Cariera de peste șase decenii a actorului Mircea Andreescu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2023.
Născut în Suceava, pe 30 decembrie 1939, Mircea Andreescu a venit la București să facă teatru. Este absolvent – șef de promoție – al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoţia 1963, din care au mai făcut parte Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru sau Ovidiu Iuliu Moldovan), dar nu a rămas în Capitală, așa cum obișnuiau șefii de promoție, ci a fost repartizat la actualul Teatru „Sică Alexandrescu” din Brașov. Aici a creat o mulțime de roluri din toate registrele și dimensiunile.
În anul 1977, debutează pe marele ecran în comedia Iarna bobocilor (r. Mircea Moldovan), alături de Draga Olteanu-Matei și Marin Moraru. Urmează Pas în doi (r. Dan Pița, 1985, film care a concurat la cea de-a 37-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin și a primit o mențiune specială), unde joacă rolul Meșterului Anton. În producțiile regizate de Mircea George Cornea, se remarcă în rolul principal din Vulcanul stins, (1987), unde îl interpretează pe geologul Romulus Strejan: „Încredințându-i lui Mircea Andreescu, actor aflat la primul lui rol principal de film, această partitură frumoasă și complexă, regizorul a dovedit un curaj, aș zice, la înălțimea personajului. Actorul își dezvăluie bogate resurse de interiorizare, o forță și o sobrietate dramatică ascunzând și multă disponibilitate de tandrețe, de sensibilitate” (Alice Pintea).
După căderea comunismului, joacă în A unsprezecea poruncă (1991), filmul parabolă al lui Mircea Daneliuc bazat pe cartea lui Paul Goma, Patimile după Pitești, în care Andreescu îl interpretează pe Klaus, un deținut din închisorile comuniste care ispășește o grea pedeapsă și, alături de ceilalți actori din distribuție – Valentin Uritescu, Bujor Măcrin sau Constantin Dinulescu – „face minuni” pe ecran. (Magda Mihăilescu).
Andreescu este una dintre figurile principale asociate Noului Val Românesc al Cinematografiei datorită personajului Emanoil Pișcoci din comedia satirică A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu, 2006). Interpretarea lui a fost remarcată și de public, dar și de critică, Andreescu câștigând Premiul special pentru contribuția artistică împreună cu Ion Sapdaru și Teodor Corban la Cottbus Film Festival în 2006: „Iniţial, povestea personajului Pișcoci pare o altă doză de derizoriu [..] dar, în atmosfera pregătită de Porumboiu şi în interpretarea emoţionantă a lui Andreescu, are efectul unei iluminări.” (Andrei Gorzo pentru Dilema Veche). Filmul a fost recompensat cu Caméra d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și multiplu premiat la prima ediție a Galei Premiilor Gopo în 2007 și la Festivalul Internațional de Film Transilvania.
În 2010 apare în Medalia de onoare (r. Călin Peter Netzer) alături de Victor Rebengiuc, iar în 2012 alături de Luminița Gheorghiu în lungmetrajul Sunt o babă comunistă (r. Stere Gulea). Printre cele mai recente roluri se numără cel al Episcopului Alexandru Rusu în Cardinalul (r. Nicolae Mărgineanu, 2019), o altă producție care urmărește drama deținuților din închisorile comuniste, sau rolul Emil din filmul După 40 de zile (r. Andrei Gruzsniczki, 2021), interpretare ce i-a adus în 2022 o nominalizare la Premiile Gopo pentru Cel mai Bun Actor în rol Principal. Cel mai recent rol al său a fost Gicu, în Mireasa mortului (r. Corneliu Gheorghiță, 2022).
Andreescu este cunoscut și pentru aparițiile sale într-o lungă serie de scurtmetraje, dintre care amintim Maica Domnului de la parter (r. Andrei Cohn, 2009), Trenul Foamei (r. Viorel Timaru, 2010), Detașamentul Orb (r. Vlad Feneșan, 2014) sau Vacanță la țară (r. Andrei Tănase, 2015). Actorul a jucat și în producții străine precum Leapin’ Leprechauns! și Spellbreaker: Secret of the Leprechauns (r. Ted Nicolaou, 1996), Ashes and Blood (r. Fanny Ardant, 2009) și Dreaming Apecar (r. Dario Leone, 2013).
Contribuția lui Mircea Andreescu adusă teatrului și filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincții. Criticul de teatru Constantin Paraschivescu a lansat în 2005 volumul La porțile ficțiunii cu Mircea Andreescu, o carte dedicată carierei actorului. Printre premiile și distincțiile obținute se numără Premiul UNITER pentru întreaga activitate, în 2010, și Premiul pentru Cel mai Bun Actor, pentru rolul Necunoscutul din Vizitatorul de Eric-Emmanuel Schmitt (r. Claudiu Goga), la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Brașov, în 2009.
Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit de Apa Nova – o companie Veolia, va fi înmânat actorului Mircea Andreescu în cadrul Galei Premiilor Gopo 2023.
Experimentează o sărbătoare legendară de Anul Nou la JW MARRIOTT BUCHAREST GRAND HOTEL
Când vine vorba de sărbătorirea Anului Nou, puține locuri surprind magia și eleganța sezonului precum JW Marriott Bucharest…
George Soare a lansat acul de păr Tribute, un accesoriu realizat alături de Malvina Cservenschi, designerul casei de bijuterii Malvensky!
George Soare, un nume de referință în industria frumuseții și hairstyling-ului din România, creatorul brandului Tribute Salon, a…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Cum a fost la Crazy Christmas, ediția 2024
Crazy Christmas, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului, a avut loc pe 7 decembrie, la Unirea…
Târguri magice de Crăciun și arta SĂRBĂTORILOR la JW MARRIOTT BUCHAREST GRAND HOTEL
În această perioadă a sărbătorilor, JW Marriott Bucharest Grand Hotel oferă o experiență de neuitat ce îmbină luxul,…
Interviu cu Mara Bugarin (Moromeții 3): „Pentru iubitorii primelor filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților‟
Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin),…
Antoniu Tămaș revine cu un nou single – „Din vina ta”
Antoniu Tămaș revine cu un nou single – „Din vina ta”. Piesa vorbește despre iubire, alegeri și emoțiile…
NOSTALGIA Imaginarium s-a încheiat cu peste 30.000 de mii de participanți în cele două zile de festival și cu tot atâtea prietenii pe viață
NOSTALGIA Imaginarium, festivalul care celebrează viața și distracția pentru toate generațiile, și-a încheiat ediția de toamnă desfășurată la…
Anne Hathaway va juca în adaptarea cinematografică a uneia dintre cele mai citite cărți
Anne Hathaway (42 de ani) a mai câștigat un rol important de adăugat în portofoliul ei actoricesc, deja…
Cultural Ties la Stockholm, explorând stilul streetwear alături de Zalando
Am descoperit un oraș vibrant, cu multe evenimente artistice și locuri underground, adevărate hotspots care te imersează în…