A List Magazine ∙ August 28, 2023 ∙ 6 min read

După ce aventurile din vacanță s-au terminat, întoarcerea acasă poate aduce cu sine o adevărată provocare pentru cei mici, iar somnul pare să fie în centrul acestor schimbări. Revenirea la rutina obișnuită poate deveni uneori o perioadă tumultuoasă și o adevărată provocare pentru părinți. În mijlocul acestui proces de readaptare stă Mădălina Drugă, o voce experimentată în domeniul somnului, care împărtășește: „Călătoresc dintotdeauna. La începuturi călătoream doar cu mintea, prin miile de pagini ale romanelor de aventuri citite în copilărie. Apoi am călătorit singură, cu rucsacul în spate și harta în mână, prin Europa. Acum călătoresc cu familia, prin locuri știute sau îndepărtate, cu grijă și responsabilitate, din momentul planificării vacanțelor, până la întoarcerea acasă,” dezvăluie Mădălina Drugă, consultant în somn și mama a două fetițe – Ilinca și Otilia.

În ciuda provocărilor întâmpinate, există soluții practice pentru a reveni la rutina de somn a copiilor după vacanță, iar Mădălina ne-a dezvăluit câteva dintre acestea. 

„Fetele mele au cunoscut înălțimile cerului încă din primele luni de viață, călătorind cu avionul, și chiar dacă emoțiile necunoscutei ne-au însoțit, am explorat cu încredere nenumărate destinații din întreaga lume. Planificarea atentă, organizarea meticuloasă, mereu având un plan B la îndemână și, desigur, dorința de a explora, sunt esențiale. Mai presus de toate, este vital să găsim soluții pentru a ne reacomoda cu programul obișnuit de somn,” subliniază consultantul.

Gestionarea somnului copiilor după vacanță

Odată ajunși acasă, Mădălina Drugă recomandă întoarcerea la vechile obiceiuri încă din prima noapte: „Întoarce-te la vechile obiceiuri încă din prima noapte pe care o petreceți acasă, după vacanță. Rutina de somn va fi aceeași de dinainte de călătorie. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să înțeleagă mai ușor și să își însușească igiena corectă a somnului, indiferent de ce s-a întâmplat în timpul vacanței.”

De asemenea, comunicarea este cheia: „Explică-i toddlerului tău etapele pe care urmează să le parcurgeți în pregătirea pentru somn, așa cum i-ai vorbit și despre vacanță. Îți voi citi o poveste și apoi vei merge la culcare. Ne vom trezi mâine dimineață. Cum ne dăm seama că este timpul să ne trezim? Îți mai amintești răsăritul soarelui în vacanță?”

Prima noapte acasă poate fi provocatoare, dar răbdarea este esențială. „Prima noapte petrecută din nou acasă va fi o provocare și, cu siguranță, vei face tot posibilul pentru ca lucrurile să reintre cât mai repede în normal. Ai răbdare! Orice călătorie este obositoare, indiferent de vârstă și este normal ca cei mici să se trezesc în timpul nopții. Gestionează aceste momente cu calm și încredere. Apelează la metodele din trecut, chiar și cele din vacanță. Copiii au nevoie de timp pentru a se adapta schimbărilor. Va dura câteva nopți, iar apoi, cel mai probabil, somnul își va urma cursul firesc. În caz contrar, va fi necesar să reiei procesul de la bun început. Nu îți face griji. Ai mai trecut prin această experiență. Acum ai toate resursele.”

Consultantul în somn subliniază importanța ajustării așteptărilor la întoarcerea acasă: „Este important ca nu doar în vacanță, ci și la întoarcere, să îți stabilești așteptări realiste. Cel mic va avea nevoie de câteva zile pentru a se readapta. Nu va fi ușor, dar cu siguranță mai ușor decât prima dată.”

Readaptarea bebelușului la program

Pentru copiii mai mici, procesul de adaptare poate fi mai delicat. Mădălina oferă pași concreți: „Toți copiii au nevoie de timp pentru a se adapta schimbărilor de orice fel. Dacă întâmpini dificultăți în reluarea rutinei de somn, iată ce pași trebuie să urmezi pentru a avea din nou nopți liniștite și somn bun.”

Acești pași includ alegerea unei prime nopți pentru a începe procesul și asigurarea că următoarele cel puțin 10 nopți vor fi petrecute acasă, fără călătorii sau evenimente neprogramate. Aplicarea rutinei de somn de dinainte de vacanță și urmarea metodelor testate cu succes sunt cheia: „Urmează planul de somn cu perseverență și răbdare. În cel mult 3 nopți ar trebui să vezi îmbunătățiri în restabilirea bunelor obiceiuri de somn.”

Așadar, stabilirea unei rutine de somn eficiente este esențială, iar Mădălina atrage atenția cu privire la importanța distincției dintre somnul de noapte și reprizele de somn din timpul zilei, oferind detalii specifice legate de rutina dinaintea acestora:

ZI: Cu 30 de minute înainte de somn reducem intensitatea activității, cu 20 de minute înainte de somn intrăm în cameră, facem întuneric și pornim whitenoise, înlocuim scutecul, îmbrăcăm copilul în pijama și sac de dormit, îl ținem în brațe 5 minute și îi cântăm sau spunem o rugăciune sau o poezie (de fiecare dată același lucru). Cu 10 minute înainte de somn punem copilul în pătuț și începem adormirea.

NOAPTE: Cu 50 de minute înainte de somn reducem intensitatea activității, cu 40 de minute înainte de somn facem băiță, cu 30 de minute înainte de somn intrăm în cameră, pornim lumina roșie, facem masaj, punem scutec de noapte, pijama, sac de dormit, cu 20 de minute înainte de somn hrănim copilul, iar cu 10 minute înainte de somn punem copilul în pătuț și începem adormirea.

Important! Timpii sunt aproximativi. Dacă hrănirea sau baia durează mai mult, intervalele se recalculează.

Pe măsură ce copiii cresc, călătoriile devin mai ușor de gestionat, dar adaptarea la programul de somn nu trebuie amânată. „Călătoria înseamnă descoperire, învățare și adaptare la noutate. Călătoria înseamnă și să aduci cu tine poveștile, mirosurile și culorile locurilor vizitate“, încheie Mădălina Drugă.

Mădălina Drugă, sociolog, cu experiență în HR și Marketing, este mama Ilncăi și a Otiliei. A pornit pe drumul cunoașterii și înțelegerii somnului bebelușului și a copilului mic în 2021, odată cu absolvirea cursului de consultant în somn al Family Sleep Insitute. Ulterior, din dorința de a înțelege și a veni alături de familiile cu care lucrează cu soluții eficiente a continuat studiul cu încă două certificări internaționale: Holistic Sleep Coaching, Babyem Academy (2022) și Sleep Consultant Certification Program, Institute of Pediatric Sleep&Parenting (2022). Susține părinții și din zona de formator Circle of Security, program de educație parentală ce invită părinții să privească dincolo de reacția imediată a copiilor lor și îi ajută să le înțeleagă nevoile și să le susțină explorarea.

Related Posts

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…

Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”

Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…