A List Magazine ∙ January 6, 2025 ∙ 7 min read

… și ce putem face în legătură cu asta? Ne explică, atent și în amănunt, psihologul Raluca Anton.

Poveștile noastre despre bani conțin multe detalii, unele mai vizibile, altele mai ascunse, dar fiecare cu influențe puternice atunci când vine vorba de relația pe care o avem cu aceștia la vârsta adultă. De la credințe de genul: „banul este ochiul dracului” până la altele care spun că „banii (nu) cumpără fericirea”, descoperim o paletă largă de mecanisme care ne influențează, fără să ne dăm seama, atunci când cheltuim sau atunci când ne dorim să câștigăm mai mult. Acestea se numesc distorsiuni mentale.

Te-ai întrebat vreodată care sunt mecanismele mai profunde când vine vorba de deciziile tale financiare? Ce te ajută din felul în care gândești, dar și prin ce te autosabotezi?

Pasul 1: Ce zici să începi să explorezi perspectiva ta asupra acestor mecanisme răspunzând întrebărilor de mai jos…

Banii sunt un instrument pentru libertate sau ceva ce îmi produce anxietate sau stres?

Cred că merit să am succes din punct de vedere financiar? Dacă da, ce fac în legătură cu asta?

Fac cumpărături impulsive pe care apoi le regret?

Economisesc pentru obiective de viitor?

Mă simt confortabil cu datoriile pe care le am?

Am planuri pe termen lung cu privire la banii pe care îi câștig?

Ce simt atunci când mă gândesc la partea financiară a vieții mele?

Îmi e clară diferența între dorințe și nevoi?

Ce fac atunci când îmi dau seama că am luat decizii greșite din punct de vedere financiar?

Toate aceste întrebări primesc răspunsuri care, în fond, ascund mecanisme mentale când vine vorba de bani. Unele dintre ele ne susțin în ceea ce ne dorim să facem, iar altele ne dau cu stângul în dreptul. Te invit să le recitești, să îți notezi răspunsurile și apoi să analizezi cum ți se par. Analiza critică este esențială în descoperirea dificultăților personale.

Pasul 2: Ce poți să faci în legătură cu răspunsurile? Observă dacă te identifici în următoarele categorii și vezi sugestiile cu privire la acestea.

Unul dintre lucrurile esențiale în legătură cu… orice este identificarea disonanțelor. De exemplu, mulți dintre noi știm ce ar trebui să facem în relație cu banii, însă sunt zile în care cheltuim impulsiv pentru că nu avem un bun management al emoțiilor.
Sugestie: poți ține un jurnal (este suficient să deschizi o notiță pe telefon pentru asta) în care să te întrebi cel puțin o dată pe săptămână cum a fost săptămâna ta din punct de vedere al banilor, ce gânduri au apărut, ce comportamente ai avut.

De multe ori luăm decizii financiare nu pentru a câștiga, ci din frica de a nu pierde. Relația noastră cu pierderea este una prea puțin explorată, însă ea ne influențează mult chiar și interacțiunea noastră cu banii.

Sugestie: analizează relația ta cu pierderea și ia în calcul diverse evenimente prin care ai trecut de-a lungul timpului în care simți că ai pierdut ceva semnificativ (premii, prietenii, relații, oameni, joburi etc). Odată ce ai făcut această analiză, întreabă-te cum crezi că relaționează aceste experiențe vechi cu teama de a pierde din punct de vedere financiar.

Tindem să amânăm diverse lucruri care ne produc disconfort (de exemplu: plata taxelor, înapoierea unor datorii, rezolvarea unor task-uri care ne creează neplăcere sau plictiseală etc.). Amânarea aceasta, din păcate, rezolvă problema pe termen scurt, însă pe termen lung, prin simplul fapt că o tot amânăm, tinde să ia amploare în mintea noastră și, odată cu trecerea timpului, să ne fie tot mai greu să facem ce este de făcut.

Sugestie: Observă care sunt lucrurile pe care le tot amâni, descoperă ce se află în spatele lor și alege-l pe cel mai simplu dintre ele pentru a fi rezolvat. Odată ce închei rezolvarea primului, observă cum te simți odată ce l-ai finalizat.

Fii ca tine, nu ca ei/ea/el! Tindem mereu să ne comparăm, iar acesta este un proces firesc în dezvoltarea minții noastre, însă nu mereu ne este de ajutor. Atunci când vine vorba de bani, cu atât mai mult s-ar putea ca riscul de comparație să fie mai mare (cine are casa/ mașina / geanta / vacanța mai…). Ce este important de menționat aici? Nu acționăm în conformitate cu valorile noastre și cu obiectivele noastre și, astfel, se întâmplă să investim timp, energie, alte resurse pentru proiecte care nu sunt „ ale noastre”, ci ale altora.

Sugestie: descoperă care sunt aspirațiile tale! Care sunt dorințele pe care le ai? În loc să trăiești raportându-le la alții, cum ar fi să ai propria viziune asupra vieții tale? Începe să îți construiești un plan de viitor, o viziune asupra dorințelor tale și să vezi cu care dintre ele poți începe pentru a le materializa. Concentrează-te pe călătoria ta financiară!

Nu știm ce este valoros pentru noi sau ce considerăm a fi valoros! De exemplu, tindem să credem că un produs este mai valoros pentru că este mai scump sau că este mai puțin calitativ pentru că are un preț mai mic. Tindem să plătim bani mulți pentru o etichetă și din dorința de a simți apartenență și astfel, considerăm și produsul respectiv ca fiind valoros. De exemplu, ne împrumutăm pentru a cumpăra anumite haine, mașini, vacanțe care fac parte dintr-un stil de viață pe care îl întreținem cu mari eforturi, dar facem asta pentru a proiecta o imagine în comunitatea din care facem parte sau pentru a ne plia pe un trend.

Sugestie: poate ar merita să ne întrebăm mai des pe ce cheltuim banii, de fapt? Pe un produs valoros sau pe reacția celorlalți în legătură cu ceea ce am achiziționat sau cu ceea ce ne oferă, în subsidiar, un astfel de produs sau serviciu. Înainte să cumpărăm, este important să ne dăm seama dacă este o nevoie sau o dorință, dar mai ales să analizăm dacă obiectul acela sau vacanța aceea rezonează cu stilul nostru de viață, cu ceea ce ne permite, de fapt, cu valorile noastre ca individ, cuplu sau familie.

Stilul (este) personal și când vine vorba despre bani! Călătoria spre bunăstarea financiară este profund legată de mentalitatea și comportamentul nostru. Acest articol ar fi putut avea multe astfel de informații care să continue ideea principală și anume aceea că înțelegerea mecanismelor psihologice care sabotează deciziile noastre financiare ne permite să identificăm și să abordăm credințele și comportamentele auto limitative care ne pot ține în loc. Iar când vine vorba de bani, este util să ne imaginăm că aceștia au nevoie să fie îndreptați spre niște obiective clare (ele pot fi achiziții fizice sau experiențe). Abia în momentul în care devenim activi în analiza acestor lucruri, folosim banii în mod conștient. Altfel, ei se mișcă în viața noastră în funcție de credințele inconștiente pe care le avem în legătură cu aceștia. Împuternicirea financiară începe cu autoreflecția și acțiuni intenționate. Stabilind obiective realiste, căutând perspective diverse și recunoscând valoarea planificării pe termen lung, putem combate biasurile cognitive și declanșatoarele emoționale care conduc adesea la alegeri financiare proaste. Practic, avem nevoie de crearea unui stil personal când vine vorba de bani: acesta necesită reflecție, rafinament și un angajament de a alinia alegerile cu valorile și aspirațiile noastre. 
Amintește-ți, călătoria ta financiară este unică—îmbrățișeaz-o cu încredere și scop!

Related Posts

S-a lansat trailerul comediei MENTORII, primul lungmetraj produs de UNTOLD Universe, care ajunge în cinematografe pe 28 februarie 2025

S-a lansat trailerul comediei MENTORII, primul film de lungmetraj creat de Magic Maker Media House, casa de producție…

Misiune de mamă: serbări, ședințe și alți demoni

De abia când s-au afișat rezultatele admiterii la facultate și am aflat că fiica mea urmează să plece…

Horoscopul săptămânii 6-12 ianuarie 2025

Anul începe cu multe provocări pentru unele dintre zodii. Astrologul Anca Stoica ne dezvăluie în cele ce urmează…

Mesajul emoționant al lui Sebastian Stan la Golden: “România, te iubesc!”

Un român a urcat triumfător pe scena Golden Globes și ne-a emoționat cu discursul său. Sebastian Stan a…

Globurile de Aur 2025: lista câștigătorilor

Noaptea trecută a avut loc gala de decernare a Globurilor de Aur 2025, iar Emilia Pérez, cel mai…

Gala Premiilor Literare 2025: Premii, inspirație și o seară dedicată literaturii

Bookzone organizează pe 30 ianuarie 2025, între orele 18:00 și 22:00, la Sala Palatului, cea de-a doua ediție…

Cele mai așteptate seriale din 2025

Sezoane noi din serialele tale preferate sau producții noi, perfecte pentru serile de bingeing: iată care sunt titlurile…

Vremea probabilă cu Mihai Jurca – Antena 1

Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…

Cele mai așteptate filme din 2025

Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…

Meseria, brățară de aur sau de tinichea?

Anii 1990 au marcat declinul școlilor de arte și meserii și au favorizat apariția „fabricilor de diplome” în…