Turul Portugaliei a fost ca un cadou de Crăciun primit în avans. Intenționam să merg în Lisabona în decembrie, dar din diferite motive, nu am reușit să planific nimic.
Vă dați seama ce bucurie și ce mirare în același timp a fost atunci când am primit invitația din partea agenției Hello Holidays… Și-am zis: E clar că am făcut ceva bine și că cineva, acolo sus, mă iubește… Revenind aici jos, am așteptat cu nerăbdare să mă întorc în Portugalia. Prima oară am ajuns aici, în 2014. Am stât câteva zile în Lisabona și am făcut o excursie atunci la Cascais. Mi-a plăcut foarte mult. Dar Portugalia este mult mai mult. Este o țară incredibil de frumoasă, pe care doar dacă o parcurgi în lung și-n lat, o poți vedea cu adevărat. Să-i colinzi câmpurile, să-i simți adierea apelor, să-i guști savoarea din farfurie, să-i admiri palatele și castelele, e o aventură frumoasă, ce îți rămâne în suflet.
Am început așadar periplul meu din Lisabona, capitala Portugaliei, cunoscută și ca “Orasul celor 7 coline”. Am vizitat faimosul cartier Belem, locul de unde exploratorii secolului 16 au descoperit rutele maritime spre Africa de Est, Brazilia și India. Am ajuns și la mănăstirea Jeronimos, o bijuterie arhitecturală, a cărei construcție a fost sponsorizată cu bogățiile aduse de exploratori în secolul 16. Construcția acestui exemplu grăitor de arhitectură Manuelină (sau stil gotic portughez), a durat nici mai mult nici mai puțin de 100 de ani, iar astăzi este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului.
Și clar, nu poți ajunge în Lisabona, fără să faci cele mai frumoase poze lângă Turnul Belem, a cărui arhitectură superbă a fost influențată de stilul maur.
De mult îmi doream să ajung la Fatima, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj Catolic, lăcaș în care simți cu adevărat o energie divină. În fiecare an, pe 13 mai, în calendarul catolic sunt menționate aparițiile Fecioarei de la Fatima din anul 1917, atunci când trei copii păstori au primit o serie de viziuni. De atunci, locul a devenit un punct important pentru cei credincioși și nu numai.
Am continuat turul Portugaliei cu Porto, oraș renumit pentru vinul cu același nume, dar și pentru desertul portughez, întâlnit la tot pasul: pasteis de nata. Cunoscut sub numele de “Invicta” (Orașul Invincibil), Porto este de-a dreptul fermecător, cu căsuțele sale colorate din cartierul Ribeira, cu Catedrala sa impresionantă și cele 7 poduri ce traversează râul Douro. Însă, nu ai cum să ajungi în Porto și să nu faci un tur al Cramelor Burmester, recunoscut pentru vinurile sale de Porto, să să afli detaliile producerii vinului de Porto, produs prin adaugarea de “brandy” la vinul (de obicei) roșu.
După Porto, a urmat Aveiro, oraș ce a prosperat încă din Epoca Medievală, prin producerea de sare, pescuit și comerț maritim. Astăzi, Aveiro se remarcă prin arhitectura Art Nouveau, iar bărcuțele colorate, numite Moliceiro, sunt emblematice pentru oraș, acesta fiind și motivul pentru care orășelului i se mai spune și Veneția Portugaliei.
Coimbra, capitala medievală a Portugaliei între anii 1139 și 1255 și important oraș universitar, s-a aflat și ea pe traseul nostru de cunoaștere a acestei țări minunate. O vizită la Universitatea din oraș, cea mai veche din Portugalia și una dintre cele mai vechi din Europa, este obligatorie. La fel și Vechea și Noua Catedrală, dar și panorama a orașului sunt puncte turistice ce atrag zeci de mii de turiști, an de an.
Las în urmă Coimbra și mă îndrept către oraselul Tomar, recunoscut ca fost centru al Ordinului Cavalerilor Templieri. Mănăstirea Ordinului lui Hristos, construită în secolul 12 este cu siguranță bijuteria orașului Tomar, la fel și Castelul Cavalerilor Templieri, fostul sediu al ordinului cu același nume.
Călătoria mea a continuat din nou spre Lisabona, un oraș ce îmbină în mod unic moștenirea culturală și tradițiile cu tot ce e nou, cu viața de noapte și gândirea progresistă. Am explorat cartierul Alfama, unde orice turist are ocazia să facă o plimbare cu tramvaiul 28 – tramvaiul galben, devenit una dintre emblemele Lisabonei.
Și ca turul nostru să fie complet, am ajuns și la Mănăstirea Batalha, monument gotic aflat în patrimoniul mondial UNESCO. A urmat Nazare, o stațiune renumită de la Oceanul Atlantic, destinație populară în rândul surferilor, un loc ce îți taie răsuflarea și te face să te gândești cât de norocos ești că ai ajuns aici.
Un alt punct de atracție este Obidos, un sat cu o atmosferă medievală, ce cucerește orice turist cu străduțele sale înguste, cu magazinele locale de artizanat și cu ginjinha, lichiorul de cireșe amare – una dintre băuturile tradiționale portugheze- servite într-o ceșcută de ciocolată.
Sintra, Cabo da Roca și Cascais- au fost cele trei locuri de final ale călătoriei mele în Portugalia. Sintra, fosta reședință de vară a familiei regale portugheze și Patrimoniu UNESCO din anul 1995, impresionează cu castele sale nemaipomenite. Eu am vizitat Palatul Pena, finalizat in anul 1854, fiind un exemplu indraznet al Epocii Romantice.
Continăm spre Cabo Da Roca, despre care poetul portughez Luis de Camoes a scris: “Aici…unde pământul se termină și începe marea”. Cabo Da Roca marchează punctul cel mai vestic al Europei continentale, fapt confirmat de certificatele pe care vizitatorii le pot cumpăra ca suvenir. Aflate la 150 m deasupra mării, stâncile abrupte au fost considerate marginea lumii până la finele secolului al XIV-lea.
Pașii mei se îndreaptă apoi către Cascais, un fost sat pescăresc care a devenit, treptat, o stațiune turistică de lux de pe Riviera Portugheză.
Portugalia cu pietele ei de Crăciun și cu atracțiile sale turistice face parte din gama circuitelor premium ale Hello Holidays, Hello Premium Tours, lansate în vara lui 2023. Hello Premium Tours are itinerarii simplificate și cazări la hoteluri de patru stele, transport pe curse de linie și sunt organizate pentru grupuri reduse de turiști, de până la 30 de persoane, în ideea de a le oferi acestora experiențe unice.
“Am creat itinerarii care oferă mai mult timp turiștilor să se bucure de fiecare destinație în mod relaxat, cu multă plăcere. Indiferent că își doresc să exploreze orașe sau să se relaxeze în peisaje idilice, programele Hello Premium Tours le oferă posibilitatea să experimenteze totul într-un ritm confortabil”, declară Cosmin Vasile, managerul Departamentului Circuite al Hello Holidays. Pentru perioada urmatoare sunt listate pe: www.helloholidays.ro/circuitepremium. Fiecare program este unicat, pentru turiștii alfați în căutare de destinații sofisticate, îndepărtate și nu numai.
Foto: Arhiva personală
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…