A List Magazine ∙ September 19, 2024 ∙ 5 min read

O parte din echipa Alist Magazine a participat recent la un eveniment IKEA și a stat de vorbă cu specialiștii brand-ului despre ingredientele secrete ale unui somn odihnitor.

Îmbrăcați în pijamale, căci dress-code-ul a fost unul absolut relaxat, ne-am făcut patul și…ne-am înviorat cu o sesiune de sport, apoi am participat la un quiz interactiv cu întrebări legate de somn.

Apoi, pe parcursul evenimentului am aflat statistici interesante rezultate dintr-un studiu IKEA SEE realizat în luna august în patru țări – România, Serbia, Croația și Slovenia – și inspirat de „Anul Somnului” – o inițiativă globală cuprinzătoare menită să ajute oamenii să acceseze soluții pentru crearea unui spațiu de dormit personalizat.

Cum dorm românii – statistici și obiceiuri

Pentru o mare parte dintre români, dormitorul nu este doar un spațiu de odihnă, ci mai degrabă un loc multifuncțional. Conform studiului, 63% dintre români folosesc constant sau ocazional acest spațiu ca zonă de lucru. Înainte de a merge la culcare românii aleg să se uite la televizor, să facă baie sau duș sau să butoneze telefonul stând în pat. Totodată, românilor le place să doarmă mai mult. Comparativ cu celelalte țări, românii dorm în medie 7.2 ore în timpul săptămânii, iar în weeke-end-uri 8.1 ore.

Un lucru curios este faptul că nu toată lumea se schimbă în pijama înainte de somn – 46% dintre respondenți au declarat că obișnuiesc să adoarmă câteodată în hainele pe care le poartă în timpul zilei, iar motivele cel mai des invocate sunt obosela, adormitul accidental în fața televizorului, consumul de alcool sau episoadele de boală.

Rutina de dimineață – între alarma de la ceas și cafea

Când vine vorba de trezire, românii au niște obiceiuri interesante. 26% spun că se trezesc natural, fără a avea nevoie de o alarmă sau ceas – unul dintre cele mai mari procente din regiune! Dintre cei care totuși se bazează pe o alarmă, 35% spun că se ridică imediat din pat, în timp ce 39% amână cel puțin o dată momentul de trezire.

Odată treziți, românii își încep ziua cu o ceașcă de cafea, micul dejun și, bineînțeles, o verificare rapidă a telefoanelor – 38% recunosc că parcurg mesajele încă de la prima oră a dimineții.

Cele șase elemnte pentru un somn odihnitor în viziunea IKEA

Cu 80 de ani de expertiză în ceea ce privește somnul, IKEA oferă sfaturi utile raportându-se la cei șase factori care pot contribui la obținerea unui somn mai bun: confort, lumină, temperatură, sunet, calitatea aerului și organizare.

Dacă vă doriți un somn mai odihnitor, cunoștințele experților IKEA vă sunt de ajutor. La urma urmei, un somn bun pe timpul nopții nu este doar despre numărul orelor dormite, ci despre calitate!

Așadar, iată care sunt cele șase elemente esențiale care îți asigură un somn odihnitor în viziunea IKEA:

1. Temperatura

Temperatura joacă un rol important în calitatea somnului. Temperatura ideală recomandată pentru spațiul în care dormi este în general între 13 și 19°C. Cu toate acestea, poți menține temperatura la nivelul la care te simți confortabil, între 13 și 20°C.

2. Fără dispozitive electronice

Chiar dacă nu ești pe deplin conștient(ă) de acest lucru, păstrarea telefonului lângă pat îți poate perturba somnul. Notificările sau mesajele primite, vibrațiile și luminozitatea ecranului pot fi deranjante, așadar îți recomandăm să pui telefonul deoparte cu aproximativ o oră înainte de culcare.

3. Alege un pat confortabil

Începe cu o saltea de calitate, potrivită pentru anatomia corpului tău. Alege o lenjerie de pat lejeră, din fibre naturale, pentru reglarea optimă a temperaturii și asigură-te că pernele îți susțin gâtul pentru un somn cât mai odihnitor.

4. Ai grijă de calitatea aerului din casa ta

Prevenirea și reducerea poluării aerului a devenit o mare provocare. Un ventilator, un aparat de aer condiționat sau un purificator de aer pot face diferența pentru sănătate. De asemenea, este important să te asiguri că umiditatea nu este ridicată în spațiul în care dormi.

5. Dormitorul trebuie să fie liniștit, ferit de lumină și confortabil

În mod ideal, în dormitor ar trebui să fie cât mai întuneric cu putință, ceea ce uneori este greu de realizat. Perdelele și jaluzelele pot face diferența, adăugând un plus de intimitate spațiului. Utilizarea accesoriilor pentru somn, spre exemplu măștile de dormit pentru ochi, poate fi de mare ajutor.

6. Păstrează camera ordonată

Cu cât este mai ordonată camera, cu atât este mai probabil să dormi bine. Culorile sunt importante și influențează starea de spirit în moduri diferite, inclusiv modul în care percepem un spațiu. Cele mai relaxante culori recomandate pentru dormitor sunt albastru, galben și verde – dar ești liber(ă) să o alegi pe cea care îți place.

***

Viziunea IKEA este să creeze o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni. Iar noi am aflat că o viață mai bună și o locuință mai bună încep cu un somn mai bun. Dând prioritate nopților odihnitoare, punem bazele unor zile mai fericite și mai sănătoase – nu doar acasă, ci în fiecare aspect al vieții. Așadar, pe măsură ce continuăm să învățăm și să creștem, amintiți-vă că educația începe cu odihnă, iar o minte odihnită este întotdeauna gata să viseze mai mult și să realizeze mai mult.

Related Posts

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…

Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”

Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…

Charlene de Monaco, frumoasa Balului de Crăciun de la Monte Carlo

Prințesa Charlene de Monaco s-a aflat din nou în centrul atenției la Balul de Crăciun de la Hôtel…

Martin Garrix despre magia și energia UNTOLD: ‘Un festival care mă face să mă simt acasă”

De nouă ani UNTOLD, devenit fenomen global a reușit să redefinească experiența muzicală. Fiecare ediție de festival aduce…