Adriana Moscu ∙ February 28, 2020 ∙ 5 min read

Fake it ‘till you make it. Prefă-te până-ți iese. Ai auzit de sindromul impostorului? Îți prezentăm inversul lui: “Sindromul Duck”.

Adică să părem fericiți și plini de succes, până când vom deveni așa și-n realitate. Dar dacă visul nostru va rămâne doar la stadiul de proiect?

Rețelele de socializare sunt pline de poze în care afișăm cele mai zâmbitoare chipuri din lume, în ipostaze optimiste, pline de entuziasm. Râdem, ieșim în oraș cu prietenii, socializăm, ne petrcem vacanțele în destinații exotice, avem cei mai tari colegi de birou și cel mai cool șef din lume. Copiii noștri sunt cei mai deștepți și cei mai frumoși, cei mai cuminți, relațiile noastre sunt desăvârșite, citim o carte pe zi, vedem șapte filme pe săptămână, gătim zece feluri de mâncare într-o seară, avem cea mai exclusivistă garderobă din univers. Grație filtrelor, suntem mai tineri și mai supli și mai puțin încercănați, cu gene tot mai lungi de la un an la altul, de la o lună la alta, de la o zi la alta, de la o clipă la alta.

În realitate, mulți dintre noi am depășit demult și considerabil orice nivel de stres acceptabil, la job lucrurile nu sunt atât de sigure pe cât ne-am dori, nici salariul suficient de mare pentru o vacanță prelungită peste hotare, cu partenerul ne certăm de fiecare dată când selfie-ul nu a ieșit destul de reușit, iar prietenii n-au mai dat de ceva vreme un semn de viață. Părul are prea multe zile rele, iar hainele alea din colecția nouă care au dinamitat bugetul rămân, deocamdată, prăfuite pe rafturi, pentru că cea mai trendy dietă de care ne-am apucat nu pare să dea roade prea curând. Așa că înapoi la T-shirt-ul oversized și la jeanșii boyfriend care ne-au devenit cei mai bun prieteni.

Sindromul Duck – când nu poți face față realității

Cum au numit experții această tendință generală de a ne preface că viața noastră e cea mai frumoasă poveste reală din câte au existat vreodată? “Sindromul Duck”. Termenul duce cu gândul la o rață care pare că plutește calm, lin și imperturbabil la suprafața apei, în timp ce sub luciul apei dă frenetic din lăbuțe, pentru a putea înainta și a-și menține echilibrul.

Raportat la lumea în care trăim, “Sindromul Duck” apare atunci când ne dorim cu tot dinadinsul să păstrăm aparențele, impresionându-i pe toți din jur, când, înăuntrul nostru, ne confruntăm cu sentimente negative ca frustrare, îndoială, stimă de sine scăzută, senzația de eșec și ne chinuim din răsputeri să ne menținem pe linia de plutire.

Nu ne face niciodată plăcere să discutăm despre “sindromul impostorului” pe care-l simțim adesea (senzația că nu meriți lucrurile bune care ți se întâmplă sau aprecierile pe care le primești), nici despre discuțiile noastre stânjenitoare cu șefii, nici despre senzația de plictiseală sau de depresie care ne copleșește uneori. Prea multe ori. Nu e cool, e un semn de slăbiciune. Imaginea pe care ne-am construit-o în lumea virtuală, aceea a unor persoane puternice, de succes, contravine acestor probleme și emoții, în realitate cât se poate de firești. Când adoptăm această “duck face” în social media sau în public sperăm să păcălim pe toată lumea, pentru că asta e menirea ei: să inducă în eroare.

Fii tu însăți, nu rățușca cea urâtă

În realitate, oamenii nu sunt atât de naivi – un ochi atent va ști să citească dincolo de masca “duck face”. Iar psihologii spun că e mult mai bine să ne aliniem chipul la ritmul picioarelor și să nu facem ca rățuștele care par că merg lin pe apă, când, de fapt, fac eforturi considerabile să înainteze – adică să fim noi înșine. Nu trebuie să vâslim haotic pentru a reuși, ci să ne armonizăm mișcările. Cu alte cuvinte, exteriorul să reflecte interiorul. Pentru că, până la urmă, greșeala este tot o formă de a evolua și a-ți atinge scopul dorit.

Cum reușim asta? Putem începe prin a renunța să ne mai comparăm cu alții și a nu mai crede tot ce vedem pe social media. Sunt doar alte rățuște care încearcă să-și facă loc disperat printre obstacole, pentru a rămâne la suprafață. Efortul de a părea ceea ce nu ești ar putea înrăutăți situația. La un moment dat, vei obosi și se vor instala anxietatea, atacurile de panică sau, mai grav, depresia.

Potrivit cercetătorilor, tindem să supraestimăm gradul de fericire și împlinire al celor din jur. Asta pentru că își selectează cu grijă fotografiile care îi poziționează în cea mai convenabilă situație, în timp ce luptele lor interioare și nemulțumirile rămân ascunse privirii. Nu știm, de fapt, cum arată viața lor în realitate. Ca rezultat, percepția noastră asupra vieții lor este creată pe o iluzie și nimic mai mult.

Sfatul nostru: mizează pe autenticitate. Cu toții o apreciază, deși prea puțini vor recunoaște asta.

Related Posts

Experimentează o sărbătoare legendară de Anul Nou la JW MARRIOTT BUCHAREST GRAND HOTEL

Când vine vorba de sărbătorirea Anului Nou, puține locuri surprind magia și eleganța sezonului precum JW Marriott Bucharest…

George Soare a lansat acul de păr Tribute, un accesoriu realizat alături de Malvina Cservenschi, designerul casei de bijuterii Malvensky! 

George Soare, un nume de referință în industria frumuseții și hairstyling-ului din România, creatorul brandului Tribute Salon, a…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Cum a fost la Crazy Christmas, ediția 2024

Crazy Christmas, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului, a avut loc pe 7 decembrie, la Unirea…

Târguri magice de Crăciun și arta SĂRBĂTORILOR la JW MARRIOTT BUCHAREST GRAND HOTEL

În această perioadă a sărbătorilor, JW Marriott Bucharest Grand Hotel oferă o experiență de neuitat ce îmbină luxul,…

Interviu cu Mara Bugarin (Moromeții 3): „Pentru iubitorii primelor filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților‟

Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin),…

Antoniu Tămaș revine cu un nou single – „Din vina ta”

Antoniu Tămaș revine cu un nou single – „Din vina ta”. Piesa vorbește despre iubire, alegeri și emoțiile…

NOSTALGIA Imaginarium s-a încheiat cu peste  30.000 de mii de participanți în cele două zile de festival  și cu tot atâtea prietenii pe viață 

NOSTALGIA Imaginarium, festivalul care celebrează viața și distracția pentru toate generațiile, și-a încheiat ediția de toamnă desfășurată la…

Anne Hathaway va juca în adaptarea cinematografică a uneia dintre cele mai citite cărți

Anne Hathaway (42 de ani) a mai câștigat un rol important de adăugat în portofoliul ei actoricesc, deja…

Cultural Ties la Stockholm, explorând stilul streetwear alături de Zalando

Am descoperit un oraș vibrant, cu multe evenimente artistice și locuri underground, adevărate hotspots care te imersează în…