Când e vorba de metode de adormit, oamenii nu duc lipsă de idei: de la mocktail-uri pentru somn până la podcasturi sau scrolling pe mobil. Însă, există trei variante testate, despre care mulți spun că nu doar te ajută să adormi, ci îți oferă și un somn profund, odihnitor. Să vedem ce spun și experții.
Suplimentele de magneziu și melatonină
Cele mai populare suplimente pentru un somn de bună calitate sunt magneziul și melatonina. Dar, chiar sunt cu adevărat eficiente? Este unul mai bun decât celălalt?
Dacă ar trebui să alegi între cele două, este mai probabil ca un supliment de melatonină să te ajute să dormi noaptea decât magneziul, potrivit Shelby Harris, psiholog clinician autorizat și director pentru sănătatea somnului.
„Suplimentele de magneziu ar putea fi de ajutor pentru stimularea somnului, dar realitatea este că acest lucru nu a fost dovedit în mod cert în cercetări”, spune Harris pentru CNBC.
„Melatonina este cel mai comun ajutor natural pentru somn, care poate ajuta la schimbarea treptată a ritmului circadian al organismului atunci când este administrată corect.”
Dar experții, inclusiv Harris, sunt de acord că este mult mai bine să obții melatonină și magneziu din alimente decât din suplimente. În plus, nu ar trebui să iei niciun supliment nou fără a vorbi mai întâi cu medicul.
Și „dacă o persoană are o tulburare de somn subiacentă, cel mai bine este să discutați cu un medic pentru o evaluare și un tratament adecvat. Melatonina nu este eficientă în tratarea majorității tulburărilor de somn.”
Melatonina este un hormon produs de creier ca răspuns la întuneric și ajută ritmurile circadiene ale corpului, cunoscute și sub denumirea de ceasul intern, precizează NIH. Melatonina poate fi folosită pentru a „ajuta tulburarea în faza de somn întârziat, sindromul jet lag, tulburarea de somn dată de programul de lucru și uneori insomnie”, spune Harris.
Există dezavantaje în a consuma prea multă melatonină: „Luând melatonină pentru somn, mai ales dacă iei prea multă, poate avea efecte secundare negative, cum ar fi coșmaruri, vise vii, dureri de cap și amețeală.”
Suplimentele de magneziu sunt excelente pentru relaxarea mușchilor și „pot ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului picioarelor neliniştite”, spune Harris. „Sindromul picioarelor neliniştite este o afecţiune care provoacă senzaţii inconfortabile la nivelul picioarelor pe tot parcursul nopţii.”
Suplimentele de magneziu înainte de culcare pot ajuta la relaxare, dar „în prezent nu există suficiente cercetări despre magneziu și somn pentru a sugera acest lucru ca ajutor pentru somn”.
Unele efecte secundare potențiale ale administrarii de suplimente de magneziu sunt diareea, neregularitățile bătăilor inimii și problemele cu rinichii.
Soluții practice
Ce ajută la un somn bun: menținerea unui program de somn constant; fără telefon înainte de culcare; relaxare înainte de culcare; fără cofeină cu cel puțin opt ore înainte de culcare.
Alimente bogate în melatonină: nuci, somon, ouă, lapte.
Magneziu găsești în spanac, unt de arahide, migdale, ouă, lapte, iaurt, fasole roșie, banane, cartofi copți în coajă.
O altă soluție recomandată de specialiști: apa termală. Compoziția apelor termale, bogate în oligo elemente, este recunoscută pentru binefacerile sale în lupta cu insomniile. ”Cura de tratament termal reprezintă o soluție blândă și naturală în fața insomniilor. Explicația? Compoziția apelor termale, bogate în minerale, associate unui cadru relaxant și departe de cotidian oferă un cadru propice de vindecare pacientului”, detaliază medicul balenolog Larisa Băloi.
Aceasta reprezintă o nouă resursă pentru tratament ale afecțiunilor neurologice, dar și pentru cele reumatismale, ginecologice, posttraumatice ale aparatului locomotor, dermatologice și afecțiuni respiratorii și ORL, așa cum rezultă din analizele fizico – chimice și microbiologice.
”Cura termală anti-insomnie, cu indicație psihosomatică, poate acționa atunci când medicamentele nu mai sunt de folos sau atunci când vrei să apelezi la o soluție naturală de tratament”, explică medicul balneolog Larisa Băloi, din cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa Herculane.
Foto: pexels.com
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…