A List Magazine ∙ August 4, 2023 ∙ 7 min read

Nu mă mai potrivesc aici, nu mă mai potrivesc aici, îmi repet aproape zilnic privindu-mi viața cum decurge fără ca eu să am vreun control. Mă simt ca un robot setat să facă în fiecare zi aceleași lucruri, fără să știe de ce: mă trezesc în fiecare zi la ora opt, mă îmbrac și apoi iau metroul către birou. Ascult muzică în căști ca restul oamenilor, strâng cu putere bara rece de la metrou ca restul oamenilor, cobor la aceeași stație de metrou, merg spre birou fără niciun chef ca restul oamenilor. Simt că nu mai vreau să trăiesc ca restul oamenilor, vreau să trăiesc ca mine. Text de Iunieta Sandu.

Dacă aș fi știut, tot aș fi luat-o de la capăt

În ziua când m-am decis să-mi dau demisia, mi-am anunțat prima dată părinții. Eram așa de entuziasmată că mi-am găsit puterea să mă desprind de agenție, încât primii care am vrut să afle au fost ei. Mi-au răspuns cu frică și îngrijorare „Aoleu, ai terminat două facultăți să devii șomeră?”. Am primit îngrijorarea lor ca pe un bolovan care mi s-a lipit de piept. Acum nu mai merg singură pe stradă, car și bolovanul lor după mine. Pe 16 mai 2017 a fost prima zi în care nu a trebuit să mă mai comport ca restul oamenilor, însă tot atunci am căzut în gol. Într-o singură zi mi-am dat seama că nu mai aparțin de niciun grup, că nu mai am un loc unde să plec, că nu mai am un șef care să-mi dea task-uri, că țin în mână cheia libertății și a haosului, că nu mă mai pot plânge de șefi sau job alături de prietenii mei. Într-o singură zi am simțit durerea de a fi singură pe drum. Și s-a făcut liniște. Să mergi singură pe drum înseamnă că poți să-ți inventezi propriul comportament, să te descoperi, să înveți să te bazezi doar pe tine. Freelancing-ul este un drum de munte care te trece prin toate anotimpurile, iar dacă nu ai echipamentul potrivit, de cele mai multe ori, te întorci, acolo unde ești în siguranță și în rând cu oamenii. Dar dacă plănuiești să experimentezi și să pleci în această aventură, ai nevoie de echipamentul potrivit, unul care să te susțină și la vreme bună, dar mai ales la vreme rea. 

1. Mindset de freelancer versus mindset de angajat

Un comportament pe care-l repetăm mult timp ajunge să facă parte din noi. Cum ar fi să așteptăm în fiecare zi task-urile de la șef; să cheltuim toți banii până la salariu; să stăm zece ore lipiți de laptop până la ora 18.00. Toate aceste activități fac parte din mindset-ul de angajat, ceva ce am văzut că funcționează la locul de muncă. Când ești freelancer fiecare zi arată diferit, poți lucra două ore pe zi sau patru ore pe zi, poți lucra sâmbăta și îți poți lua liberi marți. De ce? Pentru că acum tu ai libertatea de a-ți construi propriul program. În primul an de freelancing cel mai probabil o să te comporți fix ca un angajat cu mai mult concediu, îți va fi teamă să te ridici de la laptop și să nu fii disponibil când îți scrie un client, nu vei putea să-ți stabilești rutine care să prioritizeze sănătatea ta, ci vei fi la laptop cum vei deschide ochii, vei lucra mai mult decât o făceai atunci când erai angajat. Și e normal, în primul an te descoperi și, multe acțiuni încă le mai faci fix ca înainte. Adu-ți aminte de ce ai luat decizia să pleci pe acest drum, să lucrezi mai mult sau să trăiești mai mult? 

2. Educație financiară 

Banii capătă alt sens când ești freelancer. Cheltuielile tale arată diferit, încasările tale arată diferit. Vor exista ani mai buni, ani mai răi, luni în care poți să câștigi câteva mii de euro, luni cu sute, sau deloc. Va fi nevoie să te obișnuiești să nu-ți mai vezi valoare personală doar dacă produci bani lunar și, va mai fi nevoie să înveți să economisești. Când ești freelancer economiile tale îți vor da siguranță, încredere, libertate să testezi noi piețe sau idei pe care le aveai de mult timp. Cea mai grea parte este la început, așa că asigură-te că, înainte să-ți dai demisia ai economii măcar între trei – șase luni. Dacă părerea ta este că freelancerii sunt săraci sau nu reușesc să producă cât un salariu din corporație, ei bine eu îți spun că este doar un mit. Banii pe care îi produce un freelancer pleacă de la următoarele aspecte: profesionalismul și cât de bun este în ceea ce face, valoare pe care o aduce clienților, încrederea pe care o are în el și branding-ul personal. Cu cât jonglezi mai mult cu aceste elemente, cu atât vei avea încasări diferite. 

3. Comunitate și sprijin 

Nu ai de ce să te mai simți singur pe acest drum. Sunt mulți oameni care deja sunt freelanceri și te pot ajuta cu sfaturi, încurajări și direcții profesionale. Nu trebuie să testezi totul de la zero, intră într-o comunitate și cere îndrumare și ajutor. Poți găsi asta în comunitatea Freelanceri NO.MAD Talks (Grup de Facebook) unde suntem deja peste 5000 de freelanceri și antreprenori. Comunitatea am înființat-o acum patru ani, din același motiv, îmi doream companie pe drumul cel nou. 

4. Rutine și disciplină 

Când ești angajat, viața ta se desfășoară în cele opt – nouă ore pe care ți le petreci în același spațiu cu colegii. Dar cum arată viața ta înainte de birou sau după birou? Când ești freelancer ai nevoie să fii atent la alimentație, sănătate, starea ta de bine, pentru că acum tu ești business-ul tău. Există două categorii mari de rutine, rutine neintenționate (mersul cu metroul la aceeași oră, cafeaua la aceeași oră etc) și rutine by design (planul de dimineață, sportul de dimineață, să suni un prieteni zilnic, să scrii în jurnal) create de tine. Viața unui freelancer nu este despre libertate, ci despre o libertate câștigată prin disciplină și rutine. Cu cât îți organizezi mai bine ziua, cu cât ai parte de mai mult timp liber. Va trebui să înveți să-ți umpli timpul cu rutine care te ajută constant să evoluezi, să prosperi, nu doar să simți cum ți se scurge timpul printre degete. 

Au trecut mai bine de cinci ani de când trăiesc ca mine, de când am ales drumul freelancingului. Am avut zile pe care le-am iubit și zile în care am simțit din nou acel gol al necunoscutului, când certitudinea îți dispare de sub picioare. Am înțeles că acest stil de viață te ține veșnic prezent, iar eu întotdeauna voi alege să trăiesc cu intenție. Tu cum alegi să trăiești? 

Foto: arhiva personală.

Articol publicat în A List Magazine (26).

Articol scris de Iunieta Sandu. Specialist în comunicare cu zece ani experiență, fondatorul primei comunități de freelanceri din București NO.MAD Talks. Veșnic într-un proces de creștere și dezvoltare personală, a început să țină cursuri despre work remote pentru a ajuta oamenii să-și deblocheze fricile de a lucra și din alte țări. O găsești pe iunietsandu.ro sau pe pagina de Facebook unde scrie adesea despre experiențele prin care trece ca freelancer.

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…