O structură futuristică, înaltă de 40 de metri, va adăposti cele mai multe lucrări de artă din lume la un loc, devenind, astfel, cel mai spectaculos, spațios și modern muzeu conceput până acum.
Colecția vastă a Muzeului Boijmans Van Beuningen din Rotterdam va fi mutată într-o clădire nouă, situată în vecinătate, cu aspect futurist și care va pune la dispoziția publicului peste 150 000 de lucrări de arta, constituind cea mai mare expoziție muzeistică de până acum. Clădirea în care vor fi mutate exponatele se află în Rotterdam și este denumită The Depot (Depozitul), un monument arhitectural creat de compania olandeză de design MVRDV. Muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam este unul dintre cele mai prestigioase din lume și adăpostește unele dintre cele mai valoroase opere de artă, printre care picturi realizate de artiști precum Rembrandt, Bosch, Magritte sau Dalí. Totuși, fondul artistic al muzeului, adunat pe parcursul a 170 de ani și însumând peste 150 000 de obiecte, nu poate fi expus în întregime publicului – în prezent, doar 8% din colecție poate fi prezentată în vechea clădire a muzeului, iar restul exponatelor zac prin diverse depozite, unde sunt expuse diverselor pericole, cum ar fi inundațiile, de cele mai multe ori. Astfel, în 2017, autoritățile olandeze au hotărât să salveze valoroasa colecție a Muzeului Boijmans și s-o readucă pe toată la un loc și au conceput un spațiu revoluționar, în care colecția integrală să poata fi admirată la adevărata sa valore de către publicul larg.
The Depot va fi inaugurat anul viitor și va deveni, astfel, atracția principală a orașului Rotterdam, datorită designului său ieșit din comun, dar și a comorilor ”ascunse”. The Depot va dispune, de asemenea, de o terasă panoramică pe acoperiș – cu grădină și restaurant, de unde vor putea fi admirate orașul și portul olandez în toată splendoarea lor.
Proiectul le-a costat pe autoritățile olandeze 55 de milioane de euro, mai ales că acestea au insistat să obțină o clădire performantă, moderna, prietenoasă cu publicul și, în același timp, sigură pentru artefacte. The Depot beneficiază de un sistem de aer condițioant puternic, care să absoarbă, în același timp, orice fir de praf. Clădirea este structurată în cinci zone climatice, adaptate în funcție de tipul exponatelor (fotografiile color trebuie păstrate la o temperatură mai scăzută decât cele alb-negru, spre exemplu). În timp ce multe dintre obiecte vor fi expuse în mod obișnuit și vor putea fi mutate cu ușurință, artefactele sensibile la lumină vor fi păstrate în dulapuri sigilate și vor putea fi admirate la cerere, cu programare.
Astfel, The Depot va revoluționa actvitatea muzeistică, iar vizitatorii se vor putea bucura în voie de obiectele de artă valoaroase expuse în loc ca acestea să zacă uitate prin depozite insalubre ca până acum. Spre exemplu, din cauza lipsei spațiului, chiar și cele mai mari muzee din lume expuneau doar o fracțiune din totalul operelor de artă. De fapt, s-a ajuns ca aproape 95% dintre colecții să fie indisponibile, iar studiile realizate în 2016 de publicația Quartz au arătat ca jumătate din picturile lui Picasso din 20 de muzee erau ascunse publicului, iar 67 de lucrări semnate de Georgia O‘Keefe (considerată unul dintre cei mai mari pictori moderniști ai secolului al XX-lea) erau, de asemenea, depozitate și doar 36 puteau fi admirate de public.
Singura provocare cu care se vor confrunta autoritățile olandeze în ceea ce privește succesul Depozitului va fi reprezentată de apetența publicului pentru cultură, dar acestea își asuma riscul și speră să suscite interesul a cât mai multor vizitatori, odată de ”colosul din Rotterdam” va fi inaugurat.
Foto: www.boijmans.nl
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…