea. Și pot să spun că nu este un lucru ușor pentru că, adesea, multe dintre ele ajung la noi acasă. Cred că se adresează în primul rând cunoscătorilor de antichități, dar consider că oricine ar putea sa se îndrăgostească în mod neașteptat de un obiect de pe rafturile noastre. A fost o reală bucurie pentru noi să observăm că există pasionați de vintage. Vânzarea de antichități susține businessul în aceeași măsură în care îl susține și vânzarea de cafea de specialitate. Din fericire, am putut să ne autosusținem încă din primul trimestru”, adaugă Cătălin, care confirmă principiul unui business de succes- acela făcut cu pasiune, dar și ”cu cap”.
Cătălin își începe fiecare zi de la Mingle cu o cafea băută pe terasa casei, care dă la stradă. Cafeaua este una Long Black și nu este decât prima dintr-un lung șir de cafele băute pe parcursul zilei de Cătălin, pentru că rețetele vândute trebuie degustate de el, pentru a mentine calitatea constantă. ”Cel mai important principiu al meu este să ofer și să mențin calitatea serviciului pe care îl ofer”, mai spune proprietarul uneia dintre cele mai elegante cafenele din București, un loc în care timpul curge altfel, pe muzica ceștilor de porțelan fin, în aburi de cafea aromată.
Cele mai așteptate filme din 2025
Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…
Meseria, brățară de aur sau de tinichea?
Anii 1990 au marcat declinul școlilor de arte și meserii și au favorizat apariția „fabricilor de diplome” în…
Vremea probabilă cu Busu (Florin Busuioc) – PRO TV
Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…
Ianuarie 2025: ce filme noi vedem la cinema
Luna ianuarie începe cu o serie de blockbustere: Nosferatu, Babygirl, un nou film din seria Paddington și multe…
Hobby-uri: cum îți (re)descoperi pasiunile pierdute
Sunt ingineri, dar mereu au visat să picteze. Sunt manageri, însă și-au dorit să afle despre antropologie și…
Ianuarie 2025: ce filme și seriale vedem pe platformele de streaming
Sezoane noi din serialele preferate, titluri noi, drame pline de suspans: iată noutățile pe care pe poți vedea…
Cum stă treaba cu reinventarea?
Vine o vreme în viață când începe să miroasă a „vreau altceva, nu știu exact ce, dar îți…
Un om educat este un om puternic și valoros. Oameni din România care fac educație pentru mai mult bine
În fiecare număr îţi prezentăm oameni care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de…
Ce înseamnă să fii strateg de mesaj?
Iată 7 scurtături care te salvează când ai de promovat o idee. Ce înseamnă să fii strateg de…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Dana Predescu, doctor
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…