Obiceiurile culinare ale tuturor președinților care s-au perindat la Casa Albă sunt cuprinse în noua carte scrisă de Alex Prud’homme – ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House”.
În cele 482 de pagini ale volumului ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House” putem regăsi preferințele gastronomice ale președinților SUA și ale soțiilor lor și felul în care alegerile lor culinare s-au regăsit și în principiile lor administrative. Spre exemplu, președintele Franklin D. Roosevelt, foarte atent cu felul în care era privit de societate, alegea întotdeauna să mănânce de mai multe ori din același preparat, la mai multe mese, mai ales în timpul marii crize, pentru a oferi un model de viață spartan.
Spre deosebire de acesta, predecesorul său și văr de gradul patru, Theodore Roosevelt, și-a făcut un renume de mâncăcios, alegând să aibă la masă multe preparate pe bază de carne, mai ales preparată la grătar – vită, pui și era un mare iubitor de cafea neagră.
Autorul Alex Prud’homme amintește și de celebrul cuplu Kennedy – John și Jackie, despre care scrie pe larg și spune că prima doamnă Jackie Kennedy lua micul dejun la pat, iar acesta consta din pâine prăjită cu miere, iar la cină, adora să mănânce somon fiert, iar una dintre mâncărurile favorite ale președintelui JFK era supa de scoici.
În fiecare dimineață, majordomul Casei Albe îi aducea primei doamne Jackie Kennedy micul dejun la pat pe o tavă. Surprinzător, Jackie Kennedy nu era adepta meselor frugale, în ciuda constituției ei silfide. La prima masă a zilei, Jackie Kennedy mânca pâine prăjită, miere, suc de portocale și cafea cu lapte degresat. La prânz, prima doamnă mânca un bol de supă de oase și un mini-sandviș cu brânză prăjită. Meniul preferat pentru cină al lui Jackie Kennedy consta din somon fiert, servit rece, urmat de friptură de miel cu cartofi, fasole verde și, ca desert, înghețată.
Soțul ei, președintele John F. Kennedy mânca la micul dejun pâine prăjită cu gem și ouă fierte sau poșate. Acest obicei alimentar a fost menținut până în ziua morții sale, pe 2 noiembrie 1963, când a fost asasinat în Dallas, Texas.
Cuplul Kennedy a fost unul dintre cele mai gurmande de la Casa Albă, notează Prud’homme. ”Ca francofilă, Doamna Kennedy își organiza seratele după modelul celor ținute de Ludovic al XIVlea – când Regele Soare organiza dineuri la care politică, mâncarea și cultura formau o combinție savuroasă ce l-a poziționat în topul monarhilor europeni ai secolului al 17-lea”, scrie autorul în ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House”. ”Fine-dining-ul era un pion important în viziunea sa, iar cuplul Kennedy a fost unul dintre cele mai rafinate în acest aspect, după Thomas Jefferson”.
Astfel, prima doamnă n-a surprins pe nimeni când a angajat un renumit chef francez la Casa Albă, în persoana lui René Verdon, care a ridicat standardele culinare de la celebra reședință. La o cină dată în cinstea câștigătorilor premiului Nobel în 1962, cuplul prezidențial Kennedy, prin intermediul celebrului chef, a aprobat servirea la masă a unui apertiv format din spumă de furcte de mare decorată cu homar, friptură de vită Wellington și o înghețată de vanilie din Tahiti cu ananas, rom, lapte de cocos și scorțișoară.
Meniul de la aniversarea lui JFK din 1963 a inclus un preparat din carne de crab în sos ravigote, salată de paste, sparanghel cu sos hollandaise și friptură de vită, toate udate cu șampanie Dom Pérignon din 1955.
Includerea bucătăriei franceze la Casa Albă n-a însemnat dispariția preparatelor cu specific american din meniu. În timpul anumitor întâlniri diplomatice, cei doi Kennedy se asigurau că vinurile californiene din Napa Valley sau din Sonoma – California nu lipseau de la masă. Unul dintre restaurantele preferate ale președintelui Kennedy era Joe’s Stone Crab din Miami, de la care acesta comanda mâncare, iar aceasta era livrată cu avionul. Felul lui favorit a rămas, însă, supa de scoici, specifică zonei New England, de pe coasta de est a Americii.
Foto: Hepta
Experimentează o sărbătoare legendară de Anul Nou la JW MARRIOTT BUCHAREST GRAND HOTEL
Când vine vorba de sărbătorirea Anului Nou, puține locuri surprind magia și eleganța sezonului precum JW Marriott Bucharest…
George Soare a lansat acul de păr Tribute, un accesoriu realizat alături de Malvina Cservenschi, designerul casei de bijuterii Malvensky!
George Soare, un nume de referință în industria frumuseții și hairstyling-ului din România, creatorul brandului Tribute Salon, a…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Cum a fost la Crazy Christmas, ediția 2024
Crazy Christmas, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului, a avut loc pe 7 decembrie, la Unirea…
Târguri magice de Crăciun și arta SĂRBĂTORILOR la JW MARRIOTT BUCHAREST GRAND HOTEL
În această perioadă a sărbătorilor, JW Marriott Bucharest Grand Hotel oferă o experiență de neuitat ce îmbină luxul,…
Interviu cu Mara Bugarin (Moromeții 3): „Pentru iubitorii primelor filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților‟
Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin),…
Antoniu Tămaș revine cu un nou single – „Din vina ta”
Antoniu Tămaș revine cu un nou single – „Din vina ta”. Piesa vorbește despre iubire, alegeri și emoțiile…
NOSTALGIA Imaginarium s-a încheiat cu peste 30.000 de mii de participanți în cele două zile de festival și cu tot atâtea prietenii pe viață
NOSTALGIA Imaginarium, festivalul care celebrează viața și distracția pentru toate generațiile, și-a încheiat ediția de toamnă desfășurată la…
Anne Hathaway va juca în adaptarea cinematografică a uneia dintre cele mai citite cărți
Anne Hathaway (42 de ani) a mai câștigat un rol important de adăugat în portofoliul ei actoricesc, deja…
Cultural Ties la Stockholm, explorând stilul streetwear alături de Zalando
Am descoperit un oraș vibrant, cu multe evenimente artistice și locuri underground, adevărate hotspots care te imersează în…